Terhesség

Fiú vagy lány? A terhes pocak formája tényleg megmondja?

Számos mítosz, népi jövendőmondó módszer van, ami alapján ”egészen biztosan” meg lehet állapítani, hogy kislányt vagy kisfiút hordasz-e a pocakodban.
2022. Szeptember 02.

Sőt, van, amelyik épp a pocak formájából jósol…

De valóban árulkodik erről a hasad formája?

Alacsonyan hordod, akkor biztosan fiú? Ha magasan, akkor pedig lány? Hát, az esély, hogy igaz a jóslat, 50 százalék… Tudományos bizonyíték ugyanis nincs erre, a pocak formája és mérete nem valószínű, hogy elárulja a baba nemét – de szerencsére ultrahangos vizsgálattal már elég bizonyosan megtudhatod, ha nem várnál ezzel a gyermeked születéséig. A genetikai teszt pedig teljesen pontos eredményt ad.

A Healthline rávilágít egy érdekességre arról, hogy mivel próbálják magyarázni az alacsony és magas pocak dolgot. A hiedelem szerint a fiúk önállóbbak, ezért a méhben lentebb hordják őket, míg a lányok több védelemre szorulnak, ezért magasabban vannak a pocakban.

Valójában az, hogy ki hol és hogyan hordja a pocakját, milyen a hasa mérete és alakja, számos tényezőtől függ, de ezek egyike sem utal a baba nemére.

Ha például először vagy várandós, vagy erősek a hasi izmaid, magasabban hordhatod a pocakodat. Ha viszont nem az első gyermekedet várod, előfordulhat, hogy a hasfalad minden terhességeddel egyre jobban megnyúlik, és így a pocakod egy kicsit mindig lejjebb kerül.

De a baba mérete és helyzete is hatással lehet a has alakjára: a terhesség későbbi szakaszában például a baba egyre lejjebb kerülhet a medencében, így alacsonyan lehet a pocak. De a has alakja és mérete átmenetileg is változhat, egy rövidebb időre, amikor a baba megváltoztatja a testhelyzetét.

Mikor derül ki a baba neme a terhesség alatt?

A régi babonák, népi jóslatok a kisbaba nemének megállapítására nagyon szórakoztatóak lehetnek, de a tudományt ezek közül az összes mellőzi.

Ha szeretnéd tudni, hogy kislányt vagy kisfiút vársz, ebben a 2. ultrahangos vizsgálat tud majd segíteni, amire általában a 18-22. terhességi hét környékén szokott sor kerülni, írja a What to Expect. Az ultrahangos vizsgálat nagy pontossággal tudja megállapítani a baba nemét, de előfordulhatnak időnként tévedések, különösen akkor, ha a baba olyan testhelyzetben van, hogy az megnehezíti a kép tisztán látását a vizsgálatot végző szakembernek.

Az ultrahangos vizsgálaton túl genetikai vizsgálat útján – ez tulajdonképpen egy vérvizsgálat – is ki lehet deríteni a baba nemét. A Babycenter szerint ez nagyjából a 10. terhességi héttől végezhető el, és 1-2 hétbe telhet, amire megérkezik a vizsgálat eredménye. Egy ilyen vizsgálat esetén az eredmény szinte teljesen biztos.

Fotó: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu