Baba

Ezek a legfontosabb szempontok a csecsemőtáplálási irányelvben

A 2019-ben bevezetett szakmai irányelv a 0-12 hónapos gyermekek táplálásának legfontosabb szempontjait tartalmazza.
2019. November 14.
Megjelent az új csecsemőtáplálási irányelv (fotó: iStock)

2019-ben jelent meg az új csecsemőtáplálási irányelv, Anyatejút Facebook oldala összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Szoptatás

A szoptatásra való felkészítésnek a második és a harmadik trimeszterben meg kell történnie.A csecsemőket 5-6 hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni.Közvetlenül a megszületés után legalább egy órán keresztül biztosítani kell az anya és újszülött háborítatlan bőrkontaktusát. Halasszuk a rutin eljárásokat a legalább egyórás bőrkontaktus utánra.A szülőszobai megfigyelés idején biztosítani kell, hogy szoptatástámogatásban jártas szakember (nővér, szülésznő) felügyelje az anya-újszülött párost, és segítséget nyújtson, amikor szükséges.A kórházi tartózkodás alatt biztosítani kell az újszülött és az édesanya folyamatos együttlétét (24 órás rooming-in).A válaszkész (igény szerinti) szoptatás érdekében a szoptatások számát és időtartamát nem szabad korlátozni. Támogassák az anyákat abban, hogy felismerjék csecsemőik táplálkozással kapcsolatos jeleit és reagáljanak azokra.Az első életórákban a mellre helyezési kísérletet nem válthatja ki helyettesítő folyadék (tea, cukros oldat, tápszer stb.) A mellre helyezés megkísérlését és segítését a nap 24 órájában éjjel és nappal azonos feltételekkel (éjszaka is korlátlan számban és ideig) szoptatásban jártas szakember segítségével kell biztosítani.Csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetében indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. Megelőzési céllal csecsemőtápszer rendelése (receptírás) indokolatlan, a szoptatás sikerességének esélyét csökkenti.A szoptatás megszakítását nem indokolja anyai röntgenvizsgálat vagy kontrasztanyag. (Az ajánlás nem vonatkozik radioaktív izotópokkal végzett vizsgálatokra.)

Otthon

A válaszkész (igény szerinti) szoptatás folytatása időkorlát nélkül javasolt.A védőnő látogatása a család otthonában történjen meg az újszülött hazabocsájtása után 2 munkanapon belül, majd az újszülött 6 hetes koráig hetente, ezt követően havonta és szükség szerint.A védőnő 10-14 napig, de legalább a születési súly eléréséig és a látványos súlyfejlődés megindulásáig 1-2 naponta töltse ki a táplálási naplót.Az egészséges, jól gyarapodó csecsemőnél a születési súly elérése, a látványos súlygyarapodás megindulása után az első hónapban hetente, kéthetente történjen súlymérés.Hazaadást követően csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetén indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. Megelőzési céllal csecsemőtápszer rendelése (receptírás) indokolatlan, a szoptatás sikerességének esélyét csökkenti.Amennyiben a csecsemő pótlásra szorul, az anyát támogatni kell a tejtermelés fenntartásában (fejés). Első választandó pótlás az édesanya lefejt teje. Második választandó pótlás donor női tej adása. Tápszert csak saját lefejt és donor női tej hiányában szabad adni.

Hogyan: a biztonságos módszert szakember mutassa be az édesanyának. Szoptatások után: kanál, pohár, fecskendő, ujjetető. Szoptatás közben: fecskendővel, Szoptaníttal.Amennyiben ismerjük a szopott mennyiséget, akkor az életkornak megfelelő volumenre egészítsük ki pótlással a napi összmennyiséget.Súlyos szakmai hiba megalapozott orvosi indok nélkül tápszer adása;Az egy éven túli szoptatásnak figyelemre méltó haszna van az anya és a baba számára is, és emiatt mindaddig folytatódjon, amíg az mindkettőjüknek kívánatos.Alacsony rizikójú várandósság során az anya végig szoptathat.Az édesanya a megszületett kisebb testvérrel együtt mindkét gyermekét “tandem” szoptathatja.

Hozzátáplálás

A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem.A hozzátáplálás lehetőleg a válaszkész táplálás elveit alkalmazva történjen.Kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek nincs szüksége kiegészítő italra. Ha már legalább 3 alkalommal fogyaszt szilárd táplálékot, akkor kell csak kiegészítő folyadékot (vizet vagy cukrozatlan babateát) lehetőleg pohárból adni.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Anyatejút