Baba

Hogy ösztönözheted a babát, hogy a hátán aludjon?

A baba alvásával kapcsolatos szakmai ajánlás szerint az a legbiztonságosabb, ha a baba a hátán alszik. A babák azonban ezt nem tudják és sokan nem szeretik, sőt egyenesen tiltakoznak ha háton kell aludniuk.
2021. Április 02.
Hogy ösztönözheted a babát, hogy a hátán aludjon? (fotó: Getty Images)

Amikor arról szólnak a szakmai ajánlások, hogy a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázata jelentősen megnő, ha a baba a hasán alszik, ezért háton érdemes altatni, akkor sok szülőben felmerül, hogy rendben van, de bizony az ő kisbabája sír, tiltakozik, ha nem a hasára fektetik elalváskor. Ugyanis a babák nem ismerik a hason alvás és a SIDS közötti kapcsolatot és bizony sok kisbaba nem szereti a háton alvást. Addig, amíg a baba nem képes saját magától átfordulni, addig bizony sokkal biztonságosabb a hátán aludnia, mint a hasán vagy az oldalán. Az ajánlás szerint egészen egy éves korig a háton alvás a biztonságos a babák számára. A SIDS gyakorisága az első hat hónapban a legmagasabb, majd csökken, de egy éves korig fennáll a kockázat.

De mit tehet a szülő, ösztönözheti-e valahogyan, hogy a baba a hátán aludjon addig, amíg veszélyeket hordoz a hason alvás? Íme, néhány tipp a whattoexpect.com-tól, ami segíthet abban, hogy a baba a hátán aludjon.

Tekerjük be a babát

Egy könnyű takaróval tekerjük be, pólyázzuk be a babát. Fontos azonban, hogy ne legyen a babának túl melege ettől az extra rétegtől, a szobában ahol alszik szintén ne legyen túl meleg, mert ezek a tényezők is növelik a SIDS kockázatát.

Fontos azonban azt is tudni, hogy a bepólyázás, betekerés addig biztonságos, amíg a baba még nem képes átfordulni hátról hasra és fordítva, ez általában 3-4 hónapos korban következik be. Néhány baba már 2 hónaposan képes erre, ezért azt ajánlják, hogy bebugyolálós módszert csak az első 2 hónapban alkalmazzuk.

Ne támasszuk ki a babát

Ez az, amit nem ajánlanak. Sem a feltekert takarókat, sem egyéb olyan tárgyakat, amiket a kiságyba helyezve úgy támasztjuk meg a babát, hogy a hátán maradjon. Fulladást idézhetnek elő. A baba kiságyába egyébként sem ajánlatos semmilyen tárgyat – legyen az játék, párna – elhelyezni.

Ringassuk addig, amíg el nem alszik

Vannak babák, akiknél jó megoldásnak bizonyul, ha addig ringatják őket, amíg elalszanak, majd így a már alvó babát óvatosan a hátára fektetik.

Legyünk következetesek

Kulcsfontosságú, hogy tartsunk ki, ha már egyszer elhatároztunk valamit. Bármilyen esti rutinról is legyen szó. Lehetséges, hogy eltart jó ideig, hogy a baba megszokja a háton alvást. A csecsemők túlnyomó többsége alkalmazkodik a hátán alváshoz, még akkor is, ha eleinte nem rajonganak érte.

Persze idegtépő lehet, ha a hátára fektettük a babát, elaludt, majd amikor később benézünk hozzá azt látjuk, hogy a hasán vagy az oldalán van. Nem kell pánikba esni: a legtöbb baba 3 és 6 hónapos kora között megtanul átfordulni. Miután erre már képes a baba, kevésbé veszélyes számára a SIDS. Szakértők szerint ez azért van, mert a baba már elég érett ahhoz, hogy alvás közben ha valamilyen problémát érzékel felébredjen. Mindettől függetlenül egy éves korig a legbiztonságosabb, ha a hátán alszik a baba, kemény, nem süppedős matracon, ha a kiságyban nincs semmilyen tárgy (játék sem), ne legyen túlöltöztetve és túl meleg se legyen abban a szobában, ahol a baba alszik.