Kisgyerek

Hogy szoktassuk le a gyereket a cumiról? – 5 hiba, ami útját állja a sikernek

Felbukkant a TikTokon egy videó, amiben egy apuka ecetet cseppent a gyereke cumijára, hogy elvegye a kedvét a használatától. A videó igencsak felborzolta a kedélyeket, hiszen nem épp gyerekbarát megoldást szemléltet.
2021. Május 25.
Ne add fel akkor sem, ha nem megy zökkenőmentesen a leszokás a cumiról! (Getty Images)

Ennél jóval kíméletesebb módszerekhez is folyamodhatsz, ha azt szeretnéd, hogy a gyerek leszokjon a cumizásról. Ahhoz, hogy ez se a kicsinek, se a szülőnek ne legyen túl stresszes folyamat, érdemes odafigyelni az alábbiakra – ha így teszel, eszedbe sem fog jutni, hogy ecet után nyúlj, mert anélkül is menni fog!

A szakértők véleménye szerint 1 és 3 éves kor között érdemes a kicsit leszotatni a cumizásról, de ha netán túllépnétek ezt az életkort, akkor sincs ok aggodalomra – ha pedig ennél hamarabb sikerül “letenni a cumit”, az egy újabb ok az örömre. Legkésőbb ennyi idős korában azért lenne időszerű rávenni a gyerekeket arra, hogy elbúcsúzzanak a cumitól és a cumisüvegtől is. Bizonyított tény, hogy cumizás esetén nagyobb eséllyel alakul ki fogprobléma. (Ám kutatás nem igazolja, hogy beszédhiba kialakulását is segítené a cumizás.) 

Ezekre figyelj, ha szeretnéd leszoktatni a cumiról a gyereket

1) Nem kell elsietni!

Nem jó ötlet, ha egyik napról a másikra eltünteted az összes cumit. Ezt a fontos változást érdemes fokozatosan bevezetni úgy, hogy előtte fel is készíted rá a gyereket. Ne gondold, hogy egy 3 éves túl kicsi ahhoz, hogy megértse! Az lehet, hogy nem fog lelkesedni az ötletért, mégis célravezetőbb, ha tud róla, mintha egyszer csak köddé válna a számára oly fontos cumi! Ha játékos formában, jutalmazással próbálkozol, szintén közelebb kerülhetsz a sikerhez!

2) Ne legyél túl szigorú! 

Nincs rosszabb annál, mint hatalmas elhatározással belevágni a cumiról való leszoktatásba, aztán megtorpanni és visszakozni. Erre leginkább akkor kerül sor, ha szélsőséges megoldáshoz folyamodsz, és egyik napról a másikra veszed el a cumit a gyerektől. Ha megbeszélitek például, hogy csak alváshoz használhatja a cumit, de napközben nem, valószínűleg mindenki számára könnyebben megy végbe a folyamat. Csak akkor lépjetek tovább erről a szintről, ha az nem túlzottan drasztikus – sokkal rosszabb, ha elveszed a cumit, aztán elbizonytalanodsz a sírás miatt és mégis visszaadod. 

3) Soha ne gúnyold ki a gyereket!

Vannak szülők, akik azt remélik, meggyőzhetik a gyereket arról, hogy végleg megszabaduljon a cumitól azzal, hogy azt mondják, olyan, mint egy kisbaba – ez egy 3 évesnek meglehetősen rosszul eshet, célravezetőnek azonban egyáltalán nem nevezhető. Rossz taktika az is, ha úgy akarod rávenni, hogy búcsút intsen a cuminak, hogy más gyerekekhez hasonlítgatod, akik már nem cumiznak (netán soha nem is cumiztak). Ezzel csak fokozod a gyerekben a feszültséget, ami felerősítheti a ragaszkodását a cumihoz! Ha már végképp nem tudod, mihez folyamodj, próbálj ki néhány extra tippet!

4) Ne éljen meg egyszerre több változást a kicsi!

A cumiról való leszokás nagy változás egy kisgyerek életében, ezért egyáltalán nem mindegy, mikorra időzíted. Nagyban megnehezíti a helyzetet, ha egybeesik olyan eseményekkel, amik alapvetően felkavarhatják a gyereket. Ilyen a kistestvér születése, az ovikezdés vagy az ágytisztaság bevezetése – figyelj oda, hogy ne kelljen egyszerre több változáshoz alkalmazkodnia a kicsinek!

5) Ne borulj ki akkor sem, ha nem sikerül!

A cumi elhagyásával kapcsolatban is igaz, hogy hátráltató tényező lehet, ha túlzottan rágörcsölsz a kérdésre. Fontos, hogy ne emlékeztesd folyton a gyereket arra, hogy a cumijának “meg vannak számlálva az órái”, ne vizslasd szüntelenül, hogy hogy halad és ne borulj ki akkor sem, ha nem sikerül! Ha lazábban állsz hozzá és hiszel abban, hogy a gyerek ezt a kihívást is sikerrel teljesíti, sokkal zökkenőmentesebben lesztek túl rajta, mintha minden idegszáladdal erre koncentrálnál!