Kisgyerek

A bélelzáródás tünetei

Ha a bélben a normális továbbjutás akadályba ütközik, bélelzáródásról (ileus) beszélünk. Következménye: a béltartalom továbbítása részben vagy teljesen megszakad.
2018. Február 27.
A bélelzáródás tünetei

A bélelzáródás oka lehet mechanikus (idegen test), de létrejöhet béltorlódás vagy a bélmozgás (perisztaltika) bénulása következtében is. Minden életkorban előfordulhat, de lehet veleszületett is. A bélelzáródás jelei fokozatosan alakulnak ki vagy akut formában lépnek fel aszerint, hogy melyik bélszakaszban található az akadály.

Mechanikus elzáródás esetén a bél fokozott mozgással (mobilitás) reagál, hogy az akadályt legyőzze. Ennek következtében a hasüreg fájdalmasan felpuffad (hordóhas), és hányás, kólika vagy székrekedés lép fel, amelyet hideg verejtékezéssel, nyugtalansággal és sápadtsággal járó sokkos tünetek kísérnek.

A bélelzáródás leggyakoribb tünetei:

A bénulás miatti bélelzáródás oka gyermekeknél egy súlyos fertőzés lehet. Gyulladásos és mérgező (toxikus) elváltozások a bélfal bénulását okozhatják; így a táplálékpép a bélben nem szállítódik tovább. A hasüreg meghallgatásakor mindig néma csönd tapasztalható. A has gázképződés miatt felfúvódott. Széklet nem ürül. Az idegen test miatti elzáródással ellentétben fájdalmak spontán vagy nyomásra csak gyengített formában lépnek fel. Masszív hányás és sokkszerű állapot azonban ugyanúgy előfordulhat. A béltartalmat a beteg végül kihányhatja.

Bélelzáródás gyanúja esetén azonnal vidd orvoshoz a gyermekedet vagy hívd a mentőket. Orvosi segítség nélkül akut életveszély áll fenn!

Az orvos bélelzáródás gyanúja esetén ultrahangos és röntgenvizsgálattal erősíti meg a diagnózist. Ha a gyanú beigazolódik, azonnal műteni kell.

A kórházi kezelés után, a lábadozás ideje alatt se testileg, se lelkileg ne terheld a gyermeked. Sok nyugalomra van szüksége. A műtét utáni táplálás tervét egyeztesd a kezelőorvossal.

A cikk forrása Helmut Keudel, Barbara Capelle: Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink bélelzáródás témában: