Kisgyerek

Ezért hódít az U alakú fogkefe

A fogak tisztítását már az első fogacskák előbújásakor el kell kezdenünk. A legkisebbek számára különféle fogdörzsölők, fogtisztító kendők léteznek. A kisgyereknek pedig készítettek már olyan fogkefét is, amelynek U alakja van.
2022. Február 25.
Ezért hódít az U alakú fogkefe (Fotó: Getty Images)

Az U alakú fogkefe általában puha szilikonból készül, hasonlóan a cumik anyagához. A használatához egyenletesen el kell oszlatni a fogkrémet az U formájú “kefefejen”, majd miután a kisgyerek a szájába vette ezt, jobbra-balra kell mozgatni a szárat a tisztításhoz.

Az U alakú fogkefe segíthet felkelteni a kisgyerek kíváncsiságát a fogmosás iránt. A gyerekeknél a finommotorikus mozgás fejlettsége csak 6 éves korra éri el azt a fejlettséget, amire a megfelelő, önálló fogkefe használathoz szükség van. Ezért is fontos, hogy addig a szülő is megmossa a gyermeke fogait, mert a kicsik még nem tudják ezt elég alaposan maguktól megtenni. Az U alakú fogkefe szárának oldalirányú mozgatása azonban talán könnyebben megy a kisgyerekeknek, így egy picit maguk is gyakorolhatják a fogmosási rutint.

Azt érdemes megemlíteni, hogy egy korábbi kutatásban felnőttek teszteltek egy típust U alakú automata elektromos fogkeféből, és ez a típus nem bizonyult hatékonynak a foglepedék eltávolításban.

U alakú fogkeféből elektromos változatot készítenek gyermekeknek is. Egy ausztrál fogászat egyik orvosa a kisfián tesztelt le egy ilyen eszközt, mert látni akarta, mennyire távolítja el a lepedéket, és beszámolt a tapasztalatokról. Ők úgy látták, hogy a lepedék nagy részét nem távolította el a fogkefe, és a hagyományos fogmosás hatékonyabb volt a gyermeknél.