Kisgyerek

Hogyan altassunk hatékonyan?

A legtöbb szülő arra vágyik, hogy kisgyermeke angyali mosollyal az arcán, harcok és kifogások nélkül aludjon el. Megvalósítható elképzelés vagy csak szép álom?
2014. Október 06.

A gyereknek biztonságot adhat alvás közben kedvenc plüssállatkája

A következetesen kialakított altatási ceremónia menete sokféle lehet. Benne van a fürdetés, meseolvasás és ezután megpróbáljuk minél hamarabb elaltatni gyermekünket. Az biztos tény, hogy nincs minden gyermekre és családra egyaránt alkalmazható gyakorlat. Mindenkinek, saját magának kell otthon kialakítania, gyermeke igényeitől és saját elképzeléseitől függően.

Kellemes dallamok

Sok családban bevált a kellemes, lágy zene lejátszása, miközben várjuk, hogy gyermekünk elaludjon. Lágy gyermekdalok, a természet hangjai, mint az eső, az óceán vagy egy patak csörgedezése kellemes háttérként szolgálhat az elalvás perceiben. Ha minden altatáskor ugyanazt a dallamot játsszuk le, az ismerős melódiák megnyugtathatják kicsinket.

Mindig kell egy barát

Az édesanyák nem tudják minden percüket gyermekük ágya mellett tölteni, pótlásukra jó ötlet lehet egy “barát” beszerzése. Ez lehet egy születés óta használt takaró, puha plüssállat, bármi, ami mindig ott lehet a kiságyban, át lehet ölelni és állandó jelenléte biztonságot sugároz. Vannak, akik a mesekönyvekre szavaznak. Minden kisgyermeknek lesz előbb-utóbb kedvenc mesefigurája, amiről szívesen hallgat történeteket, főleg, ha a mesekönyv rajzai segítségével ő maga is segíteni tud elmesélni a történetet.

Amikor álmosodik

Akármilyen segítőt is használunk gyermekünk gyors és kellemes elalvásának eléréséhez, extra segítségként jól jöhet, ha figyelünk és megtanuljuk, milyen testjeleket ad kicsink, ha álmosodik. Saját életünkből is tudjuk, hogy ha akkor fekszünk le aludni, amikor elálmosodunk, mélyebben és jobban alszunk. Így vannak vele gyermekeink is. Az álmosság jele lehet például, ha a kicsi dörgöli a szemét, birizgálja a fülét, elkezdi szopni az ujját vagy egyedi jeleket használ. Ha ezeket észrevesszük és olyan gyorsan letesszük aludni, amilyen gyorsan csak lehet, percek alatt békésen szuszogó gyermekünket nézhetjük.

Fontos a jó időzítés

A gyermekek nem robotok, nem tud mindegyikük este nyolctól, reggel hétig aludni. Nem érdemes az esti órákat harci kiképzésként megélni. Ha azt tapasztaljuk, hogy kicsink fél kilenc körül lesz álmos, időzítsünk úgy, hogy akkor már ágyban legyen, így mindannyian nyugodtabban éljük át az estét.

Maradjunk következetesek nyaraláskor is

A lefekvés időzítését könnyebb betartani hétköznapokon, vagy a kétnapos hétvégéken. Ünnepek vagy nyaralás idején, amikor a család elutazik vagy rokonok jönnek látogatóba mindenki számára borul a napi rutin. A gyermekek általában felpörögnek, kimarad egy-egy napközbeni alvás, emiatt estére gyermekünk túlfárad, és ezért nem tud könnyen elaludni. Próbáljuk meg ezeken a napokon is beiktatni a napközbeni pihenést és nem nagyon elcsúsztatni az esti lefekvést, így a hétköznapok beköszöntével hamar visszazökkenhetünk a régi kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkek: