Baba

Biztonságos, ha a baba cumival a szájában alszik?

Egy újszülött mellett ezer kérdés merül fel, és alig van terület, ahol ne lenne valamilyen irányelv. Az alvás az egyik központi kérdés: mennyit, háton-e vagy hason, egyedül vagy a szülőkkel. Így hát nem meglepő, ha felmerül a kérdés, árt-e a babának, ha cumival alszik.
2023. Április 21.
cumis baba dörzsöli a szemét
Kép: Getty Images

Amikor megtudjuk, létezik olyan, hogy hirtelen csecsemőhalál (SIDS), ráadásul az okai egyelőre ismeretlenek, akkor mindannyian nagyon várjuk, hogy a babánk elmúljon egy éves – nagyjából eddig van esély a SIDS-re.  Éppen ezért, nincs abban semmi meglepő, ha a SIDS kockázatának csökkentése miatt létezik néhány irányelv, mert bár a pontos okát nem ismerjük, azt tudjuk, mitől nő meg a rizikója. Kockázati tényező, ha a baba nem a hátán alszik éjjel (hanem hason vagy az oldalán), ha túlöltöztetjük, puha matracon/párnán altatjuk. Így nincs abban semmi különös, ha bárkiben felmerül a kérdés: a cumi veszélyes-e a babára, például a SIDS szempontjából.

Dr. Jenelle Ferry, neonatológus osztja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) álláspontját, miszerint a cumi biztonságos, sőt, hatásmechanizmusa ugyan nem ismert, de bizonyos mértékig csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. De csak abban az esetben, ha biztonságosan használják a cumit, azaz ha mérete megfelelő és ha semmivel nem rögzítik például a baba ruhájához. Ez ugyanis fulladásveszéllyel jár.

Cumival alvás előnyei és hátrányai

A SIDS kockázatát tehát csökkenti. Ahogy abban is jó szolgálatot tehet, hogy a baba a szülő nélkül aludjon el, az egyedül kitételt erősen vitatnánk, hiszen anya/apa helyett, a cumi nyugtatja meg, így cumival alszik el és nem azért, mert kiforrott technikája lenne rá.

Hátránya, hogyha a cumi kiesik éjjel, akkor garantált a sírdogálás, éppen azért, mert nélküle nem tudnak visszaaludni. Fogászati problémákhoz is vezethet, főként, ha túl hosszú ideig, még 2 éves kor felett is cumizik a gyerekünk. Valószínűleg a szoptatásnak sem kedvez, főként akkor, ha a kereslet-kínálat beállta előtt már masszívan cumizik és /vagy cumisüveget is használ a baba.

Mindenesetre, ha azok közé tartozunk, akiknek a gyereke cumival alszik, akkor az alábbiakra figyeljünk:

  • életkornak megfelelő legyen a mérete,
  • mindig győződjünk meg arról, hogy a cumi egy darabból áll, a fulladásveszély miatt,
  • ne rögzítsük a cumit se a baba ruhájához, sem ágyneműhöz, semmihez,
  • rendszeresen tisztítsuk, fertőtlenítsük és cseréljük a cumikat.

forrás: verywellfamily.com