Baba

Külön vagy együtt? Fontos tudnivalók együttalvásról!

A kisbaba túlélésének záloga évmilliókon keresztül az édesanyával való szoros testi közelség volt. Ma már nem fenyeget éhes leopárd, de aggasztó kérdés azért akad: vajon agyonnyomom, ha magam mellé veszem? Utánajártunk, hogyan alhat biztonságban a baba!
2010. Július 25.

Kiságyban, de a szülők szobájában

Középutas megoldás: sok helyen így indul a család közös élete, és idővel eldől, hogy saját szoba vagy közös ágy lesz a dologból.

– Mindhárom gyerkőc a mi szobánkban aludt az elején, de sosem a mi ágyunkban, hanem saját kis rácsos ágyikóban – meséli történetüket Dóra. – Nekem így jobb volt, főleg a másodiknál és a harmadiknál, akik elég sokáig igényelték az éjjeli szoptatást is. Csak átvettem őket magam mellé, tíz perc alatt kész voltunk, utána gyorsan visszaaludtunk mindketten. Aztán úgy alakult, hogy a második gyerek 13, a harmadik 18 hónapos korában került ki a szobánkból. Most már nagyobbak, de mióta saját szobájukban vannak, egyszer sem fordult elő, hogy átjöttek volna hozzánk éjszakára.

Erre figyelj, ha kiságyban alszik

 1. A kiságy matraca ne legyen süppedős, ne gabalyodhasson be az ágyneműbe, ne szorulhasson be résbe.
 2. Ne legyen a kiságyban plüssjáték, éles szélű tárgy.
 3. Ne eshessen ki az ágyból (ez akkor fordulhat elő, ha már áll, és kitornázza magát).
 4. Ne szorulhasson a feje a rácsok közé.

Külön szobában

Sok családban az működik, hogy a gyerekek külön szobában alszanak. Így van ez Nóráéknál is, aki tökéletesen megbízik a babaőrzőben.

– Eredetileg úgy terveztük, hogy a férjem marad a hálóban, én meg legalább hat hétre beköltözöm a kicsihez, hogy megszokjuk egymást. Nem sikerült. Zavart, ahogy mocorgott, és ő is folyton felébredt, ahogy hallotta az ágyam nyikordulásait. A harmadik napra olyan fáradt voltam, hogy nemhogy éjjel nem tudtam rá vigyázni, de már nappal is ugyanezt éreztem. Ezért költöztem vissza a hálószobába, a kislányom pedig maradt a sajátjában. Még az ajtókat is becsuktam. Természeten a bébiőr, a légzésfigyelő mindig be van kapcsolva. Szerencsére a kislányom jó alvó, nem volt ebből gondunk soha. Ha éjjel felébredt, átmentem megszoptatni, aztán visszatettem az ágyába, és aludt. Ha máshol alszunk, és egy ágyban fekszünk, nem is tud elaludni, azt hiszi, játék van.

Erre figyelj, ha külön szobában alszik!

 1. Használj légzésfigyelőt és bébiőrt akkor, ha nem hallatszik át hozzátok a baba sírása vagy a légzésfigyelő jelzése!
 2. Ne legyen melegebb 20-21 foknál!
 3. Ne legyen túlöltöztetve!
 4. Szellőztess lefekvés előtt!

Lásd még a kiságyról írottakat!

A babával való egy ágyban alvásnak is megvan a maga előnye

Mindenki egy kupacban

Általában mindenki magából indul ki, e sorok írója is, és mivel én utálok egyedül aludni, ezért feltételezem, hogy a gyerekemnek is jó egy nagy, puha, szuszogó testhez (hozzám) bújva aludni. A kislányomnál még kemény voltam: ő az első öt hónapját a mi ágyunk mellett, a hiper-szuper kis bölcsőjében töltötte. Én ugyan vágytam arra, hogy magam mellett érezhessem, de kitartottunk eredeti elképzelésünk mellett.

Amikor két nap alatt négyszer csipogott a légzésfigyelő, és éjszakánként többször ugrottam fel, hogy rátegyem a kezemet a hátára, vagy betakarjam, vagy megetessem, és amikor már sokadszor feküdtem éberen arra gondolva, milyen jó nekem itt a férjemmel a közös takaró alatt, és hogy tehetem ezt a védtelen lényt külön ágyba, legalább két méterre magamtól, döntöttem. A baba velünk alszik.

Leköltöztünk a földre egy nagy matracra, és azt kell mondanom, életem legjobb döntése volt. Azóta a testvére is egyéves, és a matracunkat még nagyobbra cseréltük. Négyen alszunk a földön, én a férjemmel középen, a két gyerek a két szélen. Mindenkinek megfelel ez, reggel két elégedett gyerek és két kipihent szülő kel föl.

Erre vigyázz, ha együtt alusztok!

 1. Ne eshessen le az ágyról a baba – ebben segíthet egy védőrács vagy a matracon alvás.
 2. Ne kerülhessen a paplan alá vagy a matrac melletti résbe.
 3. Ne szorulhasson az ágy rácsai vagy az ágy és a matrac közé.
 4. Ne gabalyodhasson bele zsinórokba, rojtokba, ne süppedhessen a matracba.
 5. Ne legyen melegebb 19-20 foknál.
 6. Ne legyen túlöltöztetve.
 7. Szellőztess lefekvés előtt!

Nem szabad együtt aludni a babával, ha

 1. a szülő alkoholt, nyugtatót vagy drogot fogyasztott, illetve nagyon fáradt;
 2. erősen túlsúlyos;
 3. dohányzik.

A pszichológus szakértő véleménye

Schneiderné Diószegi Eszter: A szülő közelsége biztonságot ad!

Ez a kötődés és a későbbi pszichés fejlődés szempontjából fontos – függetlenül attól, hogy szopik vagy nem. Csecsemőkre nem jellemző, hogy hamar hosszú időszakokat aludnának át mélyen, nem is lenne szabad erre törekedni. Az igény szerint (így éjjel is) szoptatott és a szülőkkel együtt alvó babák kevesebb időt töltenek a mélyalvás fázisában.

Mélyalvásból nehezebben ébred a baba, ha valami veszélyezteti az életét (például nem kap rendesen levegőt), így az együtt alvóknál kisebb a bölcsőhalál kockázata. A baba ugyanis gyakrabban ébredhet a mama hangjaira, mozdulataira is, ami segíti ennek az életfontosságú ébresztő mechanizmusnak az érését. Ráadásul a mama légzése a babáét is szabályozza, érettebb ritmust ad neki. A mama által kilélegzett szén-dioxid stimulálja a baba légzését. Az anya közelsége segíti a baba a hőmérséklet-szabályozását, mivel a baba saját szabályozása még fejletlen.

A lehűlés csökkenti az immunvédelmet, és stresszhormonok termelődését indítja be. Az egyedül alvó kisbabáknak alacsonyabb az átlagos testhőmérsékletük, mint a szüleikkel alvóknak. Alvás közben is figyel az anya a csecsemőjére: tudatában van a baba jelenlétének, szinte öntudatlanul úgy fordul, hogy a babát védelmezze. Ezt infrakamerás vizsgálatok is bizonyítják.

Az orvos szakértő véleménye

Dr. Szántó Imre: Nem a doboz ment életet, hanem a szülő!

A csecsemő alvás közben attól kerülhet életveszélybe, ha valami hirtelen oxigénhiányt okoz az agyában – ismerteti a lényeget dr. Szántó Imre főorvos, a bölcsőhalál-prevenciós program vezetője. Minden olyan tényező veszélyes lehet, ami előidézheti az oxigénhiányt: beszorulás, fulladás, refluxbetegség, légzéskimaradás. Fontos tudni, hogy bár vannak hajlamosító tényezők, még teljesen egészséges kisbabánál is előfordulhat a bölcsőhalál.

Akkor nevezhetjük ezt a halál okának, ha utólagos vizsgálatok sem mutatnak ki sem betegséget, sem más rendellenességet. Mi történik ilyenkor? A csecsemő – általában alvás közben – “elfelejt” levegőt venni, ernyedtté válik, nem mozog, nem lélegzik. A háttérben olyan agytörzsi központok fejlődésének megkésettsége feltételezhető, melyek a légző- és keringési rendszer egyensúlyáért, valamint az úgynevezett ébresztőreflex működéséért felelősek. Hazánkban viszonylag ritka a bölcsőhalál, tízezer csecsemő közül hármat érint évente. De ez a három gyerek is sok!

Én – a nemzetközi SIDS-szakértőkkel egyetértve – határozottan ellenzem a szülőkkel való együtt alvást (előfordult már fulladásos halál emiatt a praxisomban). Mi nem ajánljuk a csecsemő külön szobában altatását sem, legalábbis az első hat hónapban biztosan nem. A légzésfigyelőt azonban nem csak külön szoba esetén tartjuk fontosnak.

A fulladásos esetek egy része megelőzhető az alapvető biztonsági előírások betartásával, azonban még biztonságos alváskörülmények között is adódhatnak olyan helyzetek, amikor hirtelen leáll a kisgyerek légzése. Nagyon fontos, hogy a szülőket meg kell tanítani, mi a teendő ilyenkor. Ezzel a céllal indítottuk bölcsőhalál-megelőző programunkat: ismertetjük a szülőkkel a kivédhető kockázati tényezőket, majd megtanítjuk a légzésfigyelő használatát. Arra is felkészítjük a szülőket, ha esetleg újraélesztésre lenne szükség, ezt műanyag babán gyakorolhatják is. De azt tudni kell, hogy nem a légzésfigyelő készülék ment életet, hanem a szülő.www.bolcsohalal.hu

Forrás: Kismama magazin