Baba

Milyen utazóágyat válassz?

Több napos hétvégi utazásokhoz, nyaraláshoz szinte nélkülözhetetlen eszköz az újszülött kortól kisgyermekkorig használható utazóágy, amely könnyen szállítható, kis helyigényű, mégis az otthoni rácsos ágy kényelmét, biztonságát nyújtja.
2008. December 17.

A nyár közeledtével sok család indul útnak meglátogatni a nagyszülőket, rokonokat, esetleg egy közeli ország tengerpartjára pihenni. A kisgyermekes szülőknek sem kell lemondaniuk a régen várt pihenésről, csak gondosan meg kell tervezni az utazást, hisz a baba addigi hétköznapjai megváltoznak, új helyen, új emberek közt fog ébredni. Szükség van néhány megszokott holmira, mint például a kedvenc alvós játék, pléd, cumisüveg és érdemes beszerezni egy-két hasznos kelléket, mint az utazóágy vagy autós ételmelegítő, amivel megkönnyíthető a mamának, az otthontól távol is a kisbaba gondozása, és a picinek is jó, ha kényelmes, biztonságos környezetet sikerül teremteni, a jól ismert kis világától messze is.

A legtöbb szállodában van rá lehetőség, hogy a két év alatti babának kiságyat kérjenek a szülők térítés nélkül, vagy térítés ellenében. Érdemes is élni ezzel a lehetőséggel, ha például távoli üdülőhelyre utazik a család repülőgéppel, ahol a húsz kilogrammos súlyhatárt be kell tartani vagy az e feletti súlyért külön kell fizetni, így a csomagolásnál erre is ügyelni kell.

Egyszerűbb a helyzet, ha autóval kelnek útra, hisz például a rácsos kiságy alkalmi helyettesítésére szolgáló utazóágy is könnyedén befér a csomagtartóba. A legtöbb típus kis sporttáskában szállítható, kevés helyet foglalva el csak a csomagok közt, sőt némelyik még kerekeken is gurul, így könnyedén húzhatjuk magunk után, mint egy kis bőröndöt. Ez különösen hasznos, ha figyelembe vesszük, hogy az utazótáskák mellé még egy kb. 10-15 kilogramm súlyú ágyikót is cipelni kell.

Ha megérkeztünk úti célunkhoz, néhány mozdulattal szétnyithatjuk, és máris készen van a biztonságos fekhely a kisbabának. Ha egészen pici babával, esetleg újszülöttel utazunk és nincsen mózeskosarunk -, ami 6 hónapos korig kiváló altatásra is -, akkor célszerű emelőbetéttel felszerelt modellt vásárolni, így magasabban fekszik a gyermek, és a szülőnek sem kell olyan mélyre hajladozni, ha ki akarja venni őt. Az emelőbetét, általában 3 hónapos korig, 6 kilogrammig használható biztonságosan, míg magában az ágyban körülbelül 15 kilogrammig altatható a kisgyerek.

Milyen utazóágyat válassz?

Ha gyakran van szükség az utazóágyra, esetleg minden hétvégén a nagyszülőknél vendégeskedünk, jó, ha néhány extra kényelmi funkcióval is rendelkezik a kiságy, ami komfortosabbá teszi például: pelenkázó feltét, tároló zsebek a babakozmetikumoknak, leereszthető függöny az oldalhálókhoz, baldachin, éjjeli lámpa, ringatható fekvőbetét, zenélő körforgó. Gyakori altatáshoz érdemes beszerezni hozzá matracot, amely néhány centis vastagságával puhábbá teszi a fekvőfelületet. Ez is könnyen mobilizálható, hiszen egy kis táskába összegöngyölve szállíthatjuk (áruk 4 és 10 ezer forint között van).

Ha vízparti pihenést tervezünk, hasznos, ha a kiságynak van szúnyoghálója vagy vásárolható hozzá. A kerekes modelleknek nem csak az a nagy előnye, hogy magunk után guríthatjuk, hanem nyitott állapotban is könnyebben áthelyezhetők, mint a kerekek nélküli társaik.

Pici babának választható kisebb helyigényű, 60×120 centiméter nagyságú ágy, míg nagyobbacskáknak érdemes a 70×140-es modellt választani, hisz ebben kényelmesen elfér akár egy három-, négyéves gyermek is. A már önálló totyogó számára megkönnyíti a szabad mozgást, ha a kiságy egyik vége lecipzározható, így könnyen ki-be járkálhat és elkerülhető, hogy megpróbáljon felülről kimászni az ágyból, és esetleg leessen.

A utazóágyak többségének a hosszanti oldala minden esetben hálós, a rövidebb két oldal nem minden modellnél az. Levegőzés szempontjából hasznos, ha több a hálós a felület, de nem túl előnyös, ha a nyaralás alatt a szülőkkel egy szobában alvó baba nyugalmát megzavarják a hálón keresztül beszűrődő fények.

Fontos biztonsági szempont a kiságy alátámasztása, amely lehet 5 vagy 7/10 pontos. Természetesen minél több ponton illeszkedik a talajhoz, annál stabilabban áll, így elkerülhető a kiságy felborulása. Semmiképpen se legyen éles sarka az ágynak, csak lekerekített, amely nem veszélyezteti a gyermeket. Jó minőségű, megbízható terméket válasszunk.

Szinte minden ismert babaholmit gyártó cégnél kapható utazóágy is. Számtalan színben, különböző felszereltséggel, több méretben. A legolcsóbb, legegyszerűbb modellért 10 ezer forint körül kell fizetnünk, míg egy minden igényt kielégítő szuper ágyért, akár 80 ezer forintot is elkérhetnek.

Az utazóágy egy sokoldalúan és hosszú ideig kihasználható babakellék, megéri a beruházást, hisz nem csak az otthontól távol altatható benne a kisbaba, hanem nagyszerűen használható a kertben, teraszon is, mert műanyag felületei könnyedén tisztíthatók és egyszersmind kitűnő játszóház is, amely akár a járókát is helyettesítheti.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Szükség van-e utazóágyra?
  • Kempingezhetünk a gyerekkel?
  • Van már útlevele?
  • Hogyan készülj gyerekkel az utazásra?
  • Forrás: HáziPatika.com