Baba

Szoptatás és hozzátáplálás

A szoptatás, a testi közelség az anya és a csecsemő harmonikus kapcsolatának kialakulását segíti, s ez kihat a gyermek lelki fejlődésére.
2003. Október 23.

A szoptatás

A kisbaba ideális tápláléka az anyatej. Mindazon tápanyagok megtalálhatók benne, amelyek biztosítják a baba egyenletes fejlődését. Ezen kívül emésztést segítő enzimeket valamint bizonyos fertőzésektől védő immunanyagokat is tartalmaz. A szoptatás, a testi közelség az anya és a csecsemő harmonikus kapcsolatának kialakulását is segíti, s ez kihat a gyermek lelki fejlődésére.

Ma már ismeretes, hogy bizonyos krónikus betegségek (elhízás, cukorbetegség, allergia stb.) előfordulása ritkább azok között, akiket csecsemőkorukban szoptattak. A szoptatás segíti a szülés után a méh összehúzódását is. Nincs az a “csodatápszer”, amely mindezen tulajdonságokkal rendelkezik.

A legkorszerűbb csecsemőtáplálási alapelv kimondja, hogy az anya lehetőleg 6 hónapos korig kizárólag szoptasson, és ez idő alatt a gyermek egyéb táplálékot ne kapjon. 6 hónapos kortól kezdődhet az egyéb táplálékok bevezetése, mellette továbbra is ajánlott a szoptatás, egészen 2 éves korig (vagy akár azon túl is). A hozzátáplálást 6 hónapos korban ideális elkezdeni, de 4 hónapos kor előtt semmiképpen sem. Ahogy az elnevezésből is következik, a szoptatás mellett kóstolgathat a baba, tehát nem a szoptatás kiváltása a cél.

Az elmúlt évtized nagyon kedvező változásokat hozott a csecsemőtáplálásban, ismét “divatba jött” a szoptatás. Nagy segítséget jelentett a szülészeti osztályok megváltozott szemlélete. Manapság egyre több helyen már a szülőszobán mellre teszik az újszülöttet. Egyre elterjedtebb a “rooming in” rendszer, ahol a kisbabák az édesanyjuk mellett lehetnek. Így lehetővé válik az ún. igény szerinti szoptatás, tehát a baba akkor szopik, amikor éhes. A gondos szülészeti osztályokon a helyes szoptatási, fejési technikát is elsajátítják a kismamák.

Az első napokban termelődik a colostrum, amely igen sűrű, sárgás színű, tele van magas tápértékű anyagokkal, valamint igen értékes immunanyagokkal. Ekkor a kisbaba 1-2 óránként szopik, de alkalmanként csak néhány grammot. Az első hét végétől termelődik az “érett” tej, amely szürkés-fehér színű (nem vizes!), ebből már nagyobb mennyiséget szopnak a babák. Engedjük, hogy a baba maga alakítsa ki az etetési időket. Éjjel is szoptassunk a baba igénye szerint.

Az anyatej összetétele 1-1 szoptatáson belül is változik. A szoptatás elején hígabb tej választódik el, ez a baba szomját oltja, a szoptatás végén pedig laktatóbb, magasabb zsírtartalmú az anyatej. Ezért nagyon fontos, hogy a mell minden alkalommal teljesen kiürüljön és a baba annyi ideig szophasson, amennyi ideig szeretne, azaz ne korlátozzuk időben a szoptatás időtartamát.

Növekedési ugrásoknál (3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos, 6 hónapos korban) a baba szopási- és anyatej igénye megnő, azt fogjuk tapasztalni, hogy többször kívánkozik mellre. Ne akadályozzuk ebben, így fog beállni a kereslet-kínálat és a megnövekedett szopási kedv csak pár napig tart.

Egy jól szopó, egészséges kisbaba az átmeneti súlyesés után 2-3 hetes korára visszanyeri születési súlyát. A szopásokat nem szükséges mérni, heti 1 súlymérés elegendő. Természetesen, ha az anyukát megnyugtatja, nyugodtan mérheti a szopásokat. Normál körülmények között egy jól szopó kisbabának nincs szüksége plusz folyadékra, vízre sem!. Ha valamely okból (láz, kánikula, hasmenés stb.) más folyadékot is kell adni, az forralt víz legyen, és ne cumisüvegből adjuk, hanem kiskanállal.

A hozzátáplálás

A jól szopó kisbabának 6 hónapos kortól már egyéb tápanyagra is szüksége van. Ha tápszert eszik a baba, a hozzátáplálást már 4 hónapos korban elkezdhetjük, de ennél korábban semmiképpen sem. Nem kell kiváltani a szopást: szoptatni ugyanúgy lehet, sőt célszerű attól még, hogy a baba egyéb táplálékot is kap.

Az új ételt kezdetben csak kóstolgatja a baba, először csak 1-2 kanállal adjunk, majd fokozatosan naponta emeljük az étel mennyiségét. Kezdetben hígra, majd pépesre készítjük az ételt, ami kb. olyan sűrű legyen, mint a méz. 8-9 hónapos kor után már darabosabb étel is adható.

A hazai gyakorlat szerint gyümölccsel kezdjük a hozzátáplálást: alma, őszibarack, meggy, 7 hónapos kortól körte, szőlő leve, banán, narancs következik. Déligyümölcsök másfél éves kortól ajánlottak. A puffasztóbb gyümölcsöket (cseresznye, sárgadinnye, sárgabarack, szilva) 8 hónapos kor után adjuk.

A következő lépés a főzelékfélék adása. Az első zöldség a burgonya, melyet kevés vízben puhára főzünk és a saját főzőlevével és kevés lefejt anyatejjel pépesre turmixolunk. A többi zöldségpürét is főtt burgonyával sűrítjük. A burgonya után következik a sárgarépa, sütőtök, cékla, 7 hónapos kortól tök, cukkíni, brokkoli. Sóskát, spenótot oxalát tartalma miatt hetente legfeljebb egyszer adjunk. A “k” betűs zöldségeket (kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, karalábé) 8-9 hónapos kor után adjuk.

Csak megbízható helyen vásároljunk zöldséget (a magas nitrát tartalmú talajban termesztett zöldségek metaemoglobinémiát, ún. kékbetegséget okozhatnak). Ha nincs mód jó minőségű zöldséget vásárolni, inkább bébiételt használjunk. 7-8 hónapos kortól lehet a zöldségpürét dúsítani mokkáskanálnyi étolajjal majd fehérjével. Először főtt baromfihús, majd tehéntúró, reszelt sajt, csirkemáj, 10-11 hónaposan keményre főtt tojássárgája. Tojásfehérje 1 éves kor után javasolt.

A gyermek ízlése csecsemőkorban alakul ki, ne szoktassuk hozzá a túlzott sózáshoz, inkább enyhébb fűszernövényekkel (kapor, fokhagyma, vöröshagyma, zeller) ízesítsünk.

Az allergének kérdésében a 2017-es ajánlás szerint nem érdemes túl sokat várni: egy éves kor előtt érdemes bevezetni a glutént és a mogyorót is. Persze csak nagyon kis mennyiségben.

Ha baba már szívesen rágcsál, adjunk a kezébe kenyérhéjat, félig főtt répát, egyéb zöldségdarabot, banánt. Ilyenkor egy pillanatra se hagyjuk magára, mert félrenyelhet. Fokozatosan térünk át a darabosabb ételekre. 1 éves kor körül már könnyű kisded-kosztot ehet a baba. Mézet, gyümölcsteát allergia veszélye miatt csak 1 éves kor után, olajos magvakat (dió, mogyoró) félrenyelés és allergia veszélye miatt csak nagyobb korban adjunk.

Kapcsolódó cikkeink:

Túl hamar abbahagyják az anyák a szoptatást

Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan

Nem kell erőltetni!

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu