Kisgyerek

Búcsú a cumisüvegtől?

A folyamatos cumizás (akár napi nyolc órán keresztül is) nem ritkán már hároméves korra fogszuvasodást okoz. Ezt nekünk, szülőknek köszönheti a gyerek, hiszen mi adtuk a szájába a cumisüveget.
2008. Január 27.

– A kisbabának egyáltalán nincs szüksége cumisüvegre, éhségét, szomjúságát egyaránt csillapítja az anyamell. Sok gondot takarítunk meg, ha egyáltalán nem ismertetjük meg a babát azzal, amiről később le akarjuk majd szoktatni.

– Ne adjuk a baba kezébe a cumisüveget. Az anya tartsa a táplálkozás ideje alatt, utána pedig tegye el azonnal. Így megelőzhető, hogy a kicsi hosszú ideig a foga közt tartsa még járkálás és játszás közben is.

– Etetés közben öleljük át a babát, nézzünk a szemébe, csak vele foglalkozzunk. Dédelgessük evés után még egy darabig úgy, hogy a cumisüveg nincs is szem előtt. Így nem a cumisüveghez, hanem az anyjához fog kötődni.

– Ne adjunk az üvegből édesített leveket, csak a szükséges tápszert, forralt és lehűtött vizet, illetve édesítetlen csecsemő-, vagy gyümölcsteát. Amikor nyűgös a baba, akkor nem éhes: ne dugjuk a cumisüveget a szájába, hanem más – a szülő számára talán fárasztóbb – módszerrel nyugtassuk meg.

Nehezebb a helyzet, ha már kialakultak a rossz szokások: a kicsi kakaós cumisüveggel alszik el, egész nap hordozgatja magával az édes lével teli üveget stb. Fokozatosan irtsuk ki a rossz szokásokat.

– Három napon keresztül írjuk fel, valójában mennyit és mit fogyaszt el a kicsi az üvegből. Ezután mindennap fél deciliterrel kevesebbet adjunk, pohárból pótoljuk a többit.

– Csak vizet, reggel-este édesítetlen tejet, illetve tápszert adjunk az üvegbe. A gyümölcslét, kakaót pohárból kínáljuk.

– Ne engedjük, hogy cumisüveggel járkáljon. Vegyük ölbe, itassuk meg, ha lekéredzkedik, tegyük el az üveget.

– Cumisüveg helyett átmenetileg a szívókupakos üdítősüveg is alternatív megoldás lehet – ezt nem olyan kellemes a fogak között tartani, hamarabb leteszi majd a gyerek.

– Tegyük el szem elől a cumisüveget. Étkezések után pohárból kínáljuk az innivalót.

– Amikor nyűgösködni kezd a gyerek, foglalkozzunk vele: meséljünk, nézegessünk együtt képeskönyveket, énekeljünk, vegyük ölbe, simogassuk meg. Tereljük el a figyelmét valamilyen személyes foglalkozással, amikor a cumisüvegét kéri.

– Először napközben szorítsuk háttérbe a cumisüveget, és amikor ez már jól megy, csak akkor kezdjünk az éjszakai leszoktatáshoz. Este a vacsoraasztalnál ülve pohárból adjuk a tejet. Adjunk az ágyba valamilyen kedves, új plüssállatkát. Éjszaka csak vízzel töltsük meg az üveget, később pohárból adjunk vizet, ha kér.

Búcsú a cumisüvegtől

A szilárd táplálék mellett a kanálhasználattal együtt vezessük be a pohárból ivást is. Ha mindig cumisüveget dugunk a szájába, valahányszor nyafog, nem a sírás valódi okával foglalkozunk, elhárítjuk a problémát – ráadásul a kicsi fogai is komoly veszélybe kerülnek. Így a kicsi is azt tanulja meg, hogy a gondokkal való szembenézés helyett pótmegoldásokkal ámítsa magát. A cumisüveg szükség esetén étkezésre szolgál, ennek megfelelően csak akkor használjuk. Másfél éves korban már biztosan nincs szükség rá, hiszen a kicsi az asztalnál ülve a családdal együtt étkezik. Egy-három év közöttieknek napi egy liter folyadékra van szükségük. Minden étkezés, hancúrozás, séta után kínáljuk meg a kicsit pohárból.

