Baba

14 dolog, amit ne mondj egy szoptató anyának

Mielőtt kérdéseket teszel fel vagy megjegyzéseket teszel egy szoptató anyának, gondold át, hogy mennyire jó ötlet.
2019. Július 10.
14 dolog, amit ne mondj egy szoptató anyának

Holly Pevzner a parents.com-on szedte össze a legidegesítőbb és leggyakoribb megjegyzéseket, amelyeket szoptató anyáknak tesznek fel.

1. Biztos vagy benne, hogy eleget evett?

Ha szikrákat tudna lőni a szemem, akkor minden alkalommal megtettem volna, amikor ezt kérdezte tőlem valaki. Nincs semmilyen bizonyítéka annak, hogy a baba jóllakott -e, ösztönösen szoptatunk és a baba sem tudja azt mondani, hogy köszönöm, tele vagyok. A mellünk sem átlátszó, szóval, nem száz százalékosan nem tudjuk, hogy jóllakott-e a baba. De azért, ha figyelünk a jelzéseire, akkor sejtjük.

2. Biztos, hogy már megint éhes?

Lásd fent. Ha a baba nyűgös, aludni készül, bizonyos cuppogásokat, nyelvmozgásokat végez, akkor igen, megkínálom a mellemmel. Mert ellazítja, megnyugtatja, és igen, táplálja is. Úgyhogy kérlek, ne aggódj.

3. A szoptatás tönkreteszi a melleidet

Kérlek, tartsd meg magadnak a negatív megjegyzéseket. Vagy ragaszkodj a tényekhez: nem a szoptatás, hanem a terhesség alakítja át (“teszi tönkre”) a melleket.

4. Nem lenne komfortosabb, ha eltakarnád magad?

Ó! Hát NEM! Tudod mi a baj a kérdéseddel? Hogy nem is kérdés, hanem ítélkezés. Azt jelenti, hogy te jobban éreznéd magad attól, ha én eltakarnám magam. De jobb, ha tudod, hogy egy szoptató anyának a gyereke az első, nem a kávézó vendégei vagy a járókelők. Emellett az anyáknak joguk van ott megszoptatni a gyereküket, ahol akarják, nyilvános helyen is. De van egy egyszerű megoldás, ha nem akarsz szoptató anyát látni: ne nézd!

5. Én nem szoptattam és a gyerekeim egészségesek

Ez nagyszerű, csakhogy a te választásodnak semmi köze az enyémhez. Ha egy anya szoptatni akar, vagy ha tápszerezni, az az ő választása, és semmi köze sincs a te választásodhoz.

6. Nem túl idős már a gyereked a szoptatáshoz?

És te nem vagy túl idős ahhoz, hogy olyan kérdést tegyél föl amihez semmi közöd nincsen? Attól, hogy vannak, akiknek kényelmetlen egy nagyobb gyereket szoptatni, attól az még nem rossz másoknak. Az ajánlások szerint a baba minimum egyéves koráig kéne szoptatni és csupa előnye van annak, ha még tovább is tart szoptatás, addig, ameddig az anyának és a babának jó. Azt nem mondják az ajánlások, hogy addig tartson a szoptatás, ameddig az anyósnak/játszótéri anyáknak/legjobb barátnőnek jó.

7. Meg kellene osztanod a felelősséget és az örömöt is

Az igaz, hogy a kizárólagos szoptatás komoly felelősség. De ez egy választás: minden anya tisztában azzal, hogy létezik cumisüveg, tápszer, de azt választotta adott esetben, hogy nem él ezekkel. Bosszantó tud lenni, ha ezt nem érted.

8. Azta! Óriásiak a melleid!

Mi lenne, ha inkább úgy fogalmaznál, hogy azta, de jól nézel ki! Ezt minden anya imádja.

9. Ha cumisüveget adsz a babának, soha nem fogadja el többet a melled

Ez 100 százalékig baromság, ne haragudj! Sok anya táplálja üvegből és mellből is a gyerekét (én is). Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ne lehetne szoptatás mellett cumiüveget is használni.

10. A párod megkóstolta a tejed?

Kérlek, ne fetisizáld a tejemet. Ha szeretném nyilvánosságra hozni, hogy ki kóstolta már meg a tejem, biztosan meg fogom tenni.

11. Ha nem szoptatnád, hanem cumisüvegből etetnéd, többet tudnál aludni

Hát nem: a szomorú igazság az, hogy teljesen mindegy hogyan táplálnak egy babát, az anyák így is, úgy is kimerültek. Olvass erre vonatkozó tanulmányokat.

12. Ha ennyire megterhelő a szoptatás, miért nem adsz inkább tápszert?

Azok, akik ezt kérdezik meggyőződésem, hogy csak jót akarnak. Látnak egy kimerült anyát, aki fáradt, kialvatlan, küzd a szoptatással, esetleg fájdalmas is számára és nekik valóban az tűnik egyszerűbbnek, ha inkább tápszerre vált, végre kialussza magát és nem stresszel tovább. Igen, jót akarnak, de egy friss anyának nem az a segítség, ha arra bátorítja a környezete, hogy adja fel, hanem ha segít. Például meg is kérdezheted a fenti helyett, hogy miben segíthetsz. Vagy használhatod a google-t és kereshetsz a környéken egy szoptatási tanácsadót.

13. Az igény szerinti szoptatással csak elkényezteted a babát

Elkényeztetem? A kisbabák annyira manipulatívak, hogy azt akarják, hogy állandóan kézben legyenek, dajkálják és szoptassák őket. Így gondolod, ugye? Na, akkor a valóság: nem lehet elrontani, elkényeztetni egy babát. Vannak babák, akik másfél óránként kéredzkednek cicire, míg mások három óránként. Naponta akár 8-12 (vagy akár több!) alkalommal is szopizni szeretne, és ez teljesen normális. Elkényeztetett? Dehogy! Táplált.

14. Már abba is hagytad a szoptatást?

Haver! Te biztos. Na, menj szépen tovább.(via parents.com)Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: