Baba

A veszélyek ellenére nő az együtt alvás

Az Egyesült Államokban a csecsemők körülbelül 14 százaléka alszik együtt más emberekkel. A legújabb kutatás szerint ennek az életveszélyes gyakorlatnak az előfordulása az 1990-es évek óta majdnem megduplázódott.
2013. Október 05.

Az országszerte közel 20 ezer gondviselő részvételével végzett felmérés azt mutatta, hogy a másokkal egy ágyban alvó csecsemők aránya az 1993-as 6,5 százalékról 2010-re 13,5 százalékra ugrott. A csecsemők nyolcvanöt százaléka valamelyik szülőjével, a többiek pedig más felnőttel vagy gyermekkel alszik egy ágyban.

A felnőttel vagy másik gyermekkel egy ágyban alvó csecsemők a hirtelen csecsemőhalál szindróma (sudden infant death syndrome, SIDS), más néven bölcsőhalál, valamint az egyéb alvással összefüggő halálozás magasabb kockázatának vannak kitéve. E kockázat csökkentése érdekében az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hogy a csecsemők ugyanabban a szobában, de külön ágyban aludjanak szüleikkel.

“Fontos, hogy az orvosok elmondják az újdonsült szülőknek az alvási szokásokat, és egyértelműen tájékoztassák őket az együtt alvás veszélyeiről” – nyilatkozta a JAMA Pediatrics szeptember 30-i számában megjelent tanulmány társszerzője, Marian Willinger, az USA Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa.

A bölcsőhalál a csecsemő hirtelen, megmagyarázhatatlan halála egy éves kora előtt. A 2006 óta megkérdezett gondviselők több mint fele azt állítja, hogy nem kaptak tájékoztatást orvosuktól az egy ágyban alvásról. A mostani kutatásból az is kiderült, hogy azok a gondviselők, akik orvosuktól hallottak az egy ágyban alvás veszélyeiről, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel aludtak egy ágyban csecsemőjükkel, mint azok, akik nem kaptak ilyen tanácsot.

Forrás: Medipress