Kisgyerek

Ezért vigyázz a fluoriddal a gyereknél

A fluorid a természetben előforduló ásványi anyag. Sok fogkrém tartalmaz fluoridot, mivel jótékony hatással van a fogak egészségének védelmére. A túl sok fluorid azonban kockázatot jelenthet az egészségre.
2021. Július 12.
Amit a fogkrémben lévő fluoridról tudni kell (fotó: Getty Images)

A fogkrém a szájhigiénia fontos része. Mivel rengeteg fogkrém közül választhatunk, nehéz lehet eldönteni, hogy melyik a megfelelő választás számunkra.

Fogkrém összetevők

A gyártók úgy tervezték meg a fogkrémet, hogy a foglepedéket kontrollálja. A lepedék egy vékony réteg, amely a cukrok fogyasztása után képződik a fogakon. A lepedékben lévő baktériumok lebontják a fogzománcot, szuvasodást okoznak.Minden fogkrémnek van néhány közös összetevője, ilyenek a

  • csiszolóanyagok (például kalcium-karbonát vagy kalcium-foszfát), amelyek eltávolítanak mindent, ami a fogak felszínére tapad anélkül, hogy megkarcolnák a fogakat
  • kötőanyagok (mint a nátrium-alginát vagy a xantángumi), rugalmasságot és formát kölcsönöznek a fogkrémnek, és segítenek megakadályozni a kiszáradását azáltal, hogy megkötik a vizet
  • humektánsok (glicerin vagy propilénglikol), megakadályozzák a fogkrém megkeményedését
  • habképző anyagok (mint pl. a nátrium-lauril-szulfát)
  • tartósítószerek, amik megakadályozzák a mikroorganizmusok szaporodását

Egyes fogkrémek készítményüktől függően más összetevőket is tartalmaznak:

  • fluorid: erősíti a zománcot és megelőzi a szuvasodást
  • ízesítők, mint pl. a menta, a borsmenta vagy a mentol.
  • édesítőszerek, beleértve a szorbitot, a glicerint és a xilitet.
  • érzékenység elleni szerek, beleértve a stroncium-kloridot vagy a kálium-nitrátot is.

Mi az a fluorid, és miért van a fogkrémben?

A fluorid a természetben előforduló ásványi anyag, amely a következőkben fordul elő:

– talajban

– kőzetekben

– vízben

– számos élelmiszerbenA gyermekek fogainak fejlődésében fontos szerepet játszik, mivel erősíti a fejlődő fogzománcot. Gyermekeknél és felnőtteknél is lassítja a lepedék savtermelő képességét, ami megvédi a fogakat a szuvasodástól.

A fluorid előnyei

A fluorid védi a fogakat a szuvasodás ellen azáltal, hogy segít megerősíteni a fejlődő zománcot és lassítja a baktériumok savtermelését, amelyet a lepedék okoz.A fluorid védi a fogakat a demineralizációnak nevezett folyamattal szemben. Ez akkor következik be, amikor a baktériumok cukrokkal egyesülve savakat hoznak létre, amelyek erodálják a fogat.Továbbá a fluorid elősegíti a remineralizációt. Ez a folyamat kalcium- és foszfátionokat juttat a fogba, hogy új, saválló felületet hozzon létre.

Kockázatok

A túl sok fluorid fogfluorózishoz vezethet. A fluorózis olyan állapot, amely a fogzománc színének megváltozását eredményezi. Ez az elszíneződés általában fehér vagy néha barna foltok formájában jelentkezik.A fluorózis általában akkor jelentkezik, amikor a fogképződési korban lévő gyermekek lenyelik a fogkrémet ahelyett, hogy kiköpnék. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint ez a fogképződés kor 8 éves korig tart.A fluorózis legtöbb esete enyhe fokú. A közepesen súlyos és súlyos esetekben feltűnőbb és kiterjedtebb zománcelváltozások történnek, beleértve a sötét foltokat és gödröket a fogakon.A fogkrémből származó túl sok fluorid bevitelének kockázata alacsony, és elsősorban a gyermekeknél jelent kockázatot, akik nagyobb valószínűséggel nyelik le a fogkrémet.A fogfluorózis kockázatának csökkentése érdekében a szülőknek a következőket javasolják:

6 évesnél fiatalabb gyermekek felügyelet mellett mossanak fogat azért, hogy ne nyeljék le a fogkrémet

6 éves kor alatt csak borsónyi mennyiségű fogkrémet használjanak.A nagy mennyiségű fluoridnak való kitettség ahhoz vezethet, hogy a fluorid felhalmozódik a csontokban, merevséget és fájdalmat okozva. A legsúlyosabb esetekben a szalagok elmeszesedhetnek, ami fájdalmat és mozgásproblémákat okoz. Ez jellemzően olyan területeken jelent problémát, ahol az ivóvízben magas a fluoridszint.

A legjobb fogkrém kiválasztása

Olyan sok fogkrém közül lehet választani, hogy nehéz lehet eldönteni, melyik a megfelelő számukra.

Az első kérdés, amit fel kell tennünk, hogy fluoridot tartalmazó fogkrémet szeretnénk-e adni a gyerekünknek. Választhatunk fluoridos és mentes fogkrémet is, döntésünket befolyásolhatja, hogy a gyerekünk még inkább lenyeli vagy már kiköpi a fogkrémet. Ha nehezen döntünk, kérjük ki a gyermek fogorvos tanácsát.Hat éven aluli gyermekeknek legfeljebb 0,05 százalék vagy 500 ppm tartalmú fluoridtartalmú készítmény ajánlott.

Hat éven felüliek esetében ez az érték 0,1-0,15, illetve 1000-1500 ppm lehet.A prevenció szempontjából a fogkrém mellett legalább annyira fontos a napi minimum kétszeri, alaposan fogmosás. Amíg a gyerekünk kicsi és a finommotorikus képessége még nem teszi lehetővé az önálló és alapos fogmosást, addig segítsünk neki. A határvonal általában iskolás korban következik be: az írástanulás és az önálló hatékony fogmosás kéz a kézben járnak.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)