Kisgyerek

Hogyan ösztönözd a rendszeres fogmosására a kisgyerekedet?

Néhány módszer, amellyel motiválhatod a kisgyermekedet a fogmosásra, ösztönözheted a helyes fogápolási rutin kialakítására.
2020. Július 12.
Hogyan ösztönözd a rendszeres fogmosására a kisgyerekedet? (Fotó: Getty Images)

Dr. Zachary Linhart a Mother.ly oldalon osztott meg néhány gyakorlati tippet, hogyan érdemes motiválni a gyermekedet a helyes fogápolásra.

Kezdjétek, amikor még kicsi

A helyes szájhigiéniai szokások kialakításának alapja, hogy a lehető leghamarabb vezessük be a gyermeknél. Már a kisbaba első fogacskáinak kibújásakor érdemes elkezdeni a fogápolást, ilyenkor napi egyszer óvatosan dörzsöljük át a fogacskáit, fogínyét egy steril langyos vízzel nedvesített kendővel. Amikor pedig már több fogacska kibújt, akkor baba fogkefével is elkezdhetitek a fogmosást.

Legyen rutin a fogápolás

Minél többször végzünk el egy tevékenységet, annál jobban tudunk hozzá alkalmazkodni. Éppen ezért nem érdemes időnként kihagyni a reggeli vagy esti fogmosást, hiszen ezzel azt üzenjük a gyermeknek, hogy az nem fontos, nincs rá mindig szükség. Éppen ezért hozz létre egy mintát, és ragaszkodj is hozzá, hogy rutinná válhasson.

Vegyen részt a gyermek is a döntésekben

Engedd meg a gyermekednek, hogy a lehető legtöbb döntésbe bevonódjon a szájhigiénia kapcsán. Hadd válassza például ki azt, milyen színű, mintájú legyen a fogkeféje, milyen ízesítésű legyen a gyerekfogkrém. Így sokkal szívesebben használja majd ezeket.

Mutass példát

Érdemes részt venned a gyermeked fogmosásában, például azzal, hogy egyszerre mostok fogat, esti, közös családi dologként. Így példát tudsz neki mutatni, és úgy érezheti, valamilyen “felnőttes” tevékenységben vesz részt.

Önállóság, egy kis segítséggel

Amíg a gyermek nem tudja egyedül bekötni a cipőfűzőjét, Dr. Linhart szerint valószínűleg nincs meg a kézügyessége ahhoz, hogy teljesen egyedül mossa meg a fogait. Jó módszer, ha például fél percig engeded neki, hogy egyedül mosson fogat, majd segítesz azzal, hogy te irányítod a fogkefét, hogy minden fogacskát meg tudjon mosni.

Énekelj neki

A tanulmányok szerint a gyerekek vágynak a rutinok adta biztonságérzetre, és szeretnek zene bevonásával tanulni. Így a fogmosási rutint is taníthatod neki egy dalon keresztül, ha énekelsz neki egy – akár saját magad által költött – éneket, miközben mossa a fogát, a fogmosás fontos lépéseiről.

Pozitív megerősítés

Jutalmazd a jó szokást, például egy matrica-táblával, amelyen minden fogmosás után kaphat egy kis matricát a gyermeked. De akár az is jó módszer, ha fogmosás után felolvasod neki a kedvenc meséjét. Gondold át, mi érdekli a gyermeked, és építsd be a fogmosási időbe.

Ne riogasd

Az ijesztgetős stratégia, például ha azt mondod, hogy ha nem mossa meg a fogait, azok ki fognak esni, a lyukas fogakra és a fogorvoshoz való látogatásra való utalás hosszú távon negatív hatással lehet a gyerekek fogainak egészségére. A félelemkeltés helyett inkább a fogmosás előnyeire érdemes felhívni a figyelmet, mint az erős fogak, és a szép mosoly.

Forrás: mother.ly