Baba

Hasfájós sírás nem létezik?

A hasfájós sírás, kólika nem létezik Dr. Harvey Karp, a Los Angeles-i Egyetem kutatója, gyermekorvos szerint. Az igazi ok szerinte, hogy a babák az ideális időponthoz képest három hónappal korábban születnek, és hiányzik nekik az odabent megszokott közeg.
2015. Október 21.

Ezen a felismerésen alapulva kialakított egy öt lépésből álló módszert, melynek köszönhetően a hiányzó negyedik trimeszterben másodpercek alatt megnyugtathatók az állítólagos kólikás babák.

El kell felejteni a hasfájós sírás koncepcióját Dr. Harvey Karp, los angelesi gyermekorvos és kutató szerint. Számos elmélet vizsgálata és saját tapasztalatai alapján nincs valódi magyarázat a kólikára, mert megválaszolatlanul maradnak olyan fontos kérdések, mint például az, hogy egyes kultúrákban teljesen ismeretlen a jelenség, hogy esténként erősebben jelentkezik, vagy az, hogy simogatással, ringatással enyhíthető. Ezen az elgondoláson alapulva egy olyan módszert alakított ki, mely valóban kétségessé teszi a hasfájós sírás létezését.

  • 1. pólyázás
  • 2. hasra vagy oldalra fektetés
  • 3. ringatás
  • 4. fehér zaj („s”) hang
  • 5. mellbimbó vagy cumi

Minden szülő találkozott valamilyen formában a hasfájós sírással vagy ismer olyan szülőket, akiknek „kólikás” a babája. Rengeteg módszer és szer áll a megzavarodott új szülők rendelkezésére, hogy megpróbáljanak enyhíteni a látszólagos fájdalmakon, ezek nagy része azonban nem igazán segít. Ami a leginkább beválik, az a ringatás, ölbe vétel, hordozás – Dr. Harvey Karp szerint nem véletlenül.

Szerinte a vigasztalhatatlan, rendszeres sírásnak az igazi oka a hiányzó negyedik trimeszter. Ez azt jelenti, hogy a babák három hónappal korábban jönnek világra, mint azt az érettségük megindokolná. A fejük mérete ugyanis annyira nagy, hogy később már sokkal nehezebb és veszélyesebb lenne előbújniuk. Ezért az évezredek során ehhez alkalmazkodva korábban születnek meg, amikor még nem nőnek túl nagyra. Ennek viszont az a hátránya, hogy valójában még nem készültek fel az anyjuk testén kívüli életre és a kapcsolat hirtelen meglazulására. Lényegében tehát nehezen viselik, hogy megszűnik az a szoros, meleg ölelés és a folyamatos táplálás, amit odabent megszoktak.

Dr. Karp ennek alapján kidolgozott egy öt lépésből álló módszert, melynek köszönhetően az anyák és az apák is másodpercek alatt meg tudják nyugtatni a babákat, míg azok el nem érnek egy érettebb kort, illetve amíg igénylik ezt a fajta törődést. A könnyen elsajátítható technikákat egy könyvben foglalta össze, melynek magyar fordítása nemrég jelent meg „A legboldogabb baba” címmel. Benne részletes magyarázatokat találnak a szülők a kólikára, negyedik trimeszterre és a megnyugtatás lehetséges módjaira vonatkozóan.

A közeljövőben a könyv második része is megjelenik magyarul, melyben a kisgyerekek nevelésére vonatkozóan ad tanácsokat Dr. Harvey Karp.

Kapcsolódó cikkeink:

Hasfájás: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell

Hasfájás, a babák és a mamák réme

Hasfájás hónapok óta