Terhesség

Jelek, hogy fiad lesz – Mítoszok és tények

A régi népi megfigyelések között akad néhány, amely - állítólag - azt jelzi előre, hogy fiad fog születni. Mennyire megbízhatók ezek? Mit mond a tudomány?
2020. Március 10.
Tényleg azt jelentik ezek a népi megfigyelések, hogy fiad lesz? (Fotó: Getty Images)

Alacsonyan vagy magasan hordod a pocakod? Mennyi a baba pulzusa? Nagyon erős a hányingered? Az évtizedek során számos olyan megfigyelés gyűlt össze, amellyel megpróbálják a baba nemét megjósolni. Van olyan ezek között, amelynek lehet hinni?

Alacsony pocak

A megfigyelések szerint, ha alacsonyan van a pocakod, már az előtt is, hogy a harmadik trimeszterben megtörténne ennek a leszállása, akkor valószínűleg kisfiút vársz. Dr. Kameelah Phillips szerint, ha a has alacsonyan van, az segíthet elkerülni a terhesség idegrendszeri zavarait, de ez még nem jelenti azt, hogy gyermek biztosan fiú. Ez sokkal inkább függ a baba elhelyezkedésétől és attól, hányadik gyermekét várja a kismama, amely befolyásolhatja a has és a méh alakját.

Csak a hasadra szedsz fel súlyt

Ha csak a pocakodra híztál a terhesség alatt, a megfigyelés szerint kisfiút vársz. Azonban ha a csípődre, a derekadra, a hátadra is szedsz fel valamennyit, akkor valószínűleg kislányt vársz. A szakértő véleménye szerint ez sem igaz, hiszen ez leginkább az anya alakján és genetikáján múlik, nem azon, milyen nemű a baba.

Tiszta és ragyogó a bőröd

A bőröd csak úgy ragyog a babavárástól, vagy annyira pattanásos lettél, mint kamaszkorodban voltál? A mondás úgy tartja, hogy a kislányok ellopják a szépséget, tehát ha a bőröd csodaszép a terhesség idején, akkor valószínűleg kisfiút vársz. A szakember szerint ebben lehet némi igazság, de ez még nem jelenti azt, hogy vásárolj be a kék színű gyerekholmikból. Dr. Philips szerint gyakran társul a ragyogó bőr azzal, hogy az édesanya babát vár, de a szép bőr sokkal inkább a megfelelő véráramlás számlájára írható.

Nem olyan rémes a reggeli rosszullét

A terhesség korai hetei nehezek lehetnek, függetlenül attól, hogy tapasztal-e az édesanya reggeli rosszulléteket, vagy sem. A megfigyelések szerint, ha a reggeli rosszullétek még teljesen kezelhetők, akkor jó esély van rá, hogy az édesanya fiút vár. A legújabb kutatások alapján azonban ezt a mítoszt meg lehet cáfolni, hiszen a nők 80%-a tapasztal émelygést és hányást, függetlenül a baba nemétől.

Erősebb sárga színű a vizeleted

Érdekes népi megfigyelési módszer, hogy ha az édesanya vizelete világossárga, valószínűleg kislányt vár, de ha egy picit sötétebb, akkor fiút. Azonban a vizelet színe a nap folyamán is többször változik, a hidratáltsági állapotnak megfelelően, így ez alapján sem lehet messzemenő következtetést levonni. Sokkal meghatározóbb a vizelet színénél a folyadékbevitel, a vitaminfogyasztás, illetve hogy van-e valamilyen fertőzése az édesanyának.

Állandóan hideg a lábad

Ha a lábaid hidegek a terhesség alatt, a népi megfigyelés szerint bizonyára fiút vársz. Azonban a szakértők szerint a normál hormonális ingadozás következménye a test hőmérsékletének változása is, ezért ez sem megbízható előrejelzés.

Alacsony a baba pulzusa

A 8-10. hét körül, az első orvosi időponton már hallhatod a baba szívének dobogását. Sokan vélik úgy, hogy a fiú magzat szívverése 140/perc vagy annál kevesebb, míg a lányé ennél magasabb. Azonban számos tanulmány bizonyította, hogy ez nem igaz.

Ha mindenképpen szeretnéd tudni, hogy fiút vagy lányt vársz, annak tehát a legjobb módja, ha genetikai tesztet végeztetsz, vagy megvárod a terhesség felét, és az ultrahang vizsgálat választ ad majd a kérdésedre.

Forrás: parents.com