Kisgyerek

9 hiba, amit mindannyian elkövetünk a gyerek fogainak ápolásával kapcsolatban

A te gyereked is már akkor hisztirohamot kap, ha csak közelítesz a fogkefével? Így valóban nem könnyű a pici fogait tisztán tartani, ezt aláírjuk. Azonban íme néhány hiba, amit semmiképp ne kövess el!
2017. December 11.
Hibák, amiket elkövetünk a gyerek fogainak ápolásakor

1. Nem viszed fogorvoshoz

Lehet, hogy értelmetlennek tűnik egy totyogót fogorvoshoz vinni, ha még csak néhány fogacskája van, pedig fontos lenne, hogy már kiskorban hozzászokjon a vizsgálatokhoz. Az 1-2 éves korú gyerekek mindössze 20%-a járt már fogorvosnál, ami rendkívül alacsony szám. Az első fogak megjelenésétől érdemes rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz, így megelőzhetőek a komolyabb problémák, a gyerek pedig hozzászokik a rendelő látványhoz, a szagokhoz, hangokhoz és később sokkal kevésbé fog félni az ilyen látogatásoktól.

2. Cukros ételeket adsz neki

Tudtad, hogy rengeteg babáknak és gyerekeknek készült előrecsomagolt étel károsan hathat a kicsik fogzománcára? A legtöbb ilyen készételt gyümölcspürével édesítik, hogy a gyerekek szívesebben megegyék őket, ám ezt nem mindig tüntetik fel egyértelműen a címkén. A gyümölcspüré rendkívül savassá teheti az ételt, ami károsítja a fogzománcot. Mindig ellenőrizd az összetevőket! A fruktóz, glükóz, szacharóz mind cukrot takar, ezért igyekezz az ezekből túl sokat tartalmazó ételeket kerülni.

3. Fogmosás után öblítésre biztatod a gyereket

Ha te is vizet töltesz a kicsi fogmosópoharába, és öblítésre buzdítod fogmosás után, akkor most szólunk, hogy ne tedd! Az öblítéssel ugyanis lemossa a fogkrémben található fluoridot is a fogairól, ami segítene megvédeni őket a szuvasodástól. Ehelyett inkább csak köpjön, így a fogkrém tovább marad a fogacskáin.

4. Gyümölcslével itatod

Sokan azt hiszik, hogy a 100%-os gyümölcslé egészséges választás a kicsik számára. Nos, részben valóban így van, hiszen a napi ötből egy adag gyümölcsöt bevihetsz vele a gyerek szervezetébe, ám ha túl sokat fogyaszt belőle, magas cukor- és savtartalmának következtében marhatja a fogzománcot. Ha mindenképpen gyümölcslével itatnád, mindig hígítsd fel egy kis vízzel, és inkább étkezések mellé add. Étkezések között a víz vagy a tej jobb választás a fogak egészségének megőrzése szempontjából.

5. Tasakos gyümölcspürével kínálod

Biztos te is ismered azokat a kis tasakos gyümölcspüréket, amit csak bedobsz a táskádba, és a ha a kicsi valami snack-félére vágyna, egyszerűen előkapod, letekered a kupakját, és már ihatja is. Nagyon kényelmes megoldás, ha úton vagytok, azonban ez a fajta – csőrös – megoldás a növekvő fogacskák elhelyezkedését is befolyásolhatja amellett, hogy a magas cukortartalmú, savas gyümölcspüré hosszan megül a fogacskák között, ami szuvasodáshoz vezethet. Ha néha-néha adsz neki ilyesmit, azzal nincs semmi baj, de rendszert ne csinálj belőle!

6. Közvetlenül evés után mosod meg a fogait

Lehet, hogy azt gondoltad, hogy a legjobbat teszed, ha rögtön evés után jól megsikálod a kicsi fogait, ám az igazság az, hogy épp ellenkező hatást érsz el vele. Hogy miért? Azért mert amikor eszünk vagy iszunk, az ételek vagy italok savtartalma átmenetileg felpuhítja a fogzománcot, így a fogmosással csak még jobban ledörzsöljük a kicsi fogairól ezt vékony védőréteget. A legjobb, ha egy órát vársz evés vagy savas ital elfogyasztása után, így a fogzománcnak van ideje visszaerősödni.

7. Csak pürével eteted

8-9 hónapos korban a pürék mellett fontos, hogy kisebb darabos ételekkel is megkínáld a babát. Ez segít megedzeni a gyerek állkapcsának izmait, amire nem csak a rágáshoz, de a beszédtanuláshoz is szüksége van. Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a pürék többségét a babák leginkább csak nyelik, ezért közben az állkapocs izmai egyáltalán nem dolgoznak.

8. Gyümölcsöt adsz nasinak

Persze, a gyümölcs egészségesebb, mint a keksz vagy a chips, de ne felejtsd el, hogy a gyümölcsökben található cukrok is okozhatnak fogszuvasodást. Az aszalt gyümölcsöknek (pl. mazsola, aszalt sárgabarack) különösen magas a cukortartalmuk, ráadásul beleragadnak a fogacskákba, amik így hamar romlásnak indulhatnak. Ha teheted, adj inkább zöldséget vagy sajtot tízóraira vagy uzsonnára.

9. Nem veszed komolyan a tejfogak egészségének megőrzését

Tudjuk, hogy nem könnyű ilyen kiskorban rendszeresen beiktatni a fogmosást a mindennapokba, a fogorvosok azonban egyöntetűen erre biztatják a szülőket. Ha ugyanis még a tejfogacskák kipotyogása előtt szokássá válik a száj- és fogápolás, később sokkal kevesebb gondunk lesz a gyereket rávenni a maradandó fogainak reggeli-esti tisztítására.

Cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink gyermekkori fogápolás témában:

Ha nem jársz fogorvoshoz, a gyereked sem fog

Gyermekkori fogápolás: 5 tanács a fogorvostól

Tanítsd meg fogat mosni!