A kisgyerekkel együtt vásároljunk tetszetős műanyag poharat, tréfás szívószálat, amitől kedvet kap a pohárból ivásra. Ha eddig vigaszul is szolgált a cumisüveg, a leszokás időszakában különös türelemmel és figyelemmel helyettesítsük az üveget. Ne adjuk oda, ha nyafog, ám figyeljük meg, mi a baja, és igyekezzünk ténylegesen azzal törődni. Tartalékoljunk néhány meglepetést (de ne kekszet) ezekre a helyzetekre. Egy-egy apró játékkal, jópofa dobozzal, kaviccsal megrakott zörgő flakonnal elterelhetjük a figyelmét. El kell viselnünk, hogy időnként legjobb szándékunk ellenére sem tudunk rajta segíteni (mert fáradt, meleg van, unatkozik), ilyenkor hagyjuk szó nélkül, hadd eressze ki indulatait, amíg lecsillapodik, utána vegyük karba, és szeretetünkkel vigasztaljuk meg. A fokozatos leszoktatás mellett a határozottság is fontos.

Kellő eltökéltség mellett két hét alatt végleg eltűnhet a cumisüveg az életünkből.

– Első lépésben csak étkezésre használjuk, a nap többi részében ne kerüljön elő a konyhaszekrényből.

– A második héten következetesen pohárból adjuk azt, amit eddig az üvegből. Ha a kisgyerek megérett a változásra, könnyen elfogadja. Különösen akkor, ha látja határozottságunkat és nyugalmunkat.

Még mindig cumisüvegből?

Egyéves koron túl egyre kevésbé indokolt a cumisüveg használata. A szopó csecsemőnél esetleg egyáltalán nincs rá szükség, mert amikor a szopás mellett mást is fogyaszt, pohárból issza, illetve kanállal eszi. Azonban sokszor nem ilyen egyszerű a helyzet.

Ha a baba tápszert, teát (is) kap, lehet, hogy ragaszkodik a cumisüveghez, illetve a főzeléket, gyümölcslevet is csak ebből fogadja el. A híg főzeléket, sűrűbb gyümölcslevet valóban könnyebb nagy lyukú vagy kanálvégződésű cumisüvegből a kicsibe töltenünk, mégis kezdjük el önálló étkezésre, ivásra szoktatni, illetve helyesebb, ha egyáltalán nem szoktatjuk rá a cumisüvegre. Ültessük a kisgyereket etetőszékben a családi asztalhoz, amikor mindenki eszik. Persze ez feltételezi, hogy legalább reggel, délben vagy este mások is asztalhoz ülnek a kicsin kívül. Készítsünk kis katonákat kenyérből, puha főtt burgonyából, répából, karalábéból, ezt rendszerint szívesen felcsipegetik. Közben egy-egy kanálka pépes főzeléket is a szájába adhatunk.

Ne készítsük oda a cumisüveget az étkezés kezdetén, de ha nagyon hiányolná, adjuk mégis abból a megszokott módon az ételét. Következő alkalommal próbálkozzunk újra cumisüveg nélkül. Ha a szokásos mennyiség felét felcsipegette, illetve bekanalaztuk a szájába, egyáltalán ne vegyük elő a cumisüveget, legfeljebb a következő étkezés jöhet egy kicsit hamarabb, ugyanúgy cumisüveg nélkül. Fontos, hogy napközben egyáltalán ne legyen a keze ügyében az üveg, ne lógjon egész nap a fogai között. Italából tegyünk egy keveset egy műanyag füles bögre aljára. Kezdetben ki fogja önteni, ezért jobb, ha csak a konyhában adunk neki inni, illetve nem ragadós, édes folyadékkal gyakorolunk. Megkedveltethetjük a kanállal evést, pohárból ivást egy-egy új, érdekes formájú, színes, kézre álló kanállal, füles bögrével is, ami csak az övé.

Még több info a cumisüvegről való leszoktatásról:

  • 6 cumisüvegről leszoktató tipp
  • Így szokik le a cumisüvegről
  • Forrás: Kismama magazin