Baba

A szoptatás csökkenti az endometriózis kockázatát

Azok a nők, akik hosszabb ideig szoptatják gyermeküket, kisebb eséllyel betegszenek meg később endometriózisban.
2017. Szeptember 08.

A szoptatás csökkenti az endometriózis kockázatát

Az endometriózis egy olyan krónikus, gyógyíthatatlan nőgyógyászati zavar, amely a fejlett országokban a nők mintegy 10 százalékát érinti. A Brigham and Women’s Hospital friss kutatása szerint azok a nők, akik hosszabb ideig szoptatnak, lényegesen kisebb eséllyel szenvednek a fájdalmas, életminőséget negatívan érintő betegségtől.

A kutatás során a Nurses Health Study keretén belül nők kórtörténetét követték 20 éven, 1989-től. Ez idő alatt 3296 nő kapott endometriózis-diagnózist. A szakemberek azt vizsgálták, hogy ezek az anyák mennyi ideig szoptattak, mennyi ideig tápláltak gyermeküket kizárólag anyatejjel, és mennyi idő telt el a legutóbbi szoptatási időszak óta.

Az elemzések után megállapították, hogy minden szoptatással töltött három hónap 8 százalékkal csökkenti a krónikus betegség kialakulásnak kockázatát. A kockázat csökkenése természetesen azoknak a nőknek a körében volt a legnagyobb, akik kizárólag szoptattak, vagyis egyáltalán nem használtak tápszert. Azok a nők, akik legalább 18 hónapon át anyatejet adtak gyermeküknek, 30 százalékkal kisebb eséllyel kaptak endometriózis-diagnózist, mint az egyáltalán nem szoptató nők.

Kapcsolódó cikkeink:

6 őrületes tény, amit eddig nem tudtál a szoptatásról

Mit mond a tudomány a szoptatásról?

A sikeres szoptatás 30 titka

Forrás: Medipress