Baba

Hozzátáplálás: cukor helyett használd ezeket

A csapból is az folyik, hogy a cukor egészségtelen, így azt hihetnénk ez már a hozzátáplálásban is evidencia. Ehhez képest a szülők között még mindig nem számít széles körben elfogadott dolognak a cukor hanyagolása.
Hozzátáplálás: cukor helyett használd ezeket

Dietetikusként rengetegszer kell elmagyaráznom, illetve meggyőzni a szülőket ennek létjogosultságáról. Mert “mit árthat egy kis cukor?” “Csak egy pici, az íze kedvéért!”

Nos, az íz relatív. Csecsemő-, és kisgyermekkorban jóval több (és jobban funkcionáló) ízlelőbimbóval rendelkezünk, mint felnőttkorunkra. A kisbabának az almapüré olyan ízorgia lehet, mint nekünk egy fine dinig étterem menüsora. Ez a másik végletre is igaz: ha a gyermeknek nem ízlik valami, akkor minden porcikájával tiltakozik ellene.

Az édes íz preferálása evolúciós hozadék. Ami édes, az megvédi a csöppséget, ami édes, az számára biztonságos. Azonban hiba, ha kizárólag az édes ízű alapanyagokat kínáljuk a hozzátáplálás alatt: kutatások bizonyítják, hogy ezek a gyermekek később válogatósabbak lesznek, nehezebben fogyasztják el a megfelelő ételeket.

A túlzott cukorfogyasztás káros hatásairól már írtunk, most lássuk megoldást, azaz mikor nem a köznyelvben használt “cukrot” (kristálycukrot) használjuk gyermekeink ételeink elkészítéséhez, hanem helyettesítjük azt. A megfelelő pótlóra azért is fontos rálelni, mert a gyermekek ahogy nőnek, szeretnének majd muffint, piskótát, sütiket enni, nem jó, ha megfosztjuk ezektől őket. A banán és az alma két olyan gyümölcs, ami segít nekünk hozzáadott, “szabad” cukrok nélkül is elkészíteni ezeket az édességeket.

Használj banánt!

Nem elég, hogy édes, használatával fel is turbózzuk a fogás tápanyagtartalmát. A banánpép akkor működik a cukor helyettesítéseként, ha túlérett banánt használunk. S ami még fontos: a banán íz markáns lesz a végtermékben, ezzel azért számoljunk.

Elkészítés: 1 db érett banánt (ha túl kicsi, 2 db) egy villa segítségével szétnyomkodunk, és 1 evőkanál vizet keverünk mellé. Az így kapott püré kb. 150-200 gramm cukrot helyettesít a receptekben.

Vesd be az almát!

Válasszunk édesebb fajtát! Az íze nem annyira markáns, és a kész almapép porciózva nagyon jól fagyasztható.

Elkészítés: mossuk, hámozzuk az almákat, a magházat távolítsuk el, daraboljuk és pároljuk. A párolófolyadék hozzáadásával püré állagig turmixoljuk. Egy egység almapüré egy egység cukrot helyettesít a receptekben (1:1 arány).

A 2 helyettesítés nem minden esetben működik, kísérletezni kell. Jellemzően kelt tésztáknál nem szokott működni, de muffinoknál, piskótáknál általában igen. Megéri a fáradozást, hiszen így az édes íz mellett számos tápanyaggal járulunk hozzá gyermekünk nassolásához.

További cikkek hozzátáplálás témában: