Baba

Ha bukik a baba

A"bukós" babáknál jellemzően minden étkezés után visszajön a táplálék. Ez főleg egy kezdő szülőnek rémisztő látvány lehet. Dr. Sztanó Gabriella gyermekorvossal beszélgettünk arról, hogy lehet e a bukás veszélyes és várhatóan mikor növi ki a baba?
2016. Június 27.

Ha bukik a baba

Etetés. Büfiztetés. Bukás. Ruhacsere. Padlótörlés. A fiam hat hónapos koráig napi szinten ez volt nálunk a forgatókönyv. Rengeteg partedlit elfogyasztottunk és persze folyamatosan aggódtam. Számtalan kérdés motoszkált a fejemben. Beteg a babám, hogy ilyet csinál? Vajon maradt is bent anyatej a piciben, vagy az összes kijött belőle? Fájhat a hasa emiatt? Rossz érzés ez neki? Hány hónapos koráig fogja még ezt csinálni?

Volt, hogy még orvost is hívtam, mert annyira nem voltam meggyőződve arról, hogy ez egy normális jelenség. Aztán ahogy elkezdtük a hozzátáplálást, egyre kevesebb alkalommal bukott. Jelenleg nyolc hónapos. Továbbra is anyatejjel táplálom reggel és este a napközbeni gyümölcsök és főzelékek mellett, és elmondatom, hogy teljesen megszűnt nála. Elmúlt. Kinőtte. Én pedig megnyugodtam.

Miért bukik a baba?

“Bukásnak nevezzük, amikor a baba gyomrából a nyelőcsövön keresztül a táplálék visszajön. Ez lehet komolyabbnak tűnő mennyiség, hányás jellegű, de lehet csak egy kis csurgás a szájból, vagy látjuk, hogy a szájába visszajön valami, de újra lenyeli.A kisbabáknál azért érzékelhető ez viszonylag gyakran (nemtől és érettségtől függetlenül az első 3 hónapban a babák közel 1/3-a bukik ), mert a gyomruk aránylag jóval kisebb, ezért hamarabb megtelik, másrészt a záróizom, melynek meg kéne akadályozni a gyomorból a táplálék visszafolyását a nyelőcsőbe még éretlen működésű. Ez a záróizom kb. 5 hónapos korra éri el a normál érettséget”-mondja Dr. Sztanó Gabriella gyermekorvos.

Lehet-e veszélyes?

A bukást is, mint más egyéb jelenséget a kisbabáknál az alapján kell megítélnünk, hogy mennyire zavarja a kicsit, illetve akadályozza-e a megfelelő fejlődésben. “Ha a baba az elvárt ütemben fejlődik, gyarapodik és a kedve is jó, akkor maximum azért érdemes megpróbálnunk bevetni néhány “praktikát”, hogy ne kelljen rendszeresen ruhát cserélni, vagy takarítani az ágyneműjét.A bukás akkor is lehet kellemetlen a picinek, ha egyébként jól gyarapszik, hiszen bukáskor a gyomorból már savas kémhatású “anyag” kerül a normálisan lúgos kémhatású nyelőcsőbe, vagy a garatba, szájüregbe. Ez marhatja a nyálkahártyát, amitől nyűgösebb lesz a baba evés közben, vagy az evést követő 30-45 percben.Ez a maró hatás nem szokott veszélyes mértéket ölteni, de zavarhatja a baba táplálkozási kedvét, romlik az étvágya és idővel csökkenhet a súlya, még ha a kibukott mennyiség nem is sok, vagy akár nem is látható, mert csak a garatig jön fel pl. a táplálék.Azaz akkor is kell gondolnunk refluxra, ha a baba nem bukik látványosan, de nem fejlődik a súlya, étvágytalan, nyűgös. Épp ezért ha babánk nem fejlődik megfelelően, vagy csak sokat sír az étkezések alkalmával, legjobb, ha megbeszéljük gyermekorvosunkkal, aki segít majd értékelni a tüneteket” -javasolja a szakértő.

Mi a teendő a gyakorlatban?

Mivel a probléma fő oka, hogy a sok étel nem fér el a pici gyomorban, az alkalmazható “trükkök” ezeket a problémákat igyekeznek kiküszöbölni:

  • gyakoribb és rövidebb ideig tartó etetés (azaz sokszor adjunk kevesebbet)
  • gyakori és alapos büfiztetés (hogy a sok levegő ne töltse ki a baba gyomrát)
  • evés után a babát 30-45 percig tartsuk függőlegesen, vagy legalább meredekebben, hogy az ételnek nehezebb legyen a visszacsorgás( ezt nevezzük pozicionálásnak, a babát vagy függőlegesen tartjuk karban, vagy legalább megemeljük az ágyának a fej felőli végét – ez persze az ágyban már sokat forgolódó, mocorgó babánál nem kivitelezhető, mert esetleg fejjel lefelé kerülve csak rontunk a helyzeten)
  • a táplálék sűrítése segít, hogy az étel bennmaradjon a gyomorban (ami megoldható ún. sűrítő tápszerek alkalmazásával, vagy szoptatás előtt ún. előetetés formájában, amikor 30-40 ml spec.sűrű tápszert adunk kanalazva a babának szoptatás előtt, illetve nem anyatejes babáknak léteznek ún.antireflux tápszerek)

Szükséges lehet gyógyszeres kezelést alkalmazni?

“Gyógyszeres kezelés a nem fejlődő, nyűgös babáknál jön szóba, mindig a gyermekorvos döntése alapján. A gyógyszeres kezelés egyik típusa a visszafelé irányuló táplálék-mozgás megakadályozásában segít, míg a gyógyszeres kezelés másik típusa a gyomor savtermelésének csökkentésén keresztül hat, hogy a visszafolyó tápanyag ne legyen annyira savas.”

Az eleinte nem, vagy alig bukó babáknál kell-e gondolni valamire, ha fokozódik a bukás?

“A bukáson ronthat bizonyos gyógyszerek alkalmazása is, ami külön figyelmet érdemel, ilyen gyógyszerek az asztma gyógyszerei, bizonyos szív-gyógyszerek, nyugtatók, illetve ronthat a bukáson savas ételek bevezetése a nagyobb baba étrendjébe (paradicsom, citrusfélék, szénsavas italok). Mivel a rekeszizmon fut keresztül a nyelőcső alsó szakasza, ezért rekeszsérv vagy bizonyos speciális fejlődési problémák is okozhatnak bukást. Súlyosabb panaszok esetén ezt is mérlegelni kell”-mondja Dr.Sztanó Gabriella.

Mikor várható, hogy elmúlik?

Mivel az első hónapokban adott táplálék folyékony (anyatej, tápszer), számíthatunk arra, hogy majd amikor elkezdjük a szilárdabb táplálékot adni babánknak (pépek, majd később darabos ételek) a bukás mérséklődni fog, majd elmúlik. Ha mégsem így történne, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.Kapcsolódó cikkeink bukás témában: