Kisgyerek

Hogyan tanítsuk meg a gyereket fogat mosni?

Hány éves kortól kell fogat mosni? Mikor képes egy gyerek önállóan, hatékonyan megmosni a fogát?
2022. Július 04.
Hogyan tanítsuk meg a gyereket fogat mosni? (fotó: Getty Images)

Ahogy az első fogak kibújnak, azokat ápolni kell. Természetesen ez még nem a valódi fogkrémes fogmosás, de egy gyerek fogkefével vagy akár egy kis textilpelenka darabbal mindennap érdemes átdörzsölni tiszta vízzel.

Ahogy nő a gyerekünk és egyre több foga van, a napi rituálé részéve kell tenni a fogmosást is, ugyanúgy, ahogy például a fésülködést.

Valamikor 3 éves kor környékén a gyerekek felnőtt segítségével már elég hatékonyan képesek a fogmosásra, de arra még kb. 8 éves korig várni kell, hogy egyedül is jól meg tudják mosni a fogaikat. Ehhez ugyanis olyan finommotorikus képességekre is szükség van, amelyek korábban nincsenek meg, egyszerűen fogalmazva nem elég kézügyesek még a fogmosáshoz. Valamikor abban az időben tudnak egyedül is fogat mosni, amikor megtanulnak írni.

Mi van akkor, ha a gyerek utálja a fogmosást?

Ahogy vannak gyerekek, akik a fésülködést, úgy vannak olyanok is, akik a fogmosást utálják. Nincs mese, elsősorban beszélgetni érdemes ilyenkor a gyerekkel arról, hogy miért kell fogat mosni. Az ő életkorának megfelelően mondjuk el, hogy mi történik akkor, ha nem ápoljuk a fogainkat.Alakítsunk ki rutint, valahogy így:

  • Reggel és este mossatok fogat együtt. A kisgyerekek szeretik utánozni a felnőttek viselkedését.
  • Válassza ki ő a fogkefét, kínálj fel 2 alternatívát a fogkrémre. A lényeg, hogy vonódjon be.
  • Vonjátok be a babákat, a plüssöket is, ők is mossanak fogat. Magyarázza el ő a játékoknak, hogy miért kell fogat mosni.
  • Miután a gyereked megmosta a fogát, mosd meg te is, hiszen egy kisgyerek szinte biztos, hogy nem tud hatékonyan fogat mosni. Utána cseréljetek: mossa át ő is a te fogaidat.
  • Keress fogmosással kapcsolatos könyveket, mesét.
  • Járjatok rendszeresen fogorvoshoz, ő is beszélgetni fog vele a fogmosás fontosságáról.
  • Szerezz be homokórát: addig kell mosni a fogat, amíg lepereg a homok.
  • Ha a gyereked szereti a magyarázatokat, akkor mutasd meg neki lépésről lépésre, hogyan kell fogat mosni: kezdve a fogkrém fogkefére helyezésétől a körkörös mozdulatokig.
  • Kösd össze más napi rutinnal a fogmosást: például mindig felöltözés előtt mossatok fogat, vagy amikor kiszáll a kádból, stb.

Amikor már egyedül is megy

Nagy lépés, amikor már egyedül mos fogat a gyereked. Az elején mindenképp ellenőrizd, hogy jól megtudta-e mosni a fogát.  Amikor már nem találsz hibát, akkor elengedheted az ellenőrzést, de évente legalább egyszer továbbra is menjetek el a fogorvoshoz. A szakmai ajánlások szerint nagyjából 6-7 éves korra válik teljesen éretté a gyerek az önálló fogmosásra, mert ugyanazokat a finommotorikus készségeket igényli, mint az írás (a szerk.). (Cikk forrása: verywellfamily.com)