Kisgyerek

Mi segít, ha a gyerekek utálnak fogat mosni?

Eltekintve néhány szabályt erősítő kivételtől, a fogmosás nem tartozik a gyerekek kedvenc elfoglaltságai közé. Segítünk, hogy javuljon a helyzet!
2024. Február 15.
kisgyerek tiltakozik a fogmosás ellen

Amikor a szülők kimondják a lavinát elindító mondatot, vagyis hogy ideje fogat mosni, vagy este van, amikor a gyerekek nyűgösek a fáradtságtól, vagy reggel, amikor az egymásra tornyosuló teendők stresszelik az egész családot.

Az esti fogmosást különösen nagy utálat övezi: a fogmosás egyet jelent az alvásidő közeledtével, a lefekvés pedig kizökkenti őket a mindennapos tennivalóikból, ami egyfajta elengedés, és nem megy mindig egyszerűen.

Sokat ront a helyzeten, ha felszólító módban hangzik el a retteget mondat: „Menj, és mosd meg a fogad!”, mert óhatatlanul parancsként, kényszerként élik meg a gyerekek. Ha viszont változtatsz rajta, és azt mondod: „Most elmegyünk és fogat mosunk…” valamelyest javulhat a fogadtatás. Nem azt mondjuk, hogy az első este varázsütésre megváltozik a helyzet, de minden bizonnyal kevésbé viharos reakcióra számíthatsz.

Ennek oka, nemcsak a kijelentőmód, hanem a „mi” szócska használata, ami kifejezi, hogy valamit együtt, szükség esetén segítséggel fogtok végezni, így már nem is annyira rémes! Néhány közös fogmosás gyors javulást hozhat az annyira utált esti tevékenység megítélését illetően.

4 teljesen érthető ok, amiért utálják a fogmosást

  • Felesleges méregbe gurulnod csak azért, mert a gyerek nem lelkesedik a fogmosásért: ő nem feltétlenül tudja, milyen fontos a prevenció, és csak unalmas, minden nap (többször is!) visszatérő mumusként tekint rá.
  • A kisebb gyerekek még nem rendelkeznek azzal a motoros készséggel, amik nélkül lehetetlen kellő alapossággal fogat mosni, a tudat pedig nagyon frusztráló számukra, és minden egyes alkalmat kudarcként élnek meg.
  • Lehet, hogy már elfelejtetted, ezért most emlékeztetünk: meglehetősen kellemetlen élmény, ha valaki más mossa meg a fogadat (főleg akkor, ha az illető még mérges is közben, és biztatás helyett morgolódik veled!), pont úgy, mint a segítséggel végzett orrfújás…
  • A gyerekek rosszul viselik, ha sietteted őket, márpedig a reggeli-esti rohanásban ez a legtöbb családban gyakran megesik. Így te puszta időpazarlásként tekintesz arra, ha rágcsálni kezdi a fogkefét, az arcát is átdörzsöli, nemcsak a fogait, és a sort még folytathatnánk, milyen játékos megoldásokkal próbálják megszépíteni a szívből utált fogmosást a gyerekek…

Ami segíthet

A játékos megközelítés ezúttal is sokat segíthet, vagyis jobb, ha nem hurrogod le a kicsiket, ha próbálják szórakoztatóbbá tenni a fogmosást! Ha bekapcsolódsz a játékba, énekeltek, nevet adtok a fogkefének és a fogkrémnek, mondókával kíséritek a mozdulatokat, máris új színt kap az esti tennivaló!

Találj ki vagy keress neki mesét arról, hogyan győzi le a fogkrém és a fogkefe a fognyűvő manókat, és ne felejtsd el soha: a gyerekek számára a fogmosás egyik fénypontja az öblítés utáni köpködés! 

Ha úgy érzed, mindez rengeteg energiát vesz el tőled, gondolj csak bele, mennyivel jobb erre „pazarolni” az estére megmaradt erődet, mint a veszekedésre! Máris könnyebben rá tudod magad venni, ugye? 

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via