Kisgyerek

Az agyunk miatt is fontos a fogmosás

Elsőre talán furcsának tűnhet, de a szájbetegségek nem maradnak a szájon belül, a baktériumaik szerepet játszanak olyan betegségekben, mint például a vastagbélrák vagy a szívrendellenességek, valamint az Alzheimer-kór.
2023. Augusztus 09.
Apa, fia fogat mos
Kép: Getty Images

Amerikai kutatók legújabb vizsgálata összefüggést talált a fogínybetegségek és bizonyos agyi rendellenességek között – írja a Hvg.hu.

A szájbetegségek ugyanis nem maradnak a szájon belül, a baktériumaik szerepet játszanak több betegségek kialakulásában, mint például a vastagbélrák vagy a szívrendellenességek.

Most a massachusettsi Forsyth Intézet kutatói összefüggést találtak a fogágybetegségek és az úgynevezett amiloid plakk kialakulása között, ami az Alzheimer-kór jellegzetes mutatója.

A kutatásból kiderült, hogy a fogágybetegségek változásokhoz vezethetnek a fehérvérsejtek egy fajtájában, amelyeknek az a feladatuk, hogy védjék az agyat a kognitív hanyatláshoz és a sejthalálhoz kapcsolódó amiloid plakktól.

 „Tanulmányunk azt sugallja, hogy az ideggyulladás és a neurodegeneráció megelőzése érdekében kulcsfontosságú a fogágybetegségekkel összefüggő szájgyulladás kezelése. A száj a test része, és ha nem vigyázunk a szájüregi gyulladásokra, akkor nem tudjuk megakadályozni az olyan betegségek kialakulását, mint amilyen például az Alzheimer-kór” – írják a kutatók a Journal of Neuroinflammation folyóiratban.