Kisgyerek

Gyermekkori fogápolás: 5 tanács a fogorvostól

A helyes fogápolás elsajátítása nemcsak egészségügyi, de esztétikai kérdés is. Szülőként a mi felelősségünk, hogy erre megtanítsuk csemeténket. De mégis, mire figyeljünk?
2015. Október 09.

Egy szülő számára nincs annál szebb, amikor a kisbabája mosolyog – főleg akkor, ha szép fehér fogacskák csillognak a szájában. Mivel hazánkban sajnos szinte népbetegségnek számít a fogszuvasodás, (az iskolás korosztály több mint kétharmadának van lyukas foga), el kell fogadnunk, hogy a helyes fogápolás megtanítása szerves része a gyermeknevelésnek. De mit tehetünk mi, szülők, annak érdekében, hogy gyermekeink fogazata erős és egészséges legyen?

Dr. Nagy Alizt, az Újbudai Fogászati Centrum konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosát kértük, hogy legyen segítségünkre, és mondja el, miként tudjuk támogatni gyermekünket a helyes fogápolási kultúra kialakításában.

A titok az, hogy nincs titok

A doktornő szerint, az a legnagyobb baj, hogy minket felnőttek se tanítottak meg fogat mosni. “Sajnos, a legtöbb szülőnél sem alakult ki a megfelelő fogápolási tradíció. A mindennapokban reggelenként sietünk, esténként fáradtak vagyunk, nincs időnk, energiánk foglalkozni azzal, hogy megmutassuk a gyermekünknek, hogyan kellene alaposan tisztítani, ápolni a fogacskáit.Ráadásul csak néhány olyan fogorvosi rendelő létezik, ahol a prevencióval is foglalkoznak.” A doktornő szerint egyébként nagy titok nincs, a legelső és legfontosabb lépés, hogy mi magunk komolyan vesszük ezt a kérdéskört, és időt szakítunk saját fogaink egészségére, és arra, hogy elsajátítsuk a helyes fogmosást, amit aztán megtanítunk a gyermekünknek.

Fogápolás az első perctől

Furcsán hangozhat, de bizony már csecsemőkortól felelősek vagyunk a babánk megfelelő szájhigiéniájáért. Amikor előbújnak az első fogacskák, adhatunk a babának puha, lehűtött rágókát. Az első pici tejfogakat az ujjunkra húzható speciális fogkefével vagy tiszta textil pelenkával tudjuk tisztítani. Aztán, ahogy bújnak elő a többi fogak, úgy kell váltanunk a kicsi szájának és korának megfelelő fogkefére és fogkrémre.

Tanítsuk fogat mosni, de felügyeljük a műveletet egészen 8 éves koráig

Az otthoni fogmosást a szülőnek legalább 8 éves korig felügyelnie kell. Lényeges, ám kevéssé közismert dolog, hogy a fogszuvasodásért felelős baktérium, a Streptococcus mutans nincs jelen az csecsemők szájában: ‘fertőzéssel’ kerül oda a környezetében élők szájából. “Épp ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a közös kanál használatát, ne nyaljuk le a baba cumiját.” – hangsúlyozza a doktornő. “És ne felejtsük el, a kisbabának az a legjobb, ha vízzel csillapítjuk a szomját. Kerüljük a cukrozott gyümölcsleveket, üdítőket és ne engedjük, hogy cumisüveggel a szájában aludjon el a kicsi!”

Első ‘kirándulás’ a fogorvoshoz

Gyermekünk fogainak az ápolását a kibújástól kezdve kell követnünk. Dr. Nagy Aliz azt javasolja, hogy az első fogorvosi látogatással ne várjunk iskolás korig. “Első alkalommal már három-négyéves kor táján, vagy akár korábban is (ha a szülő valamilyen rendellenességet észlel a tejfogakon) elvihetjük gyermekünket fogorvoshoz. Nevezzük ezt egyfajta kirándulásnak, ahol a gyerkőc megismeri a fogorvos bácsit/nénit, kipróbálhatja a liftezős széket, és megismerkedik a rendelői környezettel. Az első találkozás után érdemes félévente ellenőriztetni a fogacskákat, hiszen a jó tejfogak az egészséges maradandó fogak zálogai.”

Ha fáj a fogacska…

Sajnos sokszor előfordul, hogy a szülők akkor keresik fel gyermekükkel a fogorvost, amikor már késő, már nagyon fáj a kicsi foga. Ebben az esetben sem árt megfogadni a doktornő tanácsait. “Olyan fogorvoshoz menjünk, aki jártas a kisgyermekek kezelésében. Gyerek-fogszakorvosból viszonylag kevés van, ezért érdeklődjünk előre a saját fogorvosunktól, ő megnézné-e a gyermekünket, vagy tud-e ajánlani valakit.Mielőtt elindulnánk a fogorvoshoz, készítsük fel előre a gyereket, hogy mi vár majd rá. Legyünk őszinték, mondjuk el az ő nyelvén, a lehető legegyszerűbben, hogy mi fog pontosan történni, és ne hallgassuk el, hogy előfordulhat apró, kellemetlen érzés vagy szúnyogcsípésszerű fájdalom. Ha bármit elhallgatunk előle, akkor nagy ijedtséget vagy csalódást okozhatunk, és a kicsi kézzel-lábbal akadályozza majd a fogorvos munkáját.”

A legjobb öt tanács az épp gyermekfogakért

A doktornő segítségével összeállítottunk öt tanácsot, amit szülőként érdemes figyelembe vennünk a gyermekünk fogainak védelméért.- A cumi és a különböző textilek (“rongyi”) rágása hosszútávon maradandó károsodást és deformitást okozhat a gyermek szájpadlásán, ezenkívül harapási rendellenességekhez vezethet. Ha mégis ragaszkodik hozzá, figyeljünk arra, minél kevesebb ideig legyen a szájában.- Legyen öröm a fogmosás! Ehhez használjunk mókás, figurás fogkefét és fogkefetartót.- Vegyünk egy homokórát, így a gyermek maga is tudja ellenőrizni, hogy megfelelő ideig mosta-e a fogait.- Használjunk plakkfestő tablettát vagy folyadékot a fogmosás után. Ez megmutatja, hol maradt lepedékes a fog, így a kicsi maga is láthatja, hol van még dolga a tisztítással.- A fogkefecserét se felejtsük el! Ha már nagyon szétállnak a sörtéi, bizony cserélni kell. Ez általában 2-3 hónap után esedékes. Érdemes új fogkefét beszerezni különböző betegségek (torokgyulladás, aphta stb.) elmúltával is.Kapcsolódó cikkeink: