Kisgyerek

A gyerekek ”titkos” mérföldköveit osztotta meg egy gyermekorvos népszerű videójában

Az ismertebb mérföldkövek mellett néhány kevésbé emlegetettet osztott meg egy gyermekorvos a videójában.
2023. Április 14.
(Kép forrása: @thepedipals/TikTok)

A TikTok-on osztott meg egy videót a @ThePediPals csatorna egyik gyermekorvosa, Dr. Sami, amiben olyan mérföldkövekről beszélt, amiket nem szoktak az ismertek között felsorolni, azonban érdekes lehet ezekről is tudni.

„Ha újszülötted van, az egyik titkos mérföldkő, hogy sokat csuklik. Ez teljesen normális” – mondja a videója elején Dr. Sami. „A másik dolog, hogy mindenért nagyon hangosan ordítanak, igaz? Akár éhesek, akár nem száraz a pelenkájuk, akár unatkoznak” – teszi hozzá.

A gyermekorvos a négyhónapos korról elmondja, hogy ez egy nagyon aranyos időszak, amikor a babák állandóan mosolyognak, de van még egy dolog: állandóan megmarkolják a hajadat, és nem akarják elengedni. „Hat-kilenc hónapos koruk között különös dolgokat kezdenek el csinálni, ami miatt felteszed a kérdést: »Ez normális?«. Mindig elkezdik csóválni a fejüket, vagy elkezdik egy kicsit kidugni a nyelvüket? Teljesen normális. Mérföldkő” – magyarázza Dr. Sami, aki arra is rámutat, hogy mindez nem azt jelenti, hogy minden kisgyerek ezeket csinálja, mindegyik baba a saját ütemében fejlődik, és vannak, akik átugranak mérföldköveket.

A doktornő arról is beszél, hogy sokan úgy gondolják, hogy a kisgyerekeknél a hisztik kétéves korban kezdődnek, de szerinte már 12-15 hónapos kor között is megfigyelhető ez a mérföldkő. A kisgyerekek esetében normális mérföldkőként sorolja fel a válogatós evést, és az önzést, illetve, hogy számunka észszerűtlennek tűnően viselkedhetnek.

 

A négyéves és hatéves közötti időszakban ”titkos” mérföldkőként említi a folyamatos „Miért?” kérdéseket, és az állandó csevegést, beszédet (– amikor úgy érzed, hogy alig vártad, hogy beszéljen, de most időnként jó lenne, ha egy kicsit kevesebbet csicseregne, igaz?).

De nem csak a kisgyerekekkel kapcsolatban, hanem a kis- és nagykamaszokról is megoszt néhány mérföldkövet a videóban. A 9-11 éveseknél elmondja, hogy jellemző lehet a szorongás, amivel kapcsolatban azt tanácsolja, hogy ha észreveszed a gyermeknél, beszélj róla az orvossal, hogy még idejében el lehessen csípni. Ebben a korosztályban szerinte szintén gyakori az is, hogy a gyerekek a halálról, a halandóságról és hasonló dolgokról kezdenek el kérdezgetni. A tinédzserekkel kapcsolatban pedig teljesen normális, hogy eltérő a cirkadián ritmusuk, hogy sokáig maradnak fent, és emiatt érthető, ha fáradtabbak, mert az iskola ideje nem egyezik a belső órájukkal.

Ahogy azt Dr. Sami is hangsúlyozza a videóban, ha a gyermeked fejlődésével kapcsolatban bármi miatt aggódsz, bármiről gondolod úgy, hogy esetleg probléma lehet, arról feltétlenül beszélj a gyermekorvossal vagy más szakemberrel, legyen akármennyi idős a gyerek.

Forrás: scarymommy.com