Kisgyerek

Így szokik le a cumisüvegről

Egy ideális világban a gyerek soha nem kapna cumisüveget. Kanálkával kapná esetleg a pótlást, kispohárból a vizet. A valóság azonban messze van az ideálistól.
2011. Március 15.

A magyar gyerekek nagy része cumisüvegből iszik, és bizony az egész család megszenvedi, ha eljön a leszoktatás ideje. Mindegy, miért is volt szükség arra, hogy előkerüljön a cumisüveg – tápszert, teát, gyümölcslevet vagy csak vizet kapott belőle a gyerek – a szakemberek szerint egyéves kor után végleg le kellene tennie, mert nagyon káros.

Elsősorban a frissen kibújt tejfogacskák sínylik meg, amelyek a cukros folyadékban (a tápszer és a tehéntej is ilyen, ellentétben a fogbarát anyatejjel) hosszasan ázva nagyon hamar elromlanak. Ha láttál már csonkig kopott, fekete fogakat, tudhatod, milyen következménye lehet az esti nassolásnak. Mire kijönnek a vasfogak, egyetlen ép tejfog se lesz a gyereked szájában.

Ahogy ugyanis a gyerek nő, a cumisüveg káros hatásai csak szaporodnak. A szakértők szerint ugyanis az esti tejivásra egyéves kor fölött már biztosan nincs szükség. Főleg mivel a gyerekek nagy része nem vacsora helyett, hanem mellette kapja meg a meleg italát. Ez a plusz kalóriabomba csak növeli az elhízás és a cukorbetegség kockázata. De a saját dolgodat is megnehezíted, ha olyan gyereket akarsz éjszakai szobatisztaságra szoktatni, aki elalvás előtt még benyomott fél liternyi folyadékot. Ráadásul te adod neki az indokot arra, hogy éjszaka átvándoroljon a szülői ágyba. Hiszen ha felriad, azt akarja, amivel elaludt. Ez a cumisüveg. És ha üres? Természetesen utántöltést fog kérni.

Ideális esetben a leszoktatást már féléves korban el kellene kezdeni. Ezután a cumisüvegből már csak vizet lenne szabad kínálnod, minden más folyadékot pedig pohárból kellene kapnia. Így mire a bűvös egyéves kort eléri, nyugodtan eltehetnéd a cumisüveget, az senkit nem viselne meg. A valóság azonban korántsem ilyen egyszerű, hiszen a cumisüveg több mint egyszerű táplálékforrás. Nyugtató, altató és unaloműző csodaszer egyben. Nem csoda, hogy sem a gyerek, sem a szülő nem mond le róla könnyedén.

Őrjítő mámor

A szomjoltásra nagyon sok kitűnő cseppmentes poharat lehet kapni – de egynek se esik olyan jól szájra a formája, mint a legegyszerűbb cumisüvegnek. Ennek a lényege ugyanis az, hogy formája, állaga az anyamellet idézi. Rágcsálni, szopizni, csócsálni pedig ősi igény minden kisbabában. Több mint szomj- és éhségűző – kitűnő feszültség- és szorongásoldó. Persze valójában az, hogy mi van a baba szájában, csak szoktatás és egyéni ízlés kérdése. Sok családban jól működik a takaró csücske, a tiszta textilpelenka, egy plüssállatka vagy akár a gyerek saját ujja. Ám ha a gyerek egyszer rászokott arra, hogy az esti kakaót cumisüvegből kapja meg lefekvés előtt, nem szívesen fog változtatni ezen a szokásán. Ha megvonod tőle, keserves tiltakozásra számíthatsz.

Mi, felnőttek ugyanilyen erős érzelmeket tudunk táplálni orális kielégülésünk érdekében – gondold el, mi lenne veled, ha hirtelen eltiltanának a kedvenc csokidtól, ropidtól, cigidtől vagy rágódtól? Megőrülnél tőle? Hidd el, a kicsid épp ezért érzi, ha nem adsz neki többé cumisüveget. A gyerekeknek kétféle velük született stratégiája van az önnyugtatásra. Az egyik a sírás, a másik a szopizás. Mindkettőt iszonyatos vehemenciával tudják művelni. Láttál már babát, aki olyan erővel szívja a cumisüveget, hogy szinte behorpad a homloka? Próbáltad már ilyenkor kivenni a szájából, és megküzdeni a brutális erejű vákuummal a szájában? Ha ilyenkor elveszed tőle, ami benne van, dühödt sírás lesz a reakció. Pár perccel később szinte kiesik majd a szájából a cumi, annyira megnyugszik. És általában el is alszik. Itt kezdődik a baj.

Elvenni vagy elkérni

Hamarosan meg fogod tapasztalni, hogy az este a legkényesebb pont a leszoktatás során.

A legtöbb szülő hamar rádöbben, hogy maga a szopás tevékenysége olyan erőteljesen nyugtató hatású, hogy önmagában is képes álomba ringatni a gyereket. Így a legtöbben beleépítik az esti rutinba. Fürdés, fogmosás, villanyleoltás, esti dúdolás és cumisüveg. Ismerős? Semmin nem lehet változtatni nálatok sem? Nem csoda, hogy nem tudod elképzelni, hogyan zajlana mindez a leghatékonyabb fegyver, a cumisüveg nélkül. Ráadásul ilyenkor a legtöbb gyerek már olyan fáradt és nyűgös, hogy lehetetlen logikusan beszélni vele. Amit napközben könnyedén elfogadtak, ilyenkor már kicsit sem akarják és mindent megadnának a nyugtató drogjukért: a cumisüvegért.

– Nem akartam alkudozni a fiammal. Ezért egy nap, amikor olyan 18 hónapos volt egyszerűen közöltem vele, hogy a cumisüvegét elvitte a cica – magyarázza Anikó, aki a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a drasztikus módszernek bizony vannak hátulütői. –Volt néhány nagyon kemény éjszakánk. Az első nap másfél óra zokogás után tudott csak álomba merülni, és pár hétig még gyakran felriadt, és sírva kérte a mimikéjét. De mivel a fogai elkezdtek romlani, az orvos egyértelműen megtiltotta az esti tejecskét. Tudtam, az ő érdekét szolgálja a változás, akármilyen nehéz is hozzászoknia.

Ha nem tetszik a durva módszer, bizonyos kor fölött próbálkozhatsz a megvesztegetéssel is.

– Puha plüssabát vettem a lányomnak, és elmagyaráztam neki, hogy most már nagylány, és nem alhat a cumisüveggel a második szülinapja után. Aznapra sok-sok érdekes, fárasztó programot terveztünk, és amikor eljött az este, szinte beájult az ágyába. Nem kérte a cumisüveget. Soha többé – meséli büszkén Enikő, de elismeri, szerencséje volt. Nem minden esetben zajlik ez ilyen egyszerűen.

Segíts neki!

Ha a gyerek fáradt, hiába minden taktika: előfordulhat, hogy a nappal imádott játékot is kidobja az ágyból, és sírva könyörög a régi, jól bevált nyugtatójáért. Nem árt ezért, ha felkészülsz néhány alternatív módszerrel is, amivel álomba segítheted. Dal, mese, ringatás – most ne sajnáld tőle a vigasztalást, alakítsatok ki új elalvási rutint sokkal több öleléssel és vigasztalással. Segíthet, ha beiktattok lefekvés előtt még egy fárasztó sétát, hancúrozást a szabad levegőn, hogy még gyorsabban jöjjön a szemére az álom. Végső esetben visszakaphatja pár napig még a cumisüveget is, de csak vízzel töltve. Fontos, hogy ne akard a cumisüveget cumira cserélni, mert azzal csak elodázod a probléma megoldását. A lényeg, hogy érezze nagyon szereted őt, és megérted a gondját. De azt is éreznie kell, elhatároztad magad, és a változás az ő érdekét szolgálja.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Búcsú a cumisüvegtől?
  • Miből iszik a baba?
  • 6 cumisüvegről leszoktató tipp