Gyerek

Fluorid: védi a fogakat vagy rákot okoz?

Sok téves információ kering a fluoridról a köztudatban, ezért segítünk, hogy kitisztuljon a kép. Azt is összegyűjtöttük, hogy mit tehetsz te, hogy megakadályozd a fluorid-túladagolást a gyermekednél.
2017. Január 09.

Fluorid: védi a fogakat vagy rákot okoz?

Mi az a fluor?

A fluor a 24. leggyakoribb elem az univerzumban. Zöldessárga színű, rendkívül nagy reakcióképességű gáz, mely természetes formában előfordul a talajban, vizekben, kőzetekben. A fluor egyik vegyülete, a fluorid megfelelő mennyiségben erősíti a csontokat és a fogakat, valamint segít megelőzni a fogszuvasodást.

Miben található?

Magyarországon – habár az ivóvíz hozzáadott fluort nem tartalmaz – leginkább a vezetékes vízzel (0,5 mg/l) és az elfogyasztott ásványvizekkel (kb. 1,4 mg/l) kerül a szervezetünkbe. A fluor 95%-ban a csontjainkban és a fogainkban koncentrálódik. Azonban tudni kell, hogy szinte minden növény és a legtöbb élelmiszer nyomokban tartalmaz fluort: kis mennyiségben a zöldségek és a gyümölcsök (0,1-0,4 mg/kg), a szardínia és egyéb halak (370 mg/kg), egyes teák (400 mg/kg) vagy például az árpa és a rizs (2 mg/kg) is. Ezeken kívül sok fluor kerülhet a szervezetbe a feldolgozott élelmiszerekkel is (szénsavas üdítők, félkész élelmiszerek) – a túladagolás elkerülése végett ezért ezek fogyasztását érdemes kerülni.

Meddig jó, mikortól káros?

A napi fluoridigény csecsemőkorban 0,25-0,5 milligramm, gyerekkorban 18 éves korig 1,5 milligramm, 18 éves kor fölött pedig 3,5 milligramm.

Hiányát fogszuvasodás, fognövekedési zavarok és a csontok törékenysége jelzi, ám a túlzott bevitele ennél még komolyabb gondokat okozhat. Enyhébb esetben elszíneződhet a fogzománc, súlyosabb esetben pedig csontrendszeri elváltozások, fogzománcsérülés (fluorózis) jelentkezhet, egyes kutatások szerint pedig akár hiperaktivitást/letargiát, ízületi betegségeket, izomgyengeséget, demenciát, pajzsmirigyproblémákat, sőt csontrákot is okozhat, ha túladagoljuk.

A fogkrémek, szájvizek is tartalmaznak hozzáadott fluridot. Ezek mennyiségét azonban komolyan ellenőrzik: felnőttek esetében nem haladhatja meg a 1000 ppm – 1000 mg/kg-ot, hat éven aluli gyermekeknek esetében maximum 0,05 százalék vagy 500 ppm, hat éven felüliek esetében pedig 0,1-0,15, illetve 1000-1500 ppm fluorid tartalmú lehet a készítmény.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a túladagolást?

Nagyon fontos, hogy addig, amíg a gyermekünk lenyeli a fogkrémet, ne használjunk fluorid tartalmú terméket! Később pedig mindig a kicsi életkorának megfelelő típust válasszuk, és ne használjunk többet borsónyi mennyiségnél. Emellett pedig természetesen kerüljük a szénsavas üdítők és feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, melyek más okból sem egészségesek.

Egyéb tippek, amikre érdemes odafigyelni:

– Használjunk a gyermek életkorának megfelelő fogkefét

– Tanítsuk meg a kicsinek, hogyan köpje ki fogmosáskor a fogkrémet ahelyett, hogy lenyelné

– Az öblítésről se feledkezzünk meg

– 8 éves korig csak felügyelet mellett mosson fogat a gyermek

– 6 éves kor alatt semmiképpen ne adjunk felnőtt fogkrémet a kicsinek

Kapcsolódó cikkeink fogmosás témában: