Baba

Bukás a babánál: mi okozza?

A bukás egyáltalán nem ritka jelenség a kisbabáknál. Több oka is lehet annak, ha egy baba bukik, ezeket vesszük most sorra.
2021. Február 01.
Bukás a babánál: mi okozza? (fotó: Getty Images)

A bukás gyakori és teljesen átlagos jelenség a babáknál. Szinte nincs olyan kisbaba, aki soha nem bukik, a bukás leggyakoribb oka pedig, hogy a babák emésztőrendszere még éretlen, ezért az étel könnyen visszafolyik a nyelőcsőbe. Ahogy a baba nő és egyre többet van függőleges testhelyzetben, a bukás is eltűnik.

Bukás akkor is lehet, amikor a kisbaba túl gyorsan túl sok anyatejet eszik. A bukás egyébként is általában evés után következik be, de ez akár az evés után 1-2 órával is megtörténhet. A babák 2-4 hónapos korunk között buknak a legtöbbet és a legtöbben egyéves korikra teljesen abba is hagyják a bukást.

Ha a baba egyébként jól van, vidám, gyarapszik, akkor egyáltalán nem kell aggódni a bukás miatt.

Jelentős mennyiségű bukás a La Leche Liga cikke szerint lehet attól, hogy

  • túl erős az anya tejleadó reflexe
  • a baba refluxos (GERD)
  • a baba élelmiszer érzékeny.

Hogyan csökkenthető a bukás mennyisége?

Gyakran szoptassuk meg a babát mert a kisebb, gyakori adagokat könnyebben emészti meg a baba. Fontos a helyes mellre helyezés, ezen is múlik, hogy mennyi levegőt nyel a baba szopás közben. Ajánlatos félig ülő vagy teljesen függőleges testhelyzetben szoptatni. Sok bőrkontaktus, ringatás, ringatva szoptatás. Büfiztessük meg a babát szoptatás közben is, amikor egyik mellről a másikra tesszük és rögtön szoptatás után. Hagyjuk a babát komfortszopizni, mert ez gyorsítja a gyomor kiürülését. Ne mozgassuk feleslegesen és hirtelen a babát.

(Cikk forrása: lll.hu)

Forrás: La Leche Liga Magyarország