Baba

Komfortszopizás – Mit kell tudni róla?

Ne hagyd, hogy állandóan szopizzon, főleg azt ne, hogy cumizzon rajtad a gyerek! - gyakran hangzik el ez a tanács kisbabás anyukáknak. Aki ezt mondja, nagyon rossz tanácsot ad, a komfortszopizásnak ugyanis nagyon fontos funkciói vannak.
2017. Január 15.

Komfortszopizás – Mit kell tudni róla?

Amikor a baba szopizik, akkor annak többféle oka is lehet: az úgy nevezett nutritív, azaz amikor táplálékot vesz magához (eszik, iszik) és amikor nem a táplálékigényét szeretné kielégíteni, hanem a megnyugvást, testközelséget keresi vagy fájdalomcsillapításként szopizik. Az utóbbira szokták mondani, hogy csak cumizik a mellen és nem arra “használja”, amire az való.

Ez az állítás azért téves, mert a táplálkozáson túl a babának még számos, a fent már említett igénye is a szoptatás során elégül ki. Ilyen komfortszopizás során mind a babában, mind az anyában olyan anyagok szabadulnak föl, amelyek mindkettőjüket ellazítják, megnyugtatják. (Jó anyai példa erre, hogy szoptatás során sok anya is elálmosodik, elbóbiskol.)

Fontos funkciója még a komfortszopizásnak, hogy ilyenkor a babában olyan emésztőenzimek szabadulnak föl, amelyek segítik az emésztést.

A komfortszopizás a tejtermelés szempontjából is fontos: minél többet van mellen a baba, annál több ingert kap a mell és így elegendő tej termelődik.

Azok az igény szerint szoptatott babák, akiket hagynak annyiszor és olyan hosszan szopizni ahányszor erre szükségük van – tehát nem korlátozzák a komfortszoptatások számát sem – azok között nagyon kevesen vannak, akik cumiznának vagy az ujjukat szopnák. Egyszerűen nincs szükségük mellpótlékokra.

A komfortszopizás tehát nemhogy ártalmas vagy felesleges, hanem éppen ellenkezőleg ugyanolyan fontos, mint a baba táplálékigényét kielégítő szoptatás.

Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: