Baba

A legjobb altatódalok

Mit énekeljünk lefekvéskor a gyereknek? Mi a lényegesebb a szöveg vagy a dallam? Mást énekeljünk egy babának, mint egy óvodásnak?
2016. Július 13.

Válassz olyan altatódalt, amitől megnyugszik, ellazul

Tuti recept biztos nincs, a fenti kérdésekre nincs abszolút igazság. Néhány szempontot és altatódalt gyűjtöttünk össze, amelyek reményeink szerint megkönnyítik a választást.

Az altatódalok célja, hogy a gyermeket – legyen akárhány éves – megnyugtassa, ellazítsa, átsegítse az ébrenlét és az elalvás határán. Éppen ezért olyan dalt érdemes választani, amelynek dallama lágy, ritmusa visszafogott, semmiképpen sem pergő. Legyen jól dúdolható, a szöveg akár el is hagyható. Mivel általánosságban nem vagyunk képzett énekesek, az sem egy utolsó szempont, hogy könnyen énekelhető legyen a dalocska.

A szöveg kezdetben nem igazán fontos, nagyobb gyermeknél már számít a tartalom is, de azt is érdemes átgondolni, hogy a túl sok információval, érdekességgel bíró dalszövegek inkább felkeltik az érdeklődést, sem mint ellazítják a gyermeket.

Minden zeneiséggel összefüggő választásunk fontos, de talán az altatóknál a dallam közvetítőszerepe a leglényegesebb. Az a jó, ha az altatódal nyugalmat, szeretetet, melegséget sugároz. Ebből a szempontból bármilyen dal jól funkcionálhat, akármilyen műfajt is választhatunk, a poptól, a musical-en át, a komolyzenéig.

Mi most mégis inkább néhány klasszikust ajánlunk.

Weöres Sándor: A tündér c. verse klasszikus, a vers is, és a Halász Judit-féle dal is. Nem túl rövid, de nem is túl hosszú, Halász Judit lágy, szinte lebegő hangú előadásában biztosan ellazítja a gyerekeket.

József Attila Altatója kihagyhatatlan egy altatódalokat ajánló cikkből. A Tolcsvay László által megzenésített verset ugyancsak Halász Judit adja elő.

Katicabogárról szóló kedves, rövid dalocska sokak kedvence. Könnyen énekelhető, egyszerű a szöveg és dallam is.

Weöres Sándor verse a Szunnyadj kisbaba sokakat inspirált megzenésítésre. Mi most a Szélkiáltó feldolgozását ajánljuk.

Gryllus Vilmos Maszkabál c. albuma egészen zseniális: szellemes szöveg, egészen remek zene és Gryllus Vilmos elképesztően sokoldalú előadóművészete jellemzi. Az albumon található Hóember nem éppen altató, legalábbis szövegében, de a dallamvilága mégis jól dúdolhatóvá teszi lefekvéskor.

Aki vásárolt vagy hallgatott már valaha felhúzhatós altatót lejátszó babajátékot, az biztosan találkozott Brahms Bölcsődalával. Magyar szöveg is van hozzá, de tökéletes akkor is, ha csak dúdoljuk.

Az Erdő mellett estvéledtem kezdetű dal dallamát Arany János (!)írta. Nagyon népszerű, rengeteg feldolgozása ismert.

Kapcsolódó cikkeink: