Kisgyerek

A szoptatás korszakai: 2-4 éves gyermek

Sok kisbaba két éves kora fölött is szopik még. És ez teljesen rendben van, ugyanakkor változnak a szoptatás gyakoriságai, rituáléi.
2017. November 01.

A szoptatás korszakai: 2-4 éves gyermek

2 évesen

Már jól kialakult ritmusa, menete van a szoptatásoknak. Teljesen egyénfüggő, hogy milyen szerepet tölt be a szoptatás, ahogy az is, hogy a gyermek a tápanyagigényének mekkora részét teszi ki az anyatej. Minden megoldás szabályos.Nagyban befolyásolja a szoptatások gyakoriságát, hogy mennyi időt tölt együtt a gyerek az anyával. A második életévben sokszor megfigyelhető, hogy van egyfajta újraközeledés az anyához, ez pedig a szopások számának megnövekedésével jár.Mivel már kevésbé babás, inkább kezd “gyerekes” lenni, így gyakori a nagyon aktív szabadon lévő kéz a szopások során.Általában ekkor kritizálják a legtöbben az anyákat a hosszan tartó szoptatás miatt.

2-3 évesen

Izgalmas időszak következik: a gyermek elkezd nagyon önálló, független lenni, nő a felfedezővágya, de a képességei még nem elegendőek az ambícióihoz. Ezért sokszor frusztrált. Az igény szerinti szoptatás és a válaszkész nevelés képes megszelídíteni a dacos kétévest. Persze a dacosság teljesen természetes, sőt kívánatos jelenség ebben a korban, a gyermekkor felé haladó agy fejlődését mutatja. Egy dolog biztos, a szoptatás megnyugtató tevékenység ebben a nehezebb életszakaszban is.Nem jelent érettséget, ha elválasztódik ebben a korban a gyerek. Vannak, akik elválasztják magukat, míg mások tovább szopiznak, elalváshoz, ébredéshez vagy megnyugtatásul. Akik szopiznak 2-3 évesen, ők általában beszélnek is róla, olyan dolgokat tudhat meg a szülő, ami nagyon kedves és megható lehet.A túl nagy szopási kedv lehet alkati, de állhat mögötte unalom, túlstimulálás, stressz vagy egyszerűen az, hogy ez is egy olyan dolog, amit akarni lehet. Lehetséges, hogy az anya már kevesebb szoptatást igényelne, megbeszéléssel lehet segíteni az elválasztódást.A WHO szerint ideális esetben a szoptatás 2 éves korig tart, illetve azon túl is, amennyiben az anyának és a babának is megfelelő így.

3-4 éves korban

Bár sokan elválasztják magukat 3 éves korukra, vannak, akik nem. Esetükben sokkal könnyebbé válik a szoptatási kapcsolat, vannak benne kialakult szabályok. A gyerek ekkor már sok dologban együttműködő. Egyre inkább intim, meghitt, beszélgetős, összebújós, a magánszféra részét képező lesz a szoptatás.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: La Leche Liga Magyarország