Baba

A baba ideális étrendje – A legfontosabb irányelvek

Valamiért a szülők zöme azt gondolja, hogy elég a gyermek 1 éves szülinapjáig figyelni a táplálkozására, utána eheti ugyanazt ugyanúgy, mint a felnőttek. Ez hatalmas tévhit, a baba 1 évesen nem válik hirtelen felnőtté.
Mit egyen a baba?

Szerencsére az már köztudott, mennyire fontos a megfelelő táplálkozás, segítségével számos civilizációs betegség (magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, allergia, stb.) megelőzhető. Ez nem csekély százalék, nagyon is magas! Nem helyes trivializálni, és kijelenteni, “mi is felnőttünk, még sincs semmi bajunk”. Igen, köszönhető ez többek között annak, hogy mások voltak a környezeti viszonyok, és nem voltak ilyen pontos adatok, mint most (mi-hány százalékban fordul elő a népességben). Az viszont biztos, hogy ez nem lehet arra indok, hogy gyermekünk egészségére ne a legfrissebb, bizonyítottan helyes irányelvek szerint figyeljünk.

A továbbiakban a 6 hónapos kortól 1 éves korig tartó napi szükségleteket vesszük sorra. (Mivel hivatalosan 1 éves korig baba a gyermek.) Hozzátáplálási táblázatunk nagyszerű kiindulópontod lesz, mely alapanyagokat mikor vezesd be egészséges babád számára.

  1. szint 2. szint 3. szint 4. szint 5. szint
energiaigény

kcal/nap

800  850 – 900  900  950 – 1000  1000 – 1300
folyadékigény

ml/nap

1040-1240  1125-1210  1300  1200-1300  1100-155
szoptatás

/nap

ISZSZ

(igény szerinti szoptatás)

ISZSZ

(igény szerinti szoptatás)

ISZSZ

(igény szerinti szoptatás)

ISZSZ

(igény szerinti szoptatás)

ISZSZ

(igény szerinti szoptatás)

követő csecsemő-

tápszer

/nap

500 ml / nap  500 ml / nap  500 ml / nap  500 ml / nap 
étkezések gyakorisága

anyatejen és tápszeren kívül /nap

1×2  2×3  3×4  4×5  ×5
étkezések mennyisége ml/alkalom 180-210  210-230  240-250  250-300  300-350
állag püré püré/áttört áttört/darabos

“finger food”

darabos darabos 
fejlődési mérföldkő – tartja a fejét

– segítséggel ül

– ujjait a szájába veszi

– megduplázza

a születési súlyát

– ételért, kanálért

nyúl, ha éhes

– egyik kezéből

a másikba rakja

a tárgyakat

– hangot utánoz

– hang felé fordul

– lassabban eszik, ha

jól lakott

– száját zárja,

elfordul ha jól lakott

– mászni kezd

– segítség nélkül felül

– felhúzza magátálló helyzetbe

– étel felé nyúl,

ha éhes

– izgatott, ha ételt lát

és éhes

– kiköpi az ételt,

ha jól lakott

– segítség nélkül felül

– étel felé nyúl, ha

éhes

– izgatott, ha ételt lát

és éhes

– kiköpi az ételt,

ha jól lakott

– áll

– elkezd járni

– kifejezi az éhséget

– önállóan eszik

az ujjával

– gesztusokkal,

szavakkal nemet

mond, ha jól lakott /

nem ízlik neki az étel

– rázza a fejét, ha

nem kér több ételt

– sétál és fut

– kanalat, villát,

poharat önállóan

használja

– dobálja és játszik

az étellel

– kifejezi akaratát,

ha éhes/nem ízlik/jól lakott

A táblázat forrása: Kiskanál Kommandó Kisokos

Ne feledd, addig csupán felesleges stresszforrás számolgatnod a kalóriákat, mennyiségeket, míg a gyermek jól fejlődik, és a gyermekorvos szerint Is minden rendben van. A fenti táblázat csupán egy jó támpont. Na de hogy néz ki ez a gyakorlatban?

6 hónapos gyermek étrendje

Napi 1 étkezés van jelen általában az étrendben az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül. Húsos/sajtos/tejtermékes/tojásos menü: az állati eredetű fehérje és a vas kiemelten fontos, sőt, a zsiradék is (az omega-3 a halakban lelhető fel többek között). Ha hónapokig zöldséget és gyümölcsöt eszik a gyermek, sajnos nem fogja fedezni a szükségleteit. Amennyiben speciális étrendet követ a baba (diagnosztizált allergia/intolerancia, vegetáriánus irányzat, stb.), mindenképp kérd az étrend vizsgálatát, ellenőrzését szakembertől, dietetikustól és gyermekorvostól. Jellemzően ekkor az ételek pépesek, de semmiképp sem teljesen folyósak.

7-8 hónapos gyermek étrendje

Már sűrűbb pépeket tálaljunk, így átvezetve babánkat fokozatosan az állagokon. Az állati eredetű fehérjék itt is (és az összes szinten fontosak), de ebben a korban jellemzően 2-3 alkalommal esznek a gyermekek (az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül).

Ebből 1 mindenképpen tartalmazza az állati eredetű fehérjét, a többi lehet zöldség/gyümölcs, illetve gabonapép.

9-10 hónapos gyermek étrendje

Jöhetnek a majdnem teljesen darabos ételek, napi 3-4 étkezéssel (az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül). Utóbbiból 2 tartalmazzon állati eredetű fehérjét, a többi már puhára főtt zöldségdarab, puha gyümölcsdarab, esetleg puha muffin, babacsinta.

11-12 hónapos gyermek étrendje

Körülbelül napi 5 étkezés (az anyatejen/csecsemőtápszeren kívül) szükséges, és ha az állagbevezetés fokozatos volt és nem volt negatív emlék ehhez kapcsolódóan (hányás, reflux, erőltetés, félrenyelés, stb.), már gond nélkül fogyaszt darabos ételt a kicsi. Nagyszerű, ha a napi 5 étkezésből a főétkezések (reggeli, ebéd, vacsi) tartalmaznak állati eredetű fehérjét, emellett a napi tejtermék, gyümölcs és zöldségfogyasztásra is ügyelni kell. A válogatósság általában ekkor kezdődik, de ne add fel: van, hogy 15 alkalommal kell valamit újrakínálni, mire gyermeked ismét elfogadja. Lehet, hogy holnap már nem fogja megenni, amit ma megevett, de ez csak átmeneti állapot – az erőltetés tilos, károkat okozhat, kitolva a válogatósság időtartamát.

Az étkezések mellé a gyermek 1 éves kor alatt tiszta vizet fogyasszon, ne gyümölcslevet vagy állati eredetű tejet, esetleg teát. A tej egyébként sem ajánlott 1 éves kor előtt, és ugyanúgy mint a gyümölcslé, az étvágyat is elveszi.

Az élet első időszaka egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy megalapozd gyermeked egészségét. És nem csupán 1 éves koráig fontos az extra odafigyelés, hiszen az első szülinapi torta után sem változik a gyermeked felnőtté. Eltérő igények, eltérő felépítés, éppen ezért náluk is szükséges a táplálkozásra figyelni.

Kapcsolódó cikkek: