Baba

Ilyen gyakran kell(ene) cserélni a cumit

A cumi sok családban igazi mumus, ha viszont már betette a lábát, fontos, hogy helyesen használjátok.
2023. Augusztus 19.
Kislány cumival a szájában

Nem véletlen, hogy a cumik csomagolásán feltüntetik a javasolt életkort. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, amikor cumit vesztek, cserélni azonban nem csak akkor érdemes, ha a kicsi „kinőtte” a kedvenc darabját.

Egyik a másik után

Ahogy a fogkeféknek, úgy a cumiknak is megvan a „lejárati ideje”. Míg az előbbieket 3 havonta, addig a cumikat 2 havonta érdemes újra cserélni, mindkettőre igaz azonban, hogy fertőző megbetegedés esetén is ajánlott megválni a használatban lévőtől, még akkor is, ha egyébként nem érett meg a cserére.

A szilikoncumikat érdemes rendszeresen ellenőrizni, és ha repedést vagy lyukat látunk rajta, akkor „kivonni a forgalomból”, leginkább higiéniás okokból. A cumi belsejébe került nyál nem tud rendesen kiürülni, így az befülled és remek táptalajt biztosít a kórokozók számára. Ha kívülről úgy tűnik, hogy a cumi bepárásodott vagy vastagabb fehér réteg képződött benne, ne hagyjuk, hogy a gyerek tovább használja!

Cumizó kislány

Búcsú a cumitól

A szülők többsége – ellentétben a gyerekekkel – az esetek többségében szeretne mielőbb végleg búcsút venni a cumitól, ez azonban nem megy mindig zökkenőmentesen. Az általános meglátás az, hogy 10-12 hónapos körül érdemes megkezdeni a leszoktatást, innentől kezdve ugyanis több kellemetlen következménye is lehet a cumizásnak, szerepe lehet például a gyakrabban visszatérő fülgyulladás kialakulásában.

Tényleg árt a cumi a fogaknak?

A firenzei Anna Meyer Gyermekkórház specialistája, Pamela Armi véleménye szerint nem kell kétségbeesni azoknak a szülőknek, akik nem járnak sikerrel a cumiról való leszoktatás a kicsi 1 éves kora körül, a fogakra ugyanis abban az időszakban még nem jelent különösebb veszélyt. 

„A gyermek életének első 24 hónapjában nincs káros hatással a fogakra a cumi használata, összességében pedig elmondható, hogy még mindig kevésbé rizikós, mint az ujjszopás, a cumi ugyanis nem gyakorol akkora nyomást a fogakra és a szájpadlásra, mint az ujjacska” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy az ujjszopásról a leszoktatás is jóval körülményesebb, mivel a gyermek ujja mindig elérhető közelségben van, ellentétben a cumival.

Nyitókép: Getty Images