Baba

Hogy és meddig kell büfiztetni a babát?

Az első gyermeknél komoly fejtörést okozhat egy olyan egyszerűnek tűnő feladat is mint a büfiztetés. Ehhez adunk most pár tippet nektek.
2018. Június 15.
Büfiztetés: mennyi idős korig kell?

Ha a büfiztetésről esik szó, számtalan módszerre esküsznek a szülők, miközben minden kisbaba más és más. Valójában itt is érvényes az a gondolat: ahogy egyre jobban összeszoktok, összecsiszolódtok, akkora lesz egyértelmű a számotokra, hogy a te gyermekednél, melyik lesz a megfelelő technika.

De miért is van szükség a büfiztetésre?

Feszeng, tekereg

Akár szoptatod, akár cumisüvegből eteted, a mohón, sokszor kapkodva evő kisbaba akaratlanul is nyel levegőt a táplálékkal együtt, és az így képződött kis légbuborékok – a bélfalat nyomva – kellemetlen, sokszor görcsös érzést okoznak a pici számára. Emiatt a baba nyűgös lehet, nem tud pihenni, testét megfeszíti, tekereg. A hasfájós, érzékenyebb babák esetében azt tapasztalhatjuk, hogy ők még nehezebben viselik a lenyelt levegő okozta kellemetlenségeket, így náluk különösen fontos az, hogy türelmesen szánjuk rá az időt a büfiztetésre.

Milyen testhelyzetet válassz a büfiztetéshez?

Vállon büfiztetés

Magyarországon a leggyakoribb és legismertebb testhelyzet az, amikor a babát függőlegesen tartva a vállunkra fektetjük, úgy, hogy a pocakja a mellkasunkon fekszik, feje pedig a vállunkon nyugszik.

A büfiztetés előtt mindenképpen tegyünk egy tiszta textipelenkát a vállunkra, hogy a ruhánk ne szennyeződjön, hiszen büfiztetéskor egy kevés táplálék is vissza fog jönni, ami teljesen természetes jelenség.

Ebben a függőleges testhelyzetben a baba hátát finoman, körkörösen simogatjuk, hogy könnyebben távozzanak a kis légbuborékok, de hatásos lehet – nálunk legalábbis csak ez segített – ha a popsiját alulról óvatosan ütögetjük. Az ütögetés hatására ugyanis elősegítjük azt, hogy felülre kerülhessen a levegő, és így szabadon távozhasson.

A büfiztetést még hatékonyabbá teszi, ha közben sétálunk vagy valamilyen ritmikus mozgást végzünk.

Büfiztetés szemből, függőleges helyzetben

Sokkal bababarátabb módszer, ha a gyerkőc velünk szemben van a büfiztetés alatt – tanácsolják a szakemberek. Ilyenkor a baba arccal felénk néz, kontaktusban tudunk vele lenni, beszélhetünk hozzá. A stabil, függőleges testhelyzethez nyúljunk a hóna alá, hogy egyenes legyen a törzse, és határozottan tartsuk magunk előtt a térdünkre vagy ölünkbe ültetve. Apró, ritmikus mozgással itt is elősegíthetjük, hogy a levegőréteg felülre kerülhessen.

Hasra fektetve a karon vagy a lábon

Sok baba nagyon szereti azt a pozíciót is, amikor hasra fektetve rátesszük az alkarunkra, és óvatosan ringatjuk. Ugyanezt a verziót kipróbálhatjuk úgy is, hogy a gyerkőcöt a combunkra fektetjük, és így simogatjuk körkörösen a hátát. Ebben az esetben is védjük a ruhánkat egy tiszta textilpelenkával.

Ültetve, körkörös mozdulattal

Nagyon népszerű és hatékony módszer, ha a picit oldalirányban ültetjük a combunkra. Ehhez a pozícióhoz támasszuk meg a baba arcát az állánál átnyúlva úgy, hogy a hüvelyk- és a mutatóujjunk legyen a fülecskéjénél. Másik kezünkkel óvatosan ütögethetjük a hátát, de végezhetünk lassú, körkörös mozgást is a testével.

Mennyi ideig tartson a büfiztetés? Mennyi idős korig kell büfiztetni a babát?

A babákat érdemes legalább 10-15 percig büfiztetni az étkezést követően. Ha azonban a pici nagyon mohón eszik, láthatóan sok levegőt nyel, akkor a szoptatás alatt vagy a tápszer fogyasztása közben is érdemes szünetet tartani, és egy kiadós büfiztetés után folytatni az étkezést.

Sok anyában felmerül a kérdés: mennyi idős korig kell büfiztetni a kicsit? Amikor a baba elkezd kúszni-mászni, és aktívabban mozog, akkor már nem szükséges ragaszkodni a büfiztetéshez.

Kapcsolódó cikkek:

Mit tegyünk, ha nem akar büfizni?

Ha 10-15 percnyi procedúra után sem sikerül büfiztetni, akkor tegyük le nyugodtan.

Technikák bemutatásához egy kis segítség: