Kisgyerek

Gyerekkori mérföldkövek: mikor jön el az idejük?

Mikortól segíthet a házimunkában a gyerek? Vagy mikor moshatja már egyedül a fogát? Honnan tudhatjuk, hogy készen áll bizonyos mérföldkövek elérésére?
2021. Március 04.
Gyerekkori mérföldkövek: mikor jön el az idejük? (Fotó: Getty Images)

Nem egyszerű eldönteni, mikor jön el a megfelelő idő egy új tevékenység, készség vagy kiváltság bevezetésére. De van egy megfelelő életkor a gyermeked számára: amikor készen áll – mondta el Dr. Robin Goldstein, a The Parenting Bible (A nevelési biblia – a szerk.) szerzője a Parents.com portálnak. Ezt pedig észrevehetjük néhány gyanús jelből, amik megmutatják, hogy készen áll valami új elsajátítására.

Felvenni a telefont

Amint tud hosszabb beszélgetést folytatni, nagyjából 5-6 éves korában, a gyerek kész arra, hogy felvegye a telefont – amikor a szülő is mellette van. “A gyerekeknek meg kell tanulniuk a telefon-etikettet, és komfortosan kell érezniük magukat ahhoz, hogy felnőttekkel beszéljenek”- Sally Tannen, a New York 92. utcai Y Goldman Ifjúsági és Családi Központ igazgatója szerint. Először gyakorolnia kell a szülővel, hogy tisztán beszéljen, hogy mit mondjon, amikor felveszi a telefont és hogyan köszönjön el. 7 éves korára valószínűleg tud fogadni bármilyen hívást, amikor a szülő hallótávolságon kívül van – ha az üzenetek átadása még nem megy a legjobban, akkor kérhet a hívótól visszahívást, vagy hogy hagyjon üzenetet a hangpostán.

Segíteni a házimunkában

Mire a gyermek 2 éves lesz, készen áll arra, hogy megigazítsa a takaróját, megetesse a macskát, vagy elmosson néhány tányért – de ebben a korban ez inkább a feladatok elsajátításáról szól, mintsem a valódi rendrakásról. Dr. Laura Kastner, a Getting to Calm: The Early Years (Nyugodj meg: A korai évek – a szerk.) című könyv szerzője szerint, ha szórakoztatóvá tesszük ezeket a feladatokat, megdicsérjük, ha segít, akkor a gyermek elkezdi megtanulni, hogy a házimunka elvégzése is része egy család életének.7-8 éves korában készen áll néhány nagyobb feladatot is átvenni – mint például bekészíteni a mosást vagy lemosni a fürdőszoba tükröt -, ha erre a szülő is készen áll. Dr. Kastner szerint a házimunkánál inkább arról szól a dolog, a szülő mikor áll készen, a rutin kialakításához ugyanis idő és energia szükséges, és sok türelem. Az elején lehetséges, hogy a munka nagy részét még a szülő végzi, és a gyermek csak idővel veszi át a feladatot (és még eltelhet egy-két év, amire jól el tudja végezni).

Fogmosás önállóan

Dr. Ruby Gelman, gyermekfogorvos szerint, amikor a gyermek már vissza tudja köpni magától a fogkrémet a mosdóba, ahelyett, hogy lenyelné, nagyjából 4-5 éves kora körül, kaphat némi autonómiát a fogmosásban. De csak napi egyszer – ha reggel egyedül mos fogat, akkor este érdemes segíteni neki, hogy extra alapos munkát végezhessen. Amikor egyedül be tudja kötni a cipőfűzőjét (6 éves kora körül), akkor készen áll az önálló fogmosásra. A helyes technika elsajátításában segíthet, ha a kezére tesszük a kezünket, ahhoz pedig, hogy 2 percig tartson a művelet, használhatunk időzítőt.

Biciklizés két keréken

A gyermeknek szüksége van egyensúlyra, magabiztosságra és egy kis izgalomra is ahhoz, hogy leszerelhessük a pótkerekét, 4-9 éves kora között, Ken Podziba, a Bike New York nonprofit biztonsági szervezet elnöke szerint. Ha a rolleren tud egyensúlyozni, az már jó jel lehet. Az egyensúlyát leellenőrizhetjük úgy is, ha levesszük a kerékpár pedáljait, és leengedjük az ülést annyira, hogy a gyermek lábai a földön legyenek. Lökjük meg egy kicsit, hogy egyszerre gurulhasson 10 másodpercet. Amint ki tudja magát így egyensúlyozni (ez lehet néhány perc, de akár néhány hónap is), visszatehetjük a pedálokat, és gyakorolhatja a biciklizést úgy, hogy közben fogjuk – készülve a pillanatra, amikor elengedjük.

Ottalvás a barátoknál

Hogy mikor áll készen a gyerek az ottalvásra a barátainál, arra jelnek tekinthetjük, ha erről győzköd. Dr. Goldstein szerint ez az első jele, de emellett nyugodt alvónak is kell lennie, ne féljen a sötéttől, és komfortos legyen abban, hogy el tudja mondani a másik szülőknek, ha szüksége van valamire. Néhány gyerek készen áll erre 6 évesen, mások 7-8 éves koruknál előbb nem. Szülőként fel kell készülni arra is, hogy megeshet, hogy az éjszaka közepén telefonálnak, hogy a gyerekért kell menni, ha mégsem kész még az ottalvásra. Tanítsunk meg neki olyan stratégiát, amivel megnyugtathatja magát, ha mégis megijed a sötétben, adjunk neki egy zseblámpát és egy könyvet, arra az esetre, ha nehezére esne az elalvás.

Hangszeren játszani

Néhány kérdés ennek eldöntésére: Rendszeresen fog gyakorolni, egy kis ösztönzés után? Tud fókuszálni más feladatokra, például egy művészeti projektre, vagy a házi feladatra, fél órán át vagy tovább? Ezek fontos mutatók lehetnek Michael Blakeslee, az amerikai Nemzeti Zeneoktatási Egyesület (NAME) ügyvezető igazgatója szerint. Az is segít, ha legalább egy kicsit tud már olvasni.A zongorázást megtanulni tipikus kor a 6. év, ha a gyermek ujjai elég hosszúak ahhoz, hogy öt billentyűt le tudjon fogni. Ekkor már gyerekgitáron vagy hegedűn is el tud kezdeni gyakorolni. Ötödik osztályos korára készen állhat olyan nehezebb hangszereken játszani, mint a cselló vagy a trombita, ekkorra a szájizmai és a légzésének szabályozása is elég fejlett ahhoz, hogy fúvós hangszeren tanuljon játszani.Forrás: parents.com