Baba

Miért nyöszörögnek a kisbabák?

Nyöszörgés, nyögdécselés vagy egyenesen morgás: időnként meglehetősen fura hangokat képesek kiadni az újszülöttek. Ez általában teljesen normális jelenség, amit néhány hónapos korukra kinőnek. De mikor kell megijedni emiatt?
2018. Június 29.
A nyöszörgés a legtöbbször semmilyen problémát nem jelez

A szülők időnként azt vehetik észre, hogy újszülött kisbabájuk nyögdécsel, morog vagy nyöszörög, és ez bizony ijesztő is lehet: könnyen azt hihetjük, hogy ez a fájdalom jele, vagyis a baba azért adja ki ezeket a hangokat, mert szenved. Valójában azonban a legtöbbször teljesen normálisak ezek a hangok, és bizony a kakilás “megtanulásával” vannak összefüggésben. A székletürítés során a felnőttek ellazítják a medencefenék izmait és megfeszítik a hasizmaikat, hogy nyomást gyakoroljanak a belekre, vagyis “átsegítsék” a székletet a bélrendszeren. Erre a kisbabák azonban még nem képesek, a hasizmaik ugyanis még nem elég erősek. Ezért a rekeszizmaikat használják, ez pedig a hangszálakat is befolyásolhatja – ez tulajdonképpen a nyöszörgés. A hangokat kísérheti sírás, látható erőlködés, kipirosodó vagy lilás árnyalatúvá váló arcszín is.

Mi okozhatja még a furcsa hangokat?

A nyöszörgésnek oka lehet ezek mellett számos más dolog is:

  • szabálytalan légzési ritmus
  • az orrjáratokban felgyülemlő váladék
  • az álmodás
  • refluxbetegség

Lehet, hogy székrekedés?

A székletürítést kísérő nyöszörgés nem azonos a székrekedéssel. Bár a kisbaba erőlködhet, a széklete általában lágyabb állagú. A székrekedés tünetei közé tartozik az  apró, kemény, száraz széklet, az étvágytalanság, a heti három vagy kevesebb székletürítés, a pocak keménysége, illetve a székletürítést megelőző sírás, nyűgösség.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A nyöszörgéssel kapcsolatos panaszok általában saját maguktól elmúlnak, de érdemes orvoshoz fordulni, ha más tüneteket is észreveszünk a kisbabán, például nyűgösséget, lázat, vagy ha a kicsi nyelve, ajkai kékes árnyalatúvá válnak, ha szünetet tart két lélegzetvétel között, esetleg a nyögés, nyöszörgés mindig a lélegzetvétel végén jelentkezik. Ezek ugyanis légzési problémákat is jelezhetnek. 

(Forrás: medicalnewstoday.com)

Ez is érdekelhet: