Baba

Babák hozzátáplálása: ijedségre semmi ok

A babák egészséges táplálása és a hozzátáplálás folyamata sok kismama számára kihívás. Pedig csak egy jó útmutatóra, figyelmességre és önbizalomra van szükség, hogy az anyukának és a babának is örömteli legyen ez az időszak.
2014. December 10.

A babák hozzátáplálásáról szóló sorozatunkban sorra vesszük, melyik ételt, mikor lehet és érdemes a baba étrendjébe beilleszteni, adunk jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes csinálni és persze tapasztalt anyukák történeteit is megosztjuk.

“Nagyon jól akartam csinálni, rengeteg cikket és könyvet elolvastam, tanácsokat kaptam, jegyzeteket készítettem színes szövegkiemelővel, kicsit túlterveztem talán. Nagyon aggódtam, hogy a lehető legjobban csináljam. Sokat olvastam az ételallergiákról is, és mindenképpen szerettem volna elkerülni, hogy ez kialakuljon a kislányomnál” – meséli Eszter, aki az első gyermeke születése előtt nagyon körültekintő módon szeretett volna nekikezdeni a kisbabája hozzátáplálásának. “Idővel persze belerázódsz és rájössz, hogy a jó tanácsok nem életidegenek, néhány szabály betartásával problémamentes lehet ez az időszak. A második lányomnál már sokkal jobban tudtam figyelni a gyerek visszajelzéseire is, nem ijedtem meg minden étkezésnél, hogy jól csinálom-e”.

A legtöbb megkérdezett anyuka – főleg az első gyerekek esetében – bizonytalan, ami teljesen normális. Nagyon sok tapasztalat halmozódik fel általában erre az időpontra a környezetben, mindenkinek van legalább egy jó tanácsa. Természetesen bátran fordulhatunk a védőnőhöz, aki útbaigazít, de számos könyvet is cikket is találunk arról, mikor, mit és hogyan érdemes először adni a babának.

Amellett, hogy minden szabályt és tanácsot igyekszünk figyelembe venni, fontos, hogy figyeljünk a kicsire. Az ő visszajelzései is legalább olyan fontosak, mint azok a tudnivalók, amelyek arról szólnak, hogy például a tejtermékkel meddig kell várni, hány kanál étellel érdemes kezdeni és melyik időpont lehet a “legsikeresebb” a hozzátáplálás megke

zdésére.Hasznos lehet, ha készít magának egy táblázatot a kismama – amit akár a hűtőre is kitehet -, amelyben feltünteti az ételféléket és mellérendeli, hogy hány hónapos korban kerülhet be a bébi étrendjébe. Az ételcsoportok sokszor tovább bonthatóak, például a gyümölcsökön belül eltérő időpontban érkezhet a gyerek tányérjára az alma, a banán vagy málna. Amennyiben készítünk egy ilyen táblázatot – vagy elkérjük egy már gyakorlott anyukától, esetleg letöltjük az internetről -, nem nagyon tudunk mellényúlni.

Előfordulhat, hogy egyes ételeket a babák elutasítanak, ilyenkor nem érdemes tovább erőltetni. Megeshet, hogy majd egy későbbi időpontban mégis kedve támad a gyereknek a korábban elutasított ízhez – főleg, ha azt látja, hogy mi is jóízűen esszük. Igyekezzünk tiszteletben tartani a gyerek ritmusát.

Ha erőszakosak vagyunk, tukmáljuk az ételt, akkor nem csak adott újdonsággal kapcsolatban alakulhat ki ellenérzése, súlyos esetben később evési zavarai is lehetnek. Legyünk nyitottak, figyeljünk arra, mit szeret, tegyük élménnyé, élvezetessé az étkezéseket, vegyünk részt benne. Így a kicsi “beletanul” abba, hogy jó új dolgokat kipróbálni és persze finomakat enni.

Ebben az esetben is igaz, hogy éljünk a fokozatosság elvével: ne legyen túl kevés az új étel, de túl sok sem. Amikor megkezdjük a kisbaba hozzátáplálását, akkor még alapvetően az anyatej az étrendjének a legfontosabb eleme. Ezt színesítjük, de ne vegye át a helyét túl hamar más étel.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hozzátáplálási kisokos – kérdések és válaszok
  • Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?
  • Nem kell erőltetni!