Baba

Így válassz cumisüveget!

Szoptatás mellett, a hozzátáplálás idején vagy az anyatejes időszak után mindig a baba fejlődési szintjének, életkorának és táplálásának megfelelő eszközre van szükségetek.
2014. Július 22.

SZOPTATÁS MELLETT

Ha még folytatni akarod a szoptatást, és csak időnként van szükséged “helyettesítésre”, fontos, hogy a cumisüvegből való ivás technikája minél kevésbé különbözzön a szopástól. Az első három hónapban kisebb méretű üveg is elegendő lesz, az anyatejet a legkisebb lyukú, egy cseppel jelölt, kisméretű cumin keresztül kapja a baba.

Mintha szopna

A cumit fiziológiás kialakításának megfelelően, domborúbb, keményebb ívével felfelé tedd a baba szájába, így a kisbaba pontosan olyan szopómozdulatokkal és olyan sebességgel jut a tejhez, mint szopáskor. A pici cumivég és a kiszélesedő nyak kialakításához az anyamell formáit vették alapul, így nem alakul ki cumizavar, ha a szopás mellett néhányszor üvegből is kap enni a baba.

Babymoov Bioteet cumisüveg 230 ml-es 2990 Ft

Cumisüveg helyett

Szoptatás melletti etetésre vagy gyenge szopási készséggel született babáknak alkalmas a kézbe illő műanyag itatópohár. Hosszúkás csőre puhán illeszkedik a baba nyelvére, így egy csepp sem vész kárba. A pohárba közvetlenül belefejhető az anyatej. Nem akadályozza a szopáshoz való visszatérést, fogzás idején is használható, fekvőbeteg gyerekek etetésénél is kiváló segédeszköz.

Drickskal szoptatás- és fogbarát svéd etető-itatópohár, 80 ml-es 1890 Ft

Szoptatásbarát etető

Segít fenntartani a szopóreflexet, és megkönnyíti a mell és az üveges etetés közötti váltást. Nem cumi, a tej csak akkor folyik, ha a baba vákuumot képez a szájával, így szünetet tarthat, a saját ritmusában ehet, vehet levegőt. Napi egyszeri kifőzés mellett három hónap az élettartama.

Medela Calma speciális etetőeszköz 150 ml-es 7490 Ft

Szopni tanít

A gyenge szopási készséggel született vagy kis súlyú, koraszülött babák is megtanulnak szopni. A mellbimbó alá helyezhető csövön át jön az előre lefejt anyatej, ugyanakkor kellő inger éri a mellet a tejtermelődés serkentésére. Kifejezetten a szopás elősegítésére ajánlott táplálási segédeszköz az első hetek, hónapok nehézségei idején.

Medela sns szoptanít rendszer 11 990 Ft

Etetőrendszer

Ha szoptatsz, de rendszeresen hosszabb időt töltesz távol a kisbabádtól, például dolgozol, akkor egy nagyobb készlet a legpraktikusabb megoldás az anyatej tárolására és a cumisüveges etetéshez. Az azonos márkájú cumisüvegek, tárolók, mellszívóelemek cserélhetők, illeszkednek egymáshoz, további kiegészítőkkel bővíthetők.

Philips AVENT kezdőszett(2 db 125 ml-es, 2 db 260 ml-es műanyag cumisüveg, játszócumi, üvegmosó kefe) 9990 Ft

TÁPSZERES ETETÉSHEZ IS

A szoptatás kiegészítésére vagy a tápszeres etetésre a második fél évtől nagyobb űrtartalmú üvegre lesz szükségetek. Tápszerkészítéshez kényelmesebb a széles nyakú üveg, ám vásárlás előtt ellenőrizd, hogy belefér-e a már meglévő melegítőbe. A különböző márkájú, eltérő méretű nyakak, a rácsavarható fejbe nem illeszkedő cumik sok bosszúságot okoznak, inkább vásárolj ugyanahhoz a típushoz nagyobb lyukú tápszeres etetőcumit vagy magasabb üveget.

Evolúciós cumisorozat

A Step Up sorozat első darabja, a puha, ferde etetőcumi az újszülött szopási képességéhez igazodva megelőzi a levegőnyelést, tökéletesen utánozza az anyamellet. A második hónaptól cseréld a kissé domborúbb Step Up 2 etetőcumira, amit féléves kortól az elnyújtott formájú Step Up 3 követ, így a cumisüveges etetés is mindig a baba fejlődési szintjéhez igazodik.

Chicco Step Up 1 ferde cumis üveg 150 ml-es 2490 Ft

Sokat tud

A szilikoncumi egy különleges eljárással selyempuha felületet kap, hogy a baba szinte észre se vegye a váltást a mama és az üveges etetés között. A cumisüveg alján levő szelep révén levegőnyelés nélkül, folyamatosan tud inni a baba. Alja lecsavarozható, a műanyag cumisüveg mikróba tehető sterilizáló üveggé alakítható, így bárhol, sterilizáló nélkül, önmagában fertőtlenítheted.

Mam Anti-Colic 160 ml-es cumisüveg 1520 Ft

Széles nyakú

A tápszert soha ne rázd össze az üvegben, mert úgy sok apró, felfúvódást okozó levegőbuborék kerül a folyadékba. Ehelyett kanállal keverd össze elkészítéskor vagy melegítés után – erre jó a széles nyak. A szilikoncumi levegőáramlást biztosító szelepe révén pedig kevesebb levegőt nyel a baba – a hasfájás megelőzésénél ez is segít.

Suavinex műanyag cumisüveg Liberty Collection 150 ml-es 1990 Ft

Hasfájás megelőzésére

A speciális belső szelep biztosítja, hogy ne kerüljön levegő a folyadékba, így megelőzi a hasfájást, puffadást, nagyobb mennyiségű bukást, és megakadályozza az A-, C- és E-vitaminok elbomlását. A csomag standard méretű, üvegből készült cumisüveget, 1-es etetőcumit, kétrészes belső légáramoltató szelepet és tisztítókefét is tartalmaz.

Dr. Brown’s üveg cumisüveg 120 és 240 ml-es 2690 és 2850 Ft

Dr. Brown’s széles nyakú műanyag cumisüveg 240 ml-es 2190 Ft

Puha cumisüveg

A cumisüveg oldalának összenyomásával ivás közben is szabályozhatod, mennyi tej, tápszer vagy híg pép jusson a baba szájába, az üveg alján található légszelepek pedig segítik a cumisüvegben a levegő áramlását, kiegyenlítődését, így nem nyel levegőt a baba. A SoftFlex lassú folyású szilikon etetőcumi később közepes folyásúra, majd szilikoncsőrre cserélhető, így az elválasztási időszak végéig, a pohárra szoktatásig alkalmazkodik az igényekhez.

Nuby Natural Touch puha szilikon cumisüveg 150 ml-es 3290 Ft

HOZZÁTÁPLÁLÁSHOZ

Egykezes etetéshez

A kanál lecsavarása után a rugalmas nyélbe töltheted a pürét, majd a kanál visszacsavarása után a nyél megnyomásával adagolhatod a kanálba a bébiételt. Ha korán kezdted a pürék bevezetését, a kisbaba még türelmetlen két falat között, a szinte folyamatos kanalas etetést maszatolás nélkül, útközben is, gyorsan és kényelmesen megoldhatod vele.

Boon Squirt speciális etetőkanál, narancssárga, 90 ml-es 2990 Ft

Cumisüveg után

A cumisüveget mindig te tartsd, és ne add át a babának: etetéskor a szoros összesimulással biztosítod a közelséget, így adod át a szereteted, másrészt megelőzöd a feleslegesen hosszú cumizással járó fogszuvasodást, fogszabályozási problémát. Semmiképpen ne engedd, hogy a cumisüveget a foga között tartva járkáljon étkezések között is. A “csőr” segítségével minél előbb tanítsd meg pohárból inni.

MAM ivástanuló pohár 190 ml-es 1450 Ft

Forrás: Kismama magazin