Terhesség

Fiú lesz vagy lány?

Amióta ultrahangos szűrővizsgálatokat végeznek, a korábbi találgatás helyett lehetségessé vált a születendő gyermek nemének megállapítása is. Hogyan történik ez, és mikortól tudhatjuk biztosan, rózsaszínű vagy kék ruhácskákat kell-e beszerezni?
2007. Július 04.

Sok pár kíváncsi születendő gyermekük nemére. A magzat nemének meghatározhatóságát sok tényező befolyásolja, mint például a terhességi kor, a vizsgáló tapasztalata, az ultrahangkészülék típusa vagy a magzat “együttműködése” a vizsgálat során.

Mikor tudhatunk meg biztosat?

A terhesség első 14-15 hetében a lány- és fiúmagzat ok nemi szervei nagyon hasonlóak, így a nem megállapítása a 16. hétig nagyon nehéz. A vizsgálat előtt érdemes megbeszélni a vizsgálóval, hogy szeretné-e tudni a páciens születendő gyermeke nemét.

A nem megállapítása során a vizsgáló a férfi nemi szerveket – elsősorban a péniszt – keresi. Amennyiben azonosítható, a születendő gyermek nagy valószínűséggel fiú, amennyiben nem, nagy valószínűséggel lány lesz. Az alábbi képeken egy fiúmagzat látható. Kis szerencsével mindenki észreveheti a nemi szervet a képeken!

Fiú lesz vagy lány?

Fiú lesz vagy lány?

Fiú lesz vagy lány?

Néha nem sikerül…

Fontos azonban tudnunk, hogy az ultrahangvizsgálat nem minden esetben tud pontos eredményt adni a magzat nemének meghatározása során. Előfordulhat, hogy a magzat olyan testhelyzetet vesz fel a méhen belül (pl. keresztezi a lábát), ami lehetetlenné teszi a nem meghatározását. Ilyenkor egy másik vizsgálat során kell újra próbálkozni, abban a reményben, hogy a magzat testhelyzetet változtatott.

Annak ellenére, hogy a nem meghatározása főként a pénisz azonosításán alapul, sokszor a külső női nemi szervek is láthatók. A következő képeken például kislány magzatokat láthatunk, és jól megfigyelhetőek a nagyajkak.

Fiú lesz vagy lány?

Fiú lesz vagy lány?

Forrás: HáziPatika.com