Baba

Ezért kellene a csecsemőknek a hátukon aludniuk

A háton alvás a legbiztonságosabb a csecsemő számára. Elsőre talán meglepő, hogy nem mindegy hason vagy háton alszik egy baba, de jó oka van annak, hogy a háton alvást javasolják.
2020. Július 27.
Ezért kellene a csecsemőknek a hátukon aludniuk (fotó: Getty Images)

Hogy rögtön a legfontosabb okot el is áruljuk: a háton alvás segít megelőzni a hirtelen csecsemőhalált, vagy más néven bölcsőhalált, angolul SIDS-t (Sudden Infant Death Syndrome). Bár a témával foglalkozó szakértők nem tudják egészen pontosan mi az ok-okozati összefüggés a háton alvás és a SIDS alacsonyabb kockázata között, a világ számos országában empirikus tapasztalatok mutatják, hogy csökkenti a SIDS előfordulási esélyét. Így a babák alvására vonatkozó ajánlások egyértelműen a háton alvást preferálják.

Ez nemcsak az éjszakai alvásra vonatkozik, hanem minden alvásra: a délutánira vagy a rövidebb alvásokra is.

Gyakori kérdések a csecsemők alvásáról

Hogyan segíti a háton alvás a bölcsőhalál elkerülését?

Amikor a csecsemő hasán alszik, fennáll a fulladás veszélye. A hason alvás akadályozhatja a babát abban, hogy friss levegőt szívjanak be.

Mi történik akkor, ha a baba a hátán fekszik és hánynia/buknia kell?

Noha igaz, hogy a csecsemők időnként buknak, miközben alszanak, a tanulmányok azt mutatják, hogy ez nem okoz fulladásveszélyt.

Kényelmetlenül alszanak a babák a hátukon?

A csecsemők kényelmesebben és jobban alszanak a hasukon, de pontosan ez a probléma; természetesen a hátukról a hasukra akarnak gördülni. A probléma az, hogy nemcsak túl mélyen alszanak hason, hanem az is, hogy nehezebben is ébrednek ebből a mély alvásból.

Mi történik akkor, ha a baba a hasára fordul?

Ha figyeljük az alvását, időnként ránézünk, akkor fordítsuk vissza a hátára. Amire minden esetben figyeljünk: ne legyenek párnák, laza takarók és egyéb tárgyak (plüssök) a kiságyban, amikor a baba alszik.

Tippek a baba háton tartására

Szerencsére van néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy a baba a lehető leghosszabb ideig a hátán maradjon:A pólya az egyik biztonságos módja annak, hogy háton maradjon a baba alvás közben.Ha a baba már képes az egyik irányba átfordulni, akkor érdemes úgy letenni az ágyba, hogy csak kis távolságra feküdjön az ágy azon oldalától, amely felé már át tud fordulni. Magyarán ne legyen helye az átforduláshoz.Ezeket pedig kerüljük:Soha ne helyezz párnát a baba feje alá. Ha a baba refluxban szenved, kérjünk tanácsot a gyerekorvostól.A kemény matrac az, ami optimális a csecsemő számára.

Soha ne tegyünk a kiságyba plüssöket, játékokat, párnákat, a baba alvásához szükséges takaróján kívül még plusz takarókat. Ezek mind fulladásveszéllyel járhatnak. A fulladásveszély mellett ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy a baba a hasára forduljon.Noha ésszerűtlen lenne azt várni, hogy a szülők folyamatosan azt figyeljék, hogy a baba a hátán alszik-e, azért jó, ha időnként ránézünk, még éjjel is. Sokan a légzésfigyelőt vagy a bébiőrt jó megoldásnak tartják arra, hogy figyelemmel kísérjék a baba alvását, de a légzésfigyelőről jó tudni, hogy nem előzi meg a hirtelen csecsemőhalált.Lehetséges, hogy a babáknak nem a háton alvás a legkényelmesebb póz, de ezt tartják a legbiztonságosabbnak. A SIDS leggyakrabban a baba 2-4 hónapos kora között következik be, de egészen egyéves korig fennáll a lehetősége. A pontos kiváltó okot nem sikerült eddig még megfejteni, de szakértők szerint a hason alvás növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.(Cikk forrása: momtricks.com)