Baba

A szoptatás korszakai: az újszülöttől 2 éves korig

A szoptatás szokásai nem állandók, hanem időszakonként megváltoznak, alakulnak. Nézzük, hogy alakul a szoptatás az első két évben.
2017. November 01.

A szoptatás korszakai: az újszülöttől 2 éves korig

A WHO ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólag anyatejre van szüksége egy kisbabának. Félévesen és egészséges fejlődése érdekében minimum egyéves koráig jó, ha szopizik, de a legjobb az lenne, ha kétéves korig tartana ez az időszak. Ha pedig még két éves koron túl is szeretne és az anya is szeretné őt szoptatni, akkor az már hab a tortán.

Az első órák

Születése után mindenkinek az a legjobb, ha azonnal bőrkontaktusba tud kerülni anya és baba. Ha ilyenkor a babát az anya hasára fektetik, akkor kúszni kezd a mell felé és önállóan szopni is tud. A baba az első 1-2 órában éber, érdeklődő.

Az első pár nap

A szoptatások hossza több mint egy óráig is eltarthatnak. Sokszor ilyenkor még kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet a szoptatás.A baba 24 óra alatt 12 alkalomnál is többször szophat. Ha aluszékony vagy nagyon lecsökken a szoptatások száma, akkor érdemes lehet felébreszteni.

Az első 2 hét

Gyors szopómozgásokat végez a baba a szoptatás elején, a tejleadó reflex beindulásával kortyolása is hallatszik.Elalszik vagy legalábbis ellazul a mellen, ilyenkor meg lehet kínálni a másik mellből is, de lehet, hogy nincs rá szüksége.Előfordul és teljesen természetes, ha 20 perc szopás után elalszik, majd 20 perc alvás után újra ébred és szopni akar ismét. Ez a kolecisztokinin hormon hatása.Főleg délután és kora este gyakoribbak és rövidebbek a szopizások.Éjjel a baba szinte ugyanolyan aktív, mint nappal.

2-6 hetes kor

Egyre ügyesebb anya és baba is.Megjelennek az első mosolyok a szoptatás utáni ellazult állapotban.Megszűnhet a mell feszülése, puhává válhat.Teljesen baba függő, hogy mennyi ideig tart egy-egy szoptatás és az is, hogy hányszor egy nap.

6 hetes-3 hónapos kor

Szopizás közben a baba mosolyog, szájából kicsordul a tej. A babák ilyenkor kezdik el a simogatást, az anya arcának felfedezését, a mell paskolgatást.Vannak babák, akik átalusszák az éjszakát.Mivel ennek a szakasznak a végén indul be a mozgásfejlődés, a babák egyre jobban érdeklődnek a külvilág iránt.

3-4 hónapos kor

A baba kezdi felfedezni saját testét, ezért az ökölrágás, az ujjak szájba tétele nem feltétlenül az éhség jelei, bár az intenzív ujjszopás és nyugtalanság valószínűleg igen.Idegrendszere is hatalmasat fejlődik: hatékonyabb lesz az ingerfeldolgozó képessége, ami a külvilág és a saját teste felé is fokozott érdeklődéssel jár. Ettől az igény szerint szoptatott babáknál a szopások száma megnő, de a szopások időtartama lerövidül. A baba figyelme könnyen elterelődik a szoptatásról. Megnő az éjszakai szoptatás jelentősége: fontossá válik, hogy közel van-e éjszaka az anya. Az éjszakai szoptatásokkal egészíti ki a napi mennyiséget.Azoknál az anyáknál, akiknek erős tejleadó reflexük van, előfordulhat, hogy a baba tiltakozni kezd az erős sugárban meginduló anyatej ellen.

4-9 hónapos kor

Már egyre inkább társas tevékenységgé kezd válni a szoptatás, aminek időtartama lerövidül, akár 5 perc alatt is befejezi a baba.Már van egy kis türelme a babának, így már tudja, hogy ha várnia is kell, utána mellre kerül.Ahogy beindul a mozgásfejlődés, a szopizási pózok is egyre akrobatikusak lesznek.Megkezdődik a korszak második felében a hozzátáplálás.Egy tanulmány szerint fél éves korig átlagosan 11-szer szopnak a babák naponta.

9 hónapos kortól 2 éves korig

Maga választja meg, hogy mikor és melyik oldalról szopik.Tovább csiszolódik az akrobatikus szopizás.Egy-egy új mozgás megtanulása előtt a babák nyugtalanabbá válhatnak és többször szopizhatnak.Periodikusan váltják egymást a külvilág és anya iránti érdeklődés fázisai.A szoptatás mellett az elalvást megelőző tevékenységek köre bővül: mesékkel, dalokkal, de a legfontosabb rituálé még mindig a szoptatás marad.Bár a család által fogyasztott ételek aránya egyre nagyobb szerephez jut a baba étrendjében, az anyatej még mindig jelentős mennyiségű tápanyaghoz és immunanyaghoz juttatja.Elkülönülni látszik egymástól a baba valódi igénye és akarata: a figyelemelterelés és helyettesítés megjelenik a nevelésben, az ölelés vagy egyéb gyengéd nevelési eszközök is megjelennek.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: La Leche Liga Magyarország