Terhesség

Kislány vagy kisfiú? 6 különös babona a baba nemének előrejelzésére

Sokan a pocak formájából próbálják ”megjósolni”, hogy kislányt vagy kisfiút vár-e az anyuka, de léteznek más babonák is erre vonatkozóan.
2023. Július 03.
mosolygós kismama
(Kép forrása: Getty Images)

Szerencsére a babát váró szülőknek nem kell a kicsi születéséig várniuk arra, hogy kiderüljön, milyen nemű – már ha nem szeretnék tudatosan azt, hogy ez meglepetés legyen. Ahogy arról korábban írtunk, a 12. heti ultrahang vizsgálaton már kiderülhet, hogy lány vagy fiú van-e a pocakban, de ha ekkor még nem látszik egyértelműen, akkor a 16. héten már nagy valószínűséggel már meg tudják mondani nektek.

Akik pedig valamilyen genetikai vizsgálatot végezhetnek, akár ennél korábban, már a 10. hét környékén meg tudják kérdezni.

A baba nemének előrejelzésére több babona is ismert – ezek valószínűleg akkor alakulhattak ki, amikor még nem lehetett a várandósság alatt tudni, hogy fiút vagy lányt vár-e a kismama. Lehet, hogy a pocakod formája alapján valaki próbálta már nálad is kitalálni ezt, de ennél furcsább ”jóslási formák” is léteznek. A Parents gyűjtéséből válogattunk most néhány érdekesebb hiedelmet.

Természetesen ezek inkább szórakoztatóak, mint hogy valóban választ adjanak a kérdésre.

Mit nassolnál? – Az egyik babona szerint ha a kismama általában valamilyen sós nassolnivaló után sóvárog, akkor valószínűbb, hogy fiút vár, míg ha édesség után, akkor lányt.

Puha vagy száraz kezek – Eszerint a babona szerint ha kisfiút vár az anya, a terhesség alatt száraz lesz a keze, de ha puhák a kezei, lánnyal várandós.

Fogd a kulcsod – Fogj a kezedbe egy kulcsot, ami nem kulcscsomón van vagy az ajtóban. Ha a kerek végével veszed fel, az azt jelenti egy babona szerint, hogy fiút vársz, ha a hosszabb végével, akkor pedig lányt.

Nyújtsd a kezed – Nyújtsd a kezed úgy, ahogy ezt reflexszerűen tennéd. Ha tenyérrel felfelé van, akkor lányt vársz, ha lefelé, akkor fiút.

Az inga megmondja – Az egyik hiedelem szerint a has fölé tartott inga (vagy nyaklánc, rajta medállal vagy gyűrűvel) is jelezhet. Ha körbe-körbe jár, kislányt vár a kismama, ha ide-oda leng, akkor kisfiút.

A számok tudják – Egy számolós hiedelem szerint pedig ha az anya kora és a fogantatás éve is egyaránt páros vagy egyaránt páratlan, akkor lányt vár. Ha az egyik páros, a másik pedig páratlan, akkor pedig fiút.

Egy korábbi cikkünkben is mutattunk még néhány érdekes hiedelmet és babonát a várandósság körül. Ezek között is van a baba nemére vonatkozó jóslat: egyes elképzelések szerint ha a kismama arca kerekebb lesz, akkor kisfiút vár, ha pedig a csípője, akkor lányt.

De nem csak a nemre vonatkozóan léteznek népi hiedelmek a várandósság körében – a cikkben még találsz néhány érdekességet!