Gyerek

Ez okozhat székrekedést a gyerekeknél

Ha a gyermeknek csak ritkán van széklete, attól még nem feltétlenül székrekedéses. A székelési szokások gyermekkorban is egészen egyediek: egy nap háromszor ugyanolyan normális, mint hetente kétszer.
2018. Április 22.
Ez okozhat székrekedést a gyerekeknél

Székrekedésről csak akkor beszélünk, ha a gyermeknek (nem a folyamatosan szoptatott csecsemőnek, akinek naponta ötször vagy éppen csak tíznaponta van széklete) négy napnál tovább “nem kell”, vagy ürüléke olyan kemény és szilárd, hogy kinyomása a gyermeknek fájdalmat okoz.

Az ok többnyire a helytelen táplálkozás. Túl kevés ballasztanyag, túl sok csokoládé vagy túl kevés folyadék megkeményíti a székletet. Ha az ürítés fáj, a kemény ürülék fájdalmas kis berepedéseket (fissurák) okoz a végbélnyíláson. A gyermek fél a következő vécére menéstől, és visszatartja a székletet. Végül a vastagbél túlzottan kitágul és érzéketlenné válik: a székletürítési reflex elvész, a széklet már csak akaratlanul ürül, és a végbélnyílás állandóan maszatos (ürülékkenődés), mivel a lágyabb ürülék a vastagbélben a kemény ürülékrögök mellett elfolyik. Krónikus székrekedéses gyermeknél ürülékhurka tapintható az alhas bal oldalán, és a has felfúvódott.

A székrekedés leggyakoribb tünetei

  • Ritka, kemény, száraz széklet
  • Fájdalmas székelés
  • Hasgörcsök
  • Étvágytalanság

Ha gyermeked székrekedéses, kérd ki az orvos tanácsát. Az orvos alaposan megvizsgálja a gyermeket: megtapogatja a hasat, kitapintja a végbelet, ultrahangos vizsgálatot végez. A szervi okok kizárása érdekében szükséges lehet a bél kontrasztanyagos vizsgálata. Ha szorulás oka lelki zavar, az orvos magatartástréninget, valamint a lágy széklethez szükséges házi szereket javasol. Adott helyzetben azonban pszichoterápiát is ajánlhat.

A cikk forrása Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink székrekedés témában: