Baba

10 meggyőző ok, amiért érdemes szoptatnod

A szoptatás a legjobb a babának - és ezt a tudomány is bebizonyította már. Ezért a WHO-nak és más egészségügyi szervezeteknek is szerepel a programjában a szoptatás fontosságának hangsúlyozása.
2018. December 23.
10 meggyőző ok, amiért érdemes szoptatnod

Noelle Pollack és Ros Padua dúlák és szoptatási tanácsadók összegyűjtötték azokat az előnyöket, ami miatt azt mondhatjuk, hogy szoptatás a legjobb, amit csak a babádnak adhatsz.

1. A szoptatás életet ment

Az anyatej összetétele naponta változik, és alkalmazkodik a baba igényeihez. A szoptatás során a baba megkapja azokat az antitesteket, amelyek segítik a gyógyulását, ha megbetegszik. Ez kulcsfontosságú a gyermek életének első három hónapjában, amikor az immunrendszere még mindig fejlődésben van, és még mindig nem elég idős ahhoz, hogy bizonyos betegségek ellen védőoltást kapjon.

2. Az anyatej táplálék

A WHO kizárólagos szoptatást ajánl az első hat hónapban. Az anyatej az összes olyan tápanyagot tartalmazza, amelyet a baba igényel ebben az időszakban. Valójában ez az egyetlen táplálék, amire szüksége van, mindaddig, amíg készen nem áll a szilárd táplálékok megkezdésére. (Csak mellékesen, de a szoptatás könnyebbé teszi a mindennapokat is: nincs szükség cumisüvegre, vízforralásra, tápszermelegítésre – ha pl. elmentek valahova.)

3. A szoptatás életmentő lehet a természeti katasztrófák során

“A Fülöp-szigetek az éghajlatváltozás hatásai által leginkább sújtott ország” – mondta Pollack. A szoptatás segíthet abban, hogy a csecsemők hozzáférjenek a szükséges tápanyaghoz olyan időszakokban, amikor még tiszta víz sem is érhető el.

4. A szoptatás csökkenti hasmenés és az alultápláltság esélyét

Ahogy egy csecsemő áthalad a szülőcsatornán, mikrobiomákkal találkozik: baktériumokkal, gombákkal és vírusok milliárdjaival, amelyek az emberi mikrobiomákat alkotják.Különösen a bélben élő baktériumokról van szó, amelyek döntő szerepet játszanak az emésztésben, az anyagcserében és az immunrendszer fejlődésében. Minél változatosabb az ember mikrobiomája, annál jobb.Az anyatejről kimutatták, hogy “jó baktériumokat termel” a baba emésztőrendszerében. “Az anyatej védi a baba belét, és így a szoptatott csecsemőknek kevésbé valószínű, hogy súlyos hasmenésük lesz” – magyarázza Pollack.

5. A szoptatás elősegíti az anya és a gyermek közötti kötődést

A szoptatás segít az oxitocin felszabadulásában, melyet “szerelem hormonnak” is neveznek, ami gyakran kapcsolódik öleléshez, kötődéshez.A szoptatás segít abban, hogy a baba biztonságban érezze magát, ahogy mindig hozzá szoros testi kontaktusban van az anyával, mindez azt is lehetővé teszi, hogy válaszoljon a baba igényeire, mindez pedig segíti az anya és a gyermek közötti kapcsolódást.

6. A szoptatás védi az anya és a baba mentális egészségét

A szerelem hormon felszabadulása mellett a szoptatás segíti a prolaktin vagyis a tejtermelésért felelős hormon felszabadítását is. Ez a hormon segíti az anyát abban, hogy nyugalmi helyzetbe kerüljön, hogy táplálni tudja a babát. Ez pedig jó mentális egészséghez vezet.

A szoptatás során felszabaduló hormonok lazítóan, nyugtatóan hatnak az anyára, ettől jobban tud pihenni, ez pedig elősegíti, hogy kevesebb stresszt éljen meg. Mindezek pedig csökkentik a baby blues, a depresszió kialakulásának esélyeit.

7. A szoptatás csökkenti a petefészek és a mellrák kockázatát

A hosszan tartó szoptatás (két évig vagy azon túl) csökkenti az emlőrák kialakulásának esélyét. A kevesebb menstruációs ciklus (tehát a kevesebb ösztrogén kitettség)az egyik feltételezett oka annak, hogy a szoptatás csökkenti a mellrák kockázatát. A szoptatás az ovulációt késlelteti, ezzel magyarázzák, hogy csökkenti a petefészekrák kialakulásának az esélyét is.A hosszan tartó szoptatás csökkenti továbbá a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a csontritkulás és a reumatoid artritisz kialakulásának esélyét is.

8. A szoptatás természetes fogamzásgátlásként működik

A kizárólagos szoptatás késlelteti a menstruáció visszatérését. De csak abban az esetben, ha ezek a feltételek teljesülnek:

Kizárólag szoptatás

A baba kevesebb, mint hat hónapos

A menstruáció még nem tért vissza.Azonban ha még nem szeretnétek újabb babát, akkor javasolt más fogamzásgátlási módszert is alkalmazni.

9. A szoptatás segíti a szülés utáni gyorsabban felépülést

A szoptatás méhösszehúzódásokat vált ki, hogy a méh hamarabb visszanyerje eredeti méretét. A összehúzódások segítenek abban is, hogy csökkenjen a lochia és megakadályozza a szülés utáni vérzést.A szoptatással sok kalóriát éget el az anya, ami segíthet megszabadulni a terhesség alatt felszedett kilóktól.

10. A szoptatással pénzt takaríthatsz meg

Valószínűleg nem ez a legfontosabb szempont, de elgondolkoztató innen is megvizsgálni a kérdést.A tápszer bizonyos esetekben hasznos, de sok pénzbe kerül. Vegyük hozzá a cumisüvegeket, a sterilizálókat, a vízforralót. Ehhez képest az anyatej ingyen van. Nem kell semmit vásárolni, nem kell befektetni. Vehetsz – de korántsem szükséges – szoptatós melltartót, kérheted laktációs tanácsadó segítségét, ezek pénzbe kerülnek, de nem feltétlenül szükségesek a sikeres szoptatáshoz.Bizonyos értelemben a szoptatás is segít védeni a környezetet. Nem kell a dobozokat, műanyag palackokat megsemmisíteni vagy újrahasznosítani.A szoptatás nem mindig könnyű. De a kihívások ellenére is sok mama és baba is érzi a rövid- és hosszú távú előnyeit Döntő fontosságú, hogy a környezetedben mindenki támogasson a szoptatásban.(Cikk forrása: smartparenting.com)Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: