Kisgyerek

Hasfájás hónapok óta

Hasfájós babák pedig vannak! Kérdés, hogy tudunk-e segíteni, vagy ki kell bírni egyik napról a másikra újabb és újabb praktikákkal. Olvasd el gyerekorvosunk tanácsát!

Kedves Veres doktor!

Kislányunk, Dorka most három és fél hónapos. Nagyon komoly hasfájás kínozza, ráadásul kakilni sem tud – sajnos szinte naponta kénytelenek vagyunk szélcsővel segíteni. A gyerekorvosunk azt ajánlotta, szoptassam ritkábban, görcsoldót is írt. Hasi ultrahangon sok levegőt láttak a pocakjában, és rengeteg székletet és levegőt a végbelében, de szervi eltérés nincs. Jártunk a gyermekklinikán, ahol azt mondták, hogy nagyon szűk a végbele, és túl van etetve. A sebész azt javasolta, használjuk éjjel is a szélcsövet, hogy távozni tudjon a bélgáz. Most homeopátiás orvoshoz járunk, volt egy kis javulás, szépen elkezdett kakilni, de éjszaka óránként ébred, van, hogy már a cicit sem fogadja el. Javasolták a teljesen tejmentes diétát, de a széklete soha nem volt véres. Hozhat ez megoldást a mi esetünkben ennek ellenére is?

Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz van, mint a csecsemőkori hasfájás, más néven infantilis kólika. Típusos esetben pár hetes kortól három-négy hónapos korig tart a vigasztalhatatlan sírás. Az elváltozás pontos okát nem ismerjük, ennek megfelelően gyógyítani is nehezebb. Az esetek több mint 90 százalékában nincs komoly szervi elváltozás a háttérben. Megjegyzésre érdemes, hogy a maradék néhány százalékban előfordul olyan gyomor-bél rendellenesség, amely kólikaszerű tünetekkel jelentkezik, ezért fontos, hogy ilyen esetekben gyermek-gasztroenterológushoz kerüljön a csecsemő. Levele alapján úgy gondolom, gyerekének funkcionális hasfájása (azaz kólikája) van. Hasfájás hónapok óta

Dr. Veres Gábor

gasztroenterológus Persze felelőtlenség ezt kijelentenem úgy, hogy nem láttam és nem vizsgáltam a babát, de az esetek 95 százalékában ez a sírás magyarázata. A tejmentes étrendet próbálja meg, hátha változást hoz. Általában két hét diéta után már meg kellene szűnniük a tüneteknek, amennyiben az anyatejen keresztül átjutott tehéntej okozza a panaszt. A szélcső használata amennyiben az orvos, benyúlva a végbélbe, szűkebb végbelet tapint, indokolt lehet. Orvosi vizsgálat nélkül ne használjuk!

A témához kapcsolódó cikkek:

  • Hasfájós sztorik
  • 5 tipp, ha hasfájós a baba
  • Hasfájásra ítélve?
  • Hasfájás hónapok óta

    Forrás: Kismama magazin