Baba

Együtt alszol a babáddal? Ezekre figyelj, hogy biztonságos legyen

Nem egyértelműen tiltott és nem egyértelműen támogatott az együtt alvás a babával. Egy azonban biztos, kifejezetten elterjedt, ezért fontos tudni, hogy mire figyelj, hogy a baba biztonságban legyen.
2023. Március 12.
Baba nevetve fekszik
Kép: Getty Images

Miután heteken át éjjel-nappal szoptatsz és elképesztően fáradt vagy, teljesen kézenfekvő, hogy a babát magad mellé veszed az ágyba, hogy ne kelljen kétóránként felkelned, és elsétálnod az ágyához. Nincs teljesen egyértelmű szakmai álláspont arról, hogy biztonságos-e az együtt alvás, Észak-Amerikában például mind a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság (CPS), mind az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) régóta azt tanácsolja a szülőknek, hogy mellőzék a kisbabával történő együtt alvást.

A La Leche Liga Alvásfüzetében azt olvashatjuk, hogy „”A gyakori ébredés és az együtt alvás (amennyiben biztonságos) akár a bölcsőhaláltól is megóvhatja a csecsemőt. A bölcsőhalál kritikus időszaka egészen nyolc hónapos korig tart (leggyakoribb két-három hónapos kor között), és az éjszakai ébredések védőmechanizmusként szolgálhatnak. Ha történeti szempontból és kultúrákon átívelően szemléljük a gyermeknevelést, a rendszeres éjszakai ébredés és az együtt alvás tekinthető normának.”

Füst – és alkoholmentesség

A passzív dohányzásnak való kitettség egyértelműen árt a babának: növeli a SIDS (bölcsőhalál) kockázatát, ugyanis éppen az agynak azt a funkcióját károsítja, ami az éjszakai ébredés-alvás-megfelelő lélegzésért felel. A SIDS kockázata jelentősen magasabb azoknál a csecsemőknél, akik olyan felnőttel osztják meg az ágyat, aki dohányzik, vagy ha az édesanyjuk dohányzott a terhesség alatt. Hasonlóan veszélyes az alkoholfogyasztás is a csecsemőre, így ezt is teljesen kerüljük, ha a babával egy ágyban alszunk.

Alvóhely

A babának nincs szüksége párnára, kis plüssökre, túl meleg takaróra, puha matracra, sőt nemhogy nincs rájuk szüksége, de egyenesen veszélyesek. Ha együtt szeretnél aludni a babával, akkor felejtsd el a puha matracot, párnákat, meleg paplant, szoptatós párnát, ezek mind növelik a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

Hanyatt fekvés

A babának – szintén a bölcsőhalál kockázata miatt – a legelőnyösebb a háton fekvés, a háton alvás. Ne fektessük oldalra vagy hasra, akkor sem, ha mellettünk fekszik.

Hézagok, mélyedések, laza lepedő

Minden olyan dolog kerülendő, ami fulladásveszéllyel járhat, vagy akadályt képezhet a baba légzése szempontjából.

Köztes megoldás az együtt- és a külön alvás között

Ha valójában egyiket sem preferálod, sem az egy ágyban, sem a külön ágyban, külön szobában történő alvást, akkor ott van még lehetőségként az egy szobában, de nem egy ágyban megoldás. Ez történhet egy külön kiságyban vagy egy babaöbölben melletted. Ebben az esetben is alapszabály azonban, hogy a baba kemény matracon, párna, plüssök, mindenféle tárgyak, meleg paplan nélkül, ne túlöltöztetve aludjon.

forrás: todaysparent.com