Kisgyerek

9 furcsaság a tejfogak kapcsán

Épp csak, hogy megszületik a baba máris elkezdődik a fogzás - sok csecsemőnél kellemetlen – időszaka. Aztán néhány év múlva a tejfogak kipotyognak, hogy helyüket a maradó fogak vegyék át.
2022. Szeptember 27.
Baba kinyitja a száját és megmutatja az első fogait

A tejfogakhoz és magához a fogzáshoz rengeteg tévhit és furcsaság kapcsolódik. Még mindig sokan nem tudják például, hogy már az első kibújt fogtól fontos a szájhigiénia, a fogápolás. Ahogy az sem feltétlenül mindenki számára ismert, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek a fogak kibújásának idejében, és meglehetősen tág az az időablak, amin belül minden teljesen normálisnak mondható. Lássunk 9 furcsaságot vagy más szóval kevésbé ismert tényt, ami a tejfogakhoz kapcsolódik.

A baba fogai már az anyaméhben nőnek

A tejfog csírák már az anyaméhben fejlődnek, és az íny alatt maradnak a baba megszületését követő körülbelül 6 hónapig. Akármilyen furcsán is hangzik, a tejfogak már tulajdonképpen léteznek az előtt is, hogy előtörnének, sőt az előtt is, hogy a baba megszületik.

Tartják a helyet

Bár a tejfogak látszólag nem sok célt szolgálnak, és inkább csak bosszúságot okoznak, mégis fontos szerepük van a gyerek növekvő állkapcsában. Ezért van az, hogy kis méretük ellenére a tejfogak nagy jelentőséggel bírnak. Egyszerűen nem lenne elég helye a maradó fogaknak, hiszen az állkapocs még növésben van.

Néhány csecsemő már fogakkal születik

Körülbelül minden 2000 csecsemőből egynél fordul elő, hogy foggal születik. Ezek a fogak sárga vagy barna színűek lehetnek, és általában lazábbak és könnyebben kimozdíthatók, mint a többi tejfog, mivel a gyökér még nem fejlődött ki teljesen. Ez fulladásveszélyt is jelenthet, ezért az orvosok eltávolíthatják ezeket a fogakat, hogy csökkentsék a kockázatot – írja a fatherly.com cikke.

Túl korán bújnak elő

Bár annál már semmi sem lehet korábban, mint, hogy foggal születik a baba, de ha az átlagos hat hónapos fogelőtörést vesszük alapul, akkor viszonylag korainak számít, amikor az 1-2 hónapos csecsemőnél megjelenik az első fog. Ebben az esetben is megtörténhet az, hogy túl laza a fog gyökere, ezért el is távolíthatják. Ugyanakkor, ha túl korán veszíti el a baba a tejfogát, akkor a maradó fognak szűk helye maradhat és ferdén bújhat elő, ezért ezt mindig alaposan mérlegelni kell.

A baba fogai kékesfehér színűek

A tejfogak kissé más színűek, mint a maradó fogak. Nem az alváshiány beszél belőled, és a szemed sem játszik veled. A tejfogak kékesfehér színűek és világosabbak, mint a maradandó fogak.

Néhány csecsemőnek több mint 20 foga van

A legtöbb baba 20 fogkezdeménnyel, fogcsírával születik, amelyekből 20 tejfog alakul ki, de esetenként a gyerekeknek 20-nál több tejfoguk is lehet, ez az állapot az úgynevezett hyperdontia, vagyis számbeli rendellenesség. Ez a maradó fogaknál is előfordul, de a tejfogaknál gyakoribb. A tudósok szerint ez a növekvő fogcsíra sejtek szétválásának eredménye. Az orvosok leggyakrabban azért távolítják el az extra tejfogakat, hogy helyet csináljanak az állandó fogaknak.

Néhány tejfog megreked

Egyes esetekben a tejfogak összeolvadhatnak a környező csontokkal, ami miatt a közeli ínyszövetbe süllyednek. Ez az állapot nem mindig nyilvánvaló, amíg a gyerekek nem veszítik el a tejfogaikat, ezért van, hogy néhány felnőttnek még mindig megvannak a tejfogai. Ez nagyszerű lehet a fogtündér költségvetése szempontjából, de rossz hír a maradandó fogak számára, amelyeknek nem lesz helyük növekedni, hacsak nem távolítják el a beágyazódott fogakat.

A tejfogak is szuvasodhatnak

A tejfogak kicsik, érzékenyek és könnyen elromolnak. A fogszuvasodás igen gyakori jelenség. Az adatok szerint a 2-11 éves gyermekek mintegy 42%-ának volt már legalább egy szuvas tejfoga. Ez a magas előfordulási gyakoriság csak részben magyarázható azzal, hogy a gyerekek a felnőttekhez képest nagyobb valószínűséggel fogyasztanak cukros élelmiszereket, amelyek fogszuvasodást okoznak, és kisebb valószínűséggel gyakorolják a megfelelő szájhigiéniát.

A csecsemők úgy születnek, hogy a szájukban nincs a szuvasodást okozó mutans streptococcus baktérium, de a szüleikkel való közös evőeszközök és ételek miatt fertőződnek meg, általában 2 éves koruk előtt. A családok általában azonos baktérium-összetételűek, mivel azonos környezetben élnek, azonos ételeket fogyasztanak, és fizikailag is érintkeznek egymással.

Másfelől az éjszakai cumisüvegből való táplálás sem javít a helyzeten.

Tejfogak, szájhigiénia és elválasztás

Tanulmányok arra utalnak, hogy az éjszakai, igény szerinti etetés, miután a fogak már elkezdtek kinőni, növeli a szuvasodás kockázatát, mivel egy nyűgös csecsemővel nehezebb fenntartani a szájhigiéniát az éjszaka közepén, mint a nappali etetésnél. Mégis, ahelyett, hogy azt javasolnák a szülőknek, hogy tagadják meg gyermekeiktől az anyatejet, a fogorvosok és a gyermekorvosok egyszerűen azt javasolják, hogy utána mossunk fogat (vagy töröljék át azokat).

Ezzel szemben az antropológusok úgy vélik, hogy az ősi csecsemőfogak fosszíliáin a túl korai elválasztás okozta stressz jelei láthatók, ami hozzájárulhatott az alultápláltsághoz, a betegségekhez és a rövidebb élettartamhoz. A lényeg persze az, hogy figyeljünk a szájhigiéniára már az első fog kibújásától.

Kép: Getty Images

Forrás: fatherly.com