Baba

A biztonságos együtt alvás szabályai

Időről időre újabb hírek jelennek meg az együtt alvás veszélyeiről. Összeszedtük a leggyakoribb hibákat.
2013. Július 27.

Gondatlanságból elkövetett emberölésért felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte kedden a Budapest Környéki Törvényszék azt a fiatal édesanyát, akinek a két hónapos kisfia álmában megfulladt, miközben együtt aludtak. A tragédia nem a saját házukban, hanem az anya lánytestvérének az otthonában történt. Azt az éjszakát P. B. náluk töltötte a gyerekeivel együtt vendégségben. Nyolcan feküdtek le itt aludni egyetlen L alakú ágyba: a két asszony, valamint összesen hat gyerek.

A védőnő előzőleg figyelmeztette őt az együtt alvás veszélyességére.A bíróság tíz perc alatt meghozta az ítéletet. “Nem úgy járt el, ahogy egy gondos szülőtől elvárható” – fogalmazott a bírónő. Az ítélet szerint az asszonynak az róható fel, hogy nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket, azaz nem altatta külön kiságyban a csecsemőt. A bírónő azt mondta: az ítélet elsősorban az általános prevenciót szolgálja, hogy “mások ne essenek ebbe a hibába.”

Felfedezted a hat apró hibát?

Mi okozta a tragédiát? Az, hogy aludtak? Az, hogy együtt aludtak? Nem! Az, ahogy aludtak. Ha a gomba lehet mérgező, mindenkit eltiltunk az evéstől? És általában a gombaevéstől? Ha valaki veszélyes körülményeket teremtve alszik együtt a kisbabájával, mindenkit tiltsunk el az amúgy biztonságos együtt alvástól? A védőnő jól tette, hogy az együtt alvás veszélyességére figyelmeztette az anyát? A bírónő jól tette, hogy elrettentő ítéletet hozott, hogy mások ne essenek ebbe a hibába? Nem az lenne a jó, ha széles körű tájékoztatást szerveznénk arról, hogy melyik gomba mérgező? És arról, hogy melyek a biztonságos együtt alvás szabályai? Ha az anya vendégségben, idegen ágyban alszik, az veszélyes lehet, mert otthon már megtanultak egymásra figyelni a babájával, és alkalmazkodni, de idegen helyen ezt újra kell tanulni. Ha egy anya hetedmagával alszik egy ágyban, köztük egy csecsemő, az veszélyes lehet, hiszen nem tudnak kényelmesen, biztonságosan elhelyezkedni. És a többi rizikófaktorról még nem beszéltünk. Vajon dohányos-e bárki, aki a baba körül aludt? Vajon ivott-e bárki alkoholt, vagy bevett-e valaki altatót? Nem tudjuk, ebben a helyzetben mi játszott még szerepet a baba halálában. Azt viszont tudjuk, melyek a biztonságos együtt alvás feltételei. A La Leche Liga így foglalja össze:

1. nemdohányzó háztartás (ez vonatkozik az édesanya várandósság alatti dohányzására is)

2. józan, éberségre negatívan ható szerek által nem befolyásolt együtt alvó szülők

3. szoptató édesanya

4. egészséges csecsemő

5. hanyatt fekvő csecsemő

6. nem túlöltöztetett, túltakargatott csecsemő (a túlmelegedés elkerülésére)

7. minden olyan tárgytól és hézagtól, bemélyedéstől mentes fekvőfelület, amely akadályt képezhet a kisbaba légzése számára

Ha ez biztosított, akkor az együtt alvás veszélytelenebb, mint éjjel kibotorkálni az ágyból, és félálomban szoptatni egy puha fotelban vagy egy kanapén, ahol a hullafáradt anya feladata a baba stabil alátámasztása, ahol ébren kell maradnia, hogy a baba ne essen le. Az együtt alvás fantasztikus lehetőség a pihenésre, az összebújásra, a kényelmes szoptatásra. De csak akkor, ha a szülők előkészítik a terepet, és betartják a szabályokat. Gombapörköltet is egészséges enni, ha elkészítője betartja a szabályokat. Ilyen egyszerű